Ξεκινά η «μάχη των καταλήψεων» – Λήγει το τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη

Έχει εκπονηθεί σχέδιο για την άμεση εκκένωση από την ΕΛ.ΑΣ. περίπου 10 καταλήψεων, για τις οποίες εκκρεμούν εισαγγελικές παραγγελίες

0

Σήμερα Πέμπτη λήγει το τελεσίγραφο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για την εκκένωση όλων των καταλήψεων.

Αναδημοσίευση από το «Έθνος», Αλέξανδρος Καλαφάτης

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο καλούσε τα άτομα που βρίσκονται σε υπό κατάληψη κτίρια είτε να τα εγκαταλείψουν μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου είτε να έρθουν σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες τους για να τα μισθώσουν νόμιμα.

Στο πλαίσιο αυτό έχει εκπονηθεί σχέδιο για την άμεση εκκένωση από την ΕΛ.ΑΣ. περίπου 10 καταλήψεων, για τις οποίες εκκρεμούν εισαγγελικές παραγγελίες. Και όλα αυτά ενώ η Αστυνομία ετοιμάζεται για την περιφρούρηση των αυριανών συγκεντρώσεων για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξηγούν στο ethnos.gr ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία εκκένωση κτιρίου την ημέρα της επετείου της δολοφονίας Γρηγορόπουλου και ότι το σχέδιο θα ενεργοποιηθεί το επόμενο διάστημα. Κανείς άλλωστε δεν θα μπορούσε να διακινδυνεύσει επιχειρήσεις αυτού του είδους μία τέτοια ημέρα.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η κατάληψη ΒΟΞ στην πλατεία Εξαρχείων, η οποία αποτελεί την «έδρα» της αναρχικής ομάδας Ρουβίκωνας. Το κτίριο ανήκει στον ΕΦΚΑ, η διοίκηση του οποίου είχε δείξει στο παρελθόν διαλλακτική στάση απέναντι στα άτομα που χειρίζονται την κατάληψη. Άγνωστο παραμένει εάν έχει γίνει προσπάθεια από τους διαχειριστές της κατάληψης για τη νόμιμη ενοικίαση του χώρου.

Χθες Τετάρτη ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα έστειλε μήνυμα προς τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, γράφοντας: «Εμείς αυτή την περίοδο πέραν της νομικής και πολιτικής υπεράσπισης που ετοιμάζουμε για τις δίκες, οργανώνουμε και τις γενικότερες πολιτικές μας δραστηριότητες. Παράλληλα έχουμε ετοιμάσει και ένα…φαραωνικό σχέδιο άμυνας και αντίδρασης σε περίπτωση εισβολής στο ΒΟΞ όπου εμπλέκονται πάρα πολλά άτομα». Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η κατάληψη ΒΟΞ δεν βρίσκεται ανάμεσα στα πρώτα κτίρια που θα εκκενωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ.

Στις συγκεντρώσεις για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, η ΕΛ.ΑΣ. φοβάται περισσότερο τον απρόβλεπτο παράγοντα. Δηλαδή, τυχόν οργανωμένες επιθέσεις εκτός Εξαρχείων.

Η ΓΑΔΑ θα ποντάρει στο πληροφοριακό της δίκτυο. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα Αστυνομικά Τμήματα και στα κυβερνητικά κτήρια, υπό τον φόβο καταδρομικών επιθέσεων εκτός Εξαρχείων. Ήδη έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες για να απομακρυνθούν τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα και να αυξηθούν οι περιπολίες περιμετρικά, ώστε να γίνει αμέσως αντιληπτή η οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση. Μάλιστα, στη διαταγή που εκδόθηκε, αναφέρεται πως από τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής θα υπάρχουν στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και στον λόφο Λυκαβηττού, αστυνομικοί – παρατηρητές. Οι παρατηρητές αυτοί θα είναι επιφορτισμένοι με το να ειδοποιούν το επιχειρησιακό κέντρο της ΓΑΔΑ για τυχόν ύποπτες κινήσεις.

Όσον αφορά στα μέτρα τάξης, εκτός από τους 4.000 αστυνομικούς όλων των Υπηρεσιών που θα βρεθούν στους δρόμους της Αθήνας, κομβικός είναι ο ρόλος των εναέριων μέσων της ΕΛ.ΑΣ. (ελικόπτερο και drones). Επίσης, σε επιφυλακή θα είναι και οι δύο «Αίαντες», που επανήλθαν επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ στον σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει προσωπική ενημέρωση για τον σχεδιασμό των μέτρων τάξης. Μάλιστα, το πρωί της Τρίτης πήγε στη ΓΑΔΑ όπου και συναντήθηκε με τον Αττικάρχη, υποστράτηγο Γιώργο Ψωμά, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση.

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.