Ζημιά 1.450.000 ευρώ στον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. από σπείρα που “πείραζε” μετρητές ηλεκτρικού ρευματος

0

Ξεπερνούν το 1.450.000 ευρώ τα διαφυγόντα κέρδη του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. από τη δράση της σπείρας που «πείραζε» τους μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε οικείες και καταστήματα. Πρόκειται για δεκαμελής σπείρα που εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, με 9 συλλήψεις ενώ για την ίδια υπόθεση αναζητείται ένα ακόμη άτομα.

Κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της κλοπής, απάτης και πλαστογραφίας είναι και 248 άτομα – «πελάτες» της σπείρας, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για ακόμα 161 άτομα, για τα ίδια αδικήματα. Τα μέλη της σπείρας προσέγγιζε κόσμο και συμφωνούσε έναν χρηματικού ποσού που κυμαίνονταν από 50 έως 100 ευρώ, σε παρεμβάσεις στον μετρητή της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε στην οικία ή στο κατάστημα τους, με σκοπό να μειωθεί το κόστος για το ηλεκτρικό ρεύμα. Μάλιστα, σε μεγαλύτερης περιπτώσεις κατανάλωσης, η σπείρα δρούσε με ποσοστό 10% της χρηματικής αξίας των κιλοβατώρων που δεν κατεγράφησαν, λόγω της παρέμβασης στο ρολόι.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τα μέλη της σπείρας διέθεταν εξειδικευμένες γνώσεις και χρησιμοποιούσαν εξοπλισμό και αναλώσιμα υλικά, όμοια με αυτά που χρησιμοποιούν τα εξειδικευμένα συνεργεία της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι για τις τηλεφωνικές συνομιλίες τόσο μεταξύ των μελών της οργάνωσης, όσο και μεταξύ αυτών και των «πελατών», χρησιμοποιούσαν κωδικές ονομασίες, ώστε να είναι δυσχερής η αποκάλυψη των παράνομων πράξεών τους.

Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ.

Στον… ύπνο έπιασαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής τα μέλη της σπείρας, μετά από συντονισμένη επιχείρηση που έγινε την Τρίτη 18 Ιουνίου σε 9 οικίες, με παρουσία δικαστικού λειτουργού, σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Κολωνό, Γλυφάδα, Γαλάτσι, Νίκαια, Πειραιά κ.ά.). Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα, της εγκληματικής οργάνωσης, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, της πλαστογραφίας και της απάτης από κοινού, της νομοθεσίας που αφορά την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς και της νομοθεσίας που αφορά στην προστασία αρχαιοτήτων και εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως και της νομοθεσίας που αφορά στα όπλα.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Τα μέλη της οργάνωσης ενεργούσαν κυρίως απογευματινές ή νυχτερινές ώρες, ώστε οι κινήσεις τους να μην γίνονται αντιληπτές και κατά συνέπεια να διαφεύγουν τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους από τις διωκτικές Αρχές. Ως προς τη μεθοδολογία που ακολουθούσε η εγκληματική οργάνωση για τις παρεμβάσεις των μετρητών αναφέρεται ότι αυτή καθοριζόταν ανάλογα με το είδος του εκάστοτε μετρητή.

Η πρώτη μέθοδος πραγματοποιούνταν με παρέμβαση επί του μηχανισμού κύλισης, με αποτέλεσμα να διέρχεται κανονικά το ηλεκτρικό ρεύμα από την παροχή, ενώ στον καταμετρητή της παροχής να καταγράφεται μηδενική κατανάλωση ή πολύ μικρότερη τιμή από την πραγματική κατανάλωση.

Η δεύτερη μέθοδος πραγματοποιούνταν με παρέμβαση επί του απαριθμητή του μετρητή, επεμβαίνοντας στην ένδειξη του, είτε με χειροκίνητο είτε με μηχανικό τρόπο. Στη μέθοδο αυτή το ηλεκτρικό ρεύμα διέρχεται και καταγράφεται κανονικά από την παροχή και σε χρόνο πριν την καταμέτρηση από τους αρμόδιους υπαλλήλους του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. πραγματοποιείται «μείωση» στην ένδειξη.

Κοινό γνώρισμα των δύο αυτών μεθόδων ήταν ότι η εγκληματική οργάνωση αντικαθιστούσε τις σφραγίδες (στρογγυλές και μολύβδινες) των μετρητών, που χρειάστηκε να παραβιαστούν προκειμένου να επιτευχθεί η παρέμβαση. Με αυτό τον τρόπο καθιστούσαν δύσκολη τη διαπίστωση της παρέμβασης από τους επιτόπιους καταμετρητές.

Χαρακτηριστικά στοιχεία του τρόπου με τον οποίο δρούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ήταν τα εξής:

Πρώτον, προκειμένου να πραγματοποιήσουν την παρέμβαση, ζητούσαν από τους πελάτες να τους ενημερώνουν σε εύλογο χρονικό διάστημα πριν την καθορισμένη ημερομηνία διέλευσης των καταμετρητών. Παράλληλα κατά τη στιγμή της παρέμβασης έπρεπε να έχουν μαζί τους τον έντυπο λογαριασμό του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης να λαμβάνουν γνώση της τελευταίας αναγραφόμενης ένδειξης του απαριθμητή και να καθορίσουν την επιθυμητή ένδειξη, προβαίνοντας στην κατάλληλη μείωση.

Δεύτερον, επεδίωκαν να πραγματοποιούν μειώσεις στις ενδείξεις των μετρητών που να μην είναι υπερβολικές, ώστε να μη γίνουν αντιληπτές από τον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Για αυτό το λόγο, έκαναν χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού και αναλώσιμων υλικών, που είναι όμοια με αυτά που χρησιμοποιούν τα εξειδικευμένα συνεργεία του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.

Τρίτον, κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ των μελών αλλά και μεταξύ αυτών με τους «πελάτες», χρησιμοποιούνταν κωδικές ονομασίες.

Τέλος, από τις εννέα συνολικά κατ’ οίκον έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • πλήθος από εργαλεία για τις παρεμβάσεις, μολύβδινες σφραγίδες, μεταλλικές μήτρες σφράγισης και άλλα συναφή αντικείμενα,
  • πλαστικές και μεταλλικές στρογγυλές σφραγίδες με την ένδειξη Δ.Ε.Η.,
  • τσάντες εργασίας εξοπλισμένες πλήρως με τα ανωτέρω αντικείμενα,
  • το χρηματικό ποσό των 7.918 ευρώ και 237 δολάρια,
  • 15 κινητά τηλέφωνα,
  • Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο,
  • δίκυκλη μοτοσυκλέτα,
  • πλαστή πινακίδα κυκλοφορίας,
  • χάλκινο βυζαντινό νόμισμα, το οποίο εμπίπτει στη νομοθεσία που αφορά στην προστασία περί αρχαιοτήτων.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγούνται στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.