«Vor V Zakone»: Η χλιδάτη ζωή αρχηγού της γεωργιανής μαφίας στα νότια προάστια της Αθήνας (pics)

0

Χρειάστηκαν σχεδόν έξι μήνες εκτεταμένων ερευνών και συνεχής συνεργασία με την Europol, για το νέο πλήγμα της ΕΛ.ΑΣ. στη διαβόητη γεωργιανή μαφία. Ο λόγος για την εγκληματική οργάνωση που έπεσε στα χέρια των αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, με αρχηγό έναν 38χρονο Γεωργιανό «Vor V Zakone».

Αναδημοσίευση από reader.gr, Κώστας Παπαδόπουλος

Συνελήφθησαν τρεις άνδρες και μία γυναίκα, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται δύο επιπλέον άτομα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η λεία της σπείρας που δρούσε σε διαφορές περιοχές της Αττικής (Αθήνα, Πετράλωνα, Νέο Κόσμο, Ταύρο, Καλλιθέα, Πετρούπολη, Πατήσια, Νέα Σμύρνη, Περιστέρι, Βύρωνα, Παγκράτι, Σεπόλια και Χαλάνδρι), υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.

«Το κύριο χαρακτηριστικό του εγκληματικού αυτού δικτύου ήταν η δόμησή του, στο πλαίσιο των διεθνικών εγκληματικών οργανώσεων του ανάμεσα στις οποίες εξέχουσα θέση έχουν “VOR V ZAKONE” ή “Thieves in Law”, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Γιώργος Κανέλλος, ενώ προσέθεσε ότι έως τώρα έχουν εξιχνιαστεί 28 διαρρήξεις – κλοπές που διέπραξε η σπείρα.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, του νόμου για την «πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και άλλες διατάξεις», του νόμου περί όπλων, καθώς και του νόμου περί αλλοδαπών.

Το παρακλάδι της γεωργιανής μαφίας, που εξαρθρώθηκε, «χτυπούσε» όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία). Όσον αφορά τη χώρα μας, είναι υπεύθυνοι για πλήθος διαρρήξεων με επαγγελματική ακρίβεια και μεθόδους και το πλήθος των κλοπιμαίων κατέληγε σε ενεχυροδανειστήριο στην Αθήνα και κυρίως στην χώρα τους όπου πετύχαιναν τις καλύτερες προς πώληση τιμές των κλοπιμαίων.

Τα μέλη της γεωργιανής μαφίας, έκαναν μεγάλη ζωή, κατοικώντας σε πολυτελή διαμερίσματα των νοτίων προαστίων όπως ο 38χρονος αρχηγός τους «Vor V Zakone» που διέμενε σε διαμέρισμα του Παλαιού Φαλήρου με ενοίκιο 1.000 ευρώ το μήνα, έχοντας μηδενικές φορολογικές δηλώσεις και νομιμοποιούσαν την διαμονή στην Ελλάδα -άρα και στην Ε.Ε.- μέσω «λευκών γάμων» με Ελληνίδες.

Για τον λόγο αυτό εκκρεμούσε και σχετικό δικαστήριο για τον «Vor» στην Κρήτη. Ο ίδιος έφερε και μετάλλιο με το άστρο των «Vor» που του είχε αποδώσει το συμβούλιο των αρχηγών της γεωργιανής μαφίας.

Ο 38χρονος αρχηγός χρησιμοποιήσου το ψευδώνυμο «Τάβα», ενώ ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο 40χρονος υπαρχηγός του με ψευδώνυμο «Τάζο». Το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσαν για την γυναίκα μέλος της οργάνωσης, ήταν «Άννα». Σύμφωνα με τον διοικητή της Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχο Γιώργο Κανέλλο, η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα ενδέχεται να εμπλέκεται σε πολύ περισσότερες από τις 28 περιπτώσεις που μέχρι στιγμής έχουν διακριβωθεί.

Οι εντολές του «Vor V Zakone» στην επιχειρησιακή ομάδα

Ο 38χρονος «Vor V Zakone» είχε τον απόλυτο έλεγχο της εγκληματικής οργάνωσης. Απ’ αυτόν λαμβάνονταν όλες οι σημαντικές αποφάσεις, σχετικά με την δράση της ομάδας, τη διάπραξη των διαρρήξεων, τους στόχους, τα αφαιρεθέντα αντικείμενα και την περαιτέρω διάθεση τους. Συγκεκριμένα, κατεύθυνε τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και μετά από κάθε διάρρηξη, του παραδιδόταν μέρος του χρηματικού ποσού που οι φυσικοί αυτουργοί των διαρρήξεων αποκόμιζαν.

Στο επιχειρησιακό σκέλος, κατά τη διάρκεια των διαρρήξεων, ο 40χρονος υπαρχηγός και ο 41χρονος άμεσος συνεργός του βρίσκονταν εντός των οικιών, ερευνούσαν τους χώρους και αφαιρούσαν αντικείμενα. Ένας εξ αυτών, βρισκόταν σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με τους τσιλιαδόρους, προκειμένου να έχει άμεση ενημέρωση αν πλησιάσει κάποιος από τους ενοίκους της πολυκατοικίας ή αστυνομικοί. Τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης ήταν εγκληματίες επιπέδου δρόμου και ενεργούσαν με διακριτούς ρόλους (φυσικοί αυτουργοί, τσιλιαδόροι, κατοπτεύοντες).

Ο επιχειρησιακός αρχηγός της ομάδας συμπεριλάμβανε την 32χρονη συλληφθείσα στις κλοπές, υπολογίζοντας στην ικανότητά της, ως τσιλιαδόρου περιμετρικά των πολυκατοικιών – στόχων, χωρίς να κινεί υποψίες, αλλά και να αποκρύπτει πάνω της τα διαρρηκτικά εργαλεία τα οποία μετέφερε από και προς τα σημεία των διαρρήξεων. Ήταν αυτή που επικοινωνούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της διάπραξης των διαρρήξεων με τους φυσικούς αυτουργούς αυτών, ώστε να προλάβει να τους ειδοποιήσει σε περίπτωση που θα προσεγγίσει κάποιος στην πολυκατοικία.

Στις διαρρήξεις, τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν πάντα συγκεκριμένη μεθοδολογία. Προκειμένου να εντοπίσουν τους στόχους τους, μετέβαιναν στην επιλεγμένη περιοχή πρωινές ώρες, σε ημέρες κατά τις οποίες λειτουργούσε λαϊκή αγορά και επομένως οι ένοικοι απουσίαζαν από τις οικίες τους. Πήγαιναν στην περιοχή με Ι.Χ. αυτοκίνητα, τα οποία ήταν καταχωρημένα είτε στα στοιχεία τους, είτε στα στοιχεία έτερων ομοεθνών τους και τα στάθμευαν πάντα πλησίον της οικίας στόχου, ώστε να είναι σε θέση να διαφύγουν άμεσα μετά την διάρρηξη. Σε ειδικά διαμορφωμένες κρυψώνες εντός των αυτοκινήτων, απέκρυπταν τα διαρρηκτικά εργαλεία και τα κλοπιμαία, έτσι ώστε να καθιστούν δυσχερή τον εντοπισμό τους από τις αστυνομικές αρχές, σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου.

Χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα (για παράδειγμα μοίρασμα διαφημιστών φυλλαδίων, καρτών περιποίησης νυχιών κ.λπ.), αποκτούσαν πρόσβαση στην κεντρική είσοδο των πολυκατοικιών. Στη συνέχεια και αφού πρώτα βεβαιώνονταν ότι οι ένοικοι απουσιάζουν από το διαμέρισμα, παραβίαζαν τον ομφαλό της κλειδαριάς, τις περισσότερες φορές χωρίς να αφήνουν ίχνη και εισέρχονταν σε αυτό. Τα μέλη της γεωργιανής μαφίας ιδιαίτερη τεχνογνωσία και εξειδίκευση σχετικά με τις κλειδαριές ασφαλείας συγκεκριμένου τύπου και χρησιμοποιούσαν κλειδιά πασπαρτού, σπρέι και διάφορα άλλα αυτοσχέδια διαρρηκτικά εργαλεία, προκειμένου να τις παραβιάσουν.

Οι συναντήσεις σε στέκια και τα «πακιστανικά» κινητά

Τα μέλη της οργάνωσης, μέχρι και τη σύλληψή τους, είχαν καθημερινή επαφή μεταξύ τους, είτε δια ζώσης είτε τηλεφωνικά, προβαίνοντας παράλληλα στο σχεδιασμό και υλοποίηση των αξιόποινων πράξεων καθώς και στη διανομή των κερδών. Σημείο συνάντησης της ομάδας αποτελούσαν καταστήματα και εστιατόρια στο κέντρο των Αθηνών, όπου σύχναζαν αποκλειστικά και μόνο ομοεθνείς τους. Τα καταστήματα αυτά ήταν δύσκολο να τα προσεγγίσουν οι Αστυνομικές Αρχές, χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό από τους δράστες ή από έτερους συνεργούς τους, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο την ασφάλεια που τα μέλη της οργάνωσης επιζητούσαν.

Σε όλα τα στάδια των δραστηριοτήτων τους, λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, ενώ για τις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM, καταχωρημένες σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών, ελαχιστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο κάθε κίνδυνο αποκάλυψης, εντοπισμού και σύλληψής τους. Ενδεικτικό του επαγγελματισμού της ομάδας είναι το γεγονός ότι τα μέλη της οργάνωσης, για να πετύχουν τον σκοπό τους, σχεδίαζαν να προβούν μέχρι και σε πλαστικές επεμβάσεις στα δάχτυλά τους, με σκοπό να αλλοιώσουν τα δαχτυλικά τους αποτυπώματα για να είναι σε θέση να αποπροσανατολίσουν τις Αρχές σε περίπτωση σύλληψης τους, «αποκρύπτοντας» με αυτόν τον τρόπο το εγκληματικό τους παρελθόν.

Στην κατοχή τους και σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

 • τέσσερα (4) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,
 • το χρηματικό ποσό των 9602,50 ευρώ,
 • πλήθος πιστωτικών καρτών,
 • μετάλλιο με το έμβλημα των «VOR»,
 • 38άρι περίστροφο,
 • περίστροφο 357 MAGNUM ,
 • πιστόλι μάρκας GLOCK 9 mm ,
 • πιστόλι μάρκας WALTER 9μμ, τ o o ποίο είχε αφαιρεθεί από οικία αστυνομικού το 2013,
 • αλεξίσφαιρο γιλέκο,
 • κουκούλα full-face ,
 • γεμιστήρες και θήκες όπλων,
 • πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων,
 • πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων,
 • πλήθος κλειδιών θυρών ασφαλείας,
 • εργαλεία κατασκευής κλειδιών,
 • πλήθος καρτών SIM και κινητών τηλεφώνων,
 • πλήθος κοσμημάτων και ηλεκτρονικών συσκευών,
 • πλήθος δερμάτινων ειδών επώνυμων εταιρειών,
 • κάρτες καζίνο και μεταφοράς χρημάτων,
 • αποδεικτικά εμβασμάτων στο εξωτερικό και
 • αποδεικτικά συναλλαγών με ενεχυροδανειστήρια.

Στο σύνολό τους οι συλληφθέντες, έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τις διωκτικές Αρχές για συναφή αδικήματα. Οι συλληφθέντες με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε στον Τακτικό Ανακριτή Αθηνών.

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.