Το νέο σχέδιο Χρυσοχοΐδη για τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και ο νόμος για το άσυλο

0

Ένα νέο σχέδιο σε όλη την Ελλάδα για την κράτηση αλλά και την φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων στα σκαριά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Αναδημοσίευση από cnn.gr, Μίνα Καραμήτρου

Ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία κέντρων σε κάθε περιφέρεια της χώρας, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των ατόμων σε πιο καλές συνθήκες διαβίωσης, αλλά και με βασικό γνώμονα ότι τα πολλά και πιο μικρά κέντρα μπορούν να οργανωθούν και να φυλαχτούν με αυστηρούς κανόνες ασφαλείας πολύ καλύτερα από τα μεγάλα, χαώδη κέντρα.

Η ασφυκτική κατάσταση στα νησιά είναι δεδομένη. Όπως, όμως, είναι και δεδομένο το γεγονός ότι πρέπει να αποσυμφορηθούν. Ωστόσο, ακόμα κι αν οργανωθούν άμεσα μεταφορές τους στην ενδοχώρα, δεν υπάρχει στις υφιστάμενες δομές χώρος για να φιλοξενηθούν. Ήδη γίνεται έρευνα για τους χώρους που θα πρέπει να βρεθούν και η διαδικασία θα τρέξει με γρήγορες διαδικασίες.

Τι προβλέπει ο νέος νόμος για το άσυλο

Ταυτόχρονα, όμως, μέχρι την άλλη εβδομάδα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα είναι έτοιμος να καταθέσει το νέο νόμο για τις διαδικασίες ασύλου. Όπως είχε αποκαλύψει το CNN Greece η φιλοσοφία του νέου νόμου είναι να μπει ένα τέλος στις ατέρμονες διαδικασίες του ασύλου που έχουν ως αποτέλεσμα να «βαλτώνουν» οι αιτήσεις ασύλου και να μπλοκάρουν με αυτό τον τρόπο οι επαναπροωθήσεις αλλοδαπών, όπως προβλέπει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας.

Τρεις θα είναι οι βασικοί πυλώνες των αλλαγών.

Η αρχή θα γίνει με τον περιορισμό των επιτροπών προσφύγων. Και εκεί που στην ουσία υπάρχουν τέσσερα στάδια στα όποια μπορεί κάποιος ενδιαφερόμενος να καταθέσει ή να επιμείνει στο αίτημα ασύλου του, τα στάδια αυτά θα περιοριστούν στα δύο. Το πρώτο θα είναι στην υπηρεσία ασύλου και το δεύτερο στα διοικητικά δικαστήρια. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν καταργείται η έφεση, αλλά μέσα σε δύο στάδια θα ολοκληρώνεται και θα τελεσφορεί το αίτημα.

Προσφυγικό: Τον Οκτώβριο το νομοσχέδιο για το άσυλο

Η δεύτερη αλλαγή θα αφορά στον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρα. Άλλωστε ήδη το Συμβούλιο της Επικράτειας έχει γνωμοδοτήσει θετικά ως προς αυτό και πρακτικά σημαίνει ότι οι πρόσφυγες από τη Συρία θα μπορούν να υποβάλλουν τα αιτήματα τους για άσυλο στην πρώτη γειτονική χώρα που είναι η Τουρκία και δεν θα υπάρχει κανένας λόγος να θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα για να ζητήσουν άσυλο.

Το τρίτο σημείο στις αλλαγές θα είναι ο περιορισμός των κριτηρίων ευαλωτότητας.

Σήμερα, όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στα νησιά, εκτός από το αίτημα ασύλου, ζητούν να χαρακτηριστούν και ευάλωτοι, καθώς σε αυτήν την περίπτωση μπορούν μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους, να προωθηθούν στην ενδοχώρα. Όμως σε αυτή την περίπτωση, πολλές φορές οι Αρχές χάνουν να ίχνη τους παρά το γεγονός ότι τους επιβάλλονται γεωγραφικοί περιορισμοί.

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.