Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών: Χειροπέδες σε συμμορία που ευθύνεται για τουλάχιστον 185 κλοπές

1

Για περισσότερες από 185 κλοπές και ληστείες κατηγορούνται τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, μετά από αστυνομική επιχείρηση – μαμούθ σε διάφορες περιοχές της Αττικής για τη σύλληψη 28 κακοποιών.

Στη δικογραφία, μάλιστα, περιλαμβάνονται ακόμη 5 άτομα που κρατούνται ήδη σε φυλακές της χώρας, ενώ προέκυψε και εμπλοκή αστυνομικού ο οποίος φέρεται να βοηθούσε τη συμμορία. Η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση δρούσε τουλάχιστον τον τελευταίο ένα χρόνο, με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, «χτυπώντας» διερχόμενους πολίτες και ανοίγοντας σταθμευμένα οχήματα, για να αφαιρέσει χρήματα, τιμαλφή και ηλεκτρονικές συσκευές (smartphones, tablets κ.λπ.).

Δραστηριοποιούνταν στο κέντρο της Αθήνας, με μεγαλύτερη ωστόσο συχνότητα σε Εξάρχεια, Σύνταγμα, Ομόνοια και Ακρόπολη – Νέο Κόσμο. Ως προς τη μεθοδολογία δράσης, κατά την πραγματοποίηση κλοπών από πεζούς επέλεγαν «εύκολους στόχους», ενώ οι «ομάδες κρούσης» αποτελούνταν από τουλάχιστον 3 άτομα με συγκεκριμένα καθήκοντα και ειδικότερα:

το πρώτο και πιο έμπειρο μέλος της ομάδας, εντόπιζε τον «στόχο», κυρίως πολίτες με μειωμένη σωματική διάπλαση, γυναίκες ή ανυποψίαστους τουρίστες,

το δεύτερο μέλος, με τη μέθοδο της απασχόλησης, αφαιρούσε προσωπικά αντικείμενα (τσάντες, ταξιδιωτικές βαλίτσες κ.λπ.) και

το τρίτο μέλος είχε ρόλο «τσιλιαδόρου» και παραλάμβανε τα κλοπιμαία, σε περίπτωση που τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας γίνονταν αντιληπτά.

«Χτυπούσαν» αυτοκίνητα, σπίτια, επιβάτες ΜΜΜ

Όπως προέκυψε από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, η συμμορία πραγματοποιούσε κλοπές σε:

σταθμευμένα οχήματα, όπου υπήρχαν αντικείμενα τοποθετημένα σε εμφανή σημεία (καθίσματα ή ταμπλό), δίνοντας σημασία στο βαθμό παλαιότητας των αυτοκινήτων και στα αντικλεπτικά τους συστήματα,

οικίες, που είχαν πρόσφορη και εύκολη πρόσβαση από παράθυρα, μπαλκονόπορτες, ανασφάλιστες θύρες εισόδων κ.λπ.

μέσα μαζικής μεταφοράς (Μ.Μ.Μ.), με τη μέθοδο υπαρκτού ή τεχνητού συνωστισμού.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν ως ορμητήρια – «καβάτζες» ένα παλιό ξενοδοχείο και 2 διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, όπου αποθηκεύονταν τα κλοπιμαία έως την μεταπώλησή τους. Ειδικότερα, οι ηλεκτρονικές συσκευές παραδίδονταν σε κλεπταποδόχους της οργάνωσης, οι οποίοι προέβαιναν στην επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων των συσκευών και στη συνέχεια τα μεταπωλούσαν ως μεταχειρισμένα. Από την έρευνα ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή των μελών της οργάνωσης σε: 183 κλοπές (από αυτοκίνητα με θραύση υαλοπινάκων ή με τη μέθοδο της απασχόλησης, από οικίες, κλοπές πορτοφολιών και τσαντών από τουρίστες και διερχόμενους πολίτες στο κέντρο της Αθήνας ή σε μέσα μαζικής μεταφοράς), 3 ληστείες και 2 κλοπές Ι.Χ. αυτοκινήτων.

Και διακίνηση ναρκωτικών στο… ρεπερτόριο

Επιπλέον, η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν και στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και στην παράνομη διακίνηση αλλοδαπών από και προς τη χώρα μας. Συνδρομή κατά το σκέλος των συλλήψεων είχε η ΟΠΚΕ, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: διαρρηκτικά εργαλεία και μαχαίρια, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα (αλυσίδες, βραχιόλια, δακτυλίδια κ.λπ.) και έγγραφα προερχόμενα από κλοπές, 3.870 ευρώ, 4 Ι.Χ. αυτοκίνητα, 180 ταυτότητες και 19 διαβατήρια ελληνικών Αρχών, 37 ελληνικές άδειες οδήγησης και 92 ταξιδιωτικά έγγραφα (ταυτότητες, διαβατήρια κτλ) αλλοδαπών Αρχών.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι μέρος των κλοπιμαίων που κατασχέθηκε αφορούσε τουλάχιστον 90 από τις περιπτώσεις κλοπών, ενώ η πλειοψηφία των κατηγορουμένων έχει συλληφθεί πάνω από 200 φορές για παρόμοια αδικήματα. Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών υπήρξε ιδιαίτερη διοικητική μέριμνα, καθώς λόγω του μεγάλου αριθμού κρατουμένων απαιτήθηκαν επιπλέον διαδικασίες για το φαγητό τους, την κράτηση τους, την αστυνομική συνοδεία κατά τη μεταγωγή τους κ.ά.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

1 Comment
  1. Βασιλης says

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ…..ΦΑΊΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΈΓΙΝΕ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΆ…..

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.