Το νέο σχέδιο ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ., με εντούρο, στου Φιλοπάππου

0

Μοτοσικλέτες για χώμα, τύπου εντούρο και κρος, ανεβάζει η Ελληνική Αστυνομία στο λόφο Φιλοπάππου, προκειμένου να αστυνομεύεται στο σύνολό της η περιοχή, ακόμα και σε δύσβατα σημεία, όπου δεν υπήρχε μέχρι σήμερα πρόσβαση για τα αστυνομικά οχήματα.

Το μέτρο αυτό περιλαμβάνεται στο νέο σχέδιο ασφαλείας που θα εφαρμόσει η Αστυνομία στο λόφο, μετά το θάνατο του 25χρονου φοιτητή Ν.Μ. το βράδυ της Τετάρτης και την παραδοχή ότι υπάρχει ανάγκη για ποιοτικότερη αστυνόμευση. Χθες το πρωί, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Αριστείδης Ανδρικόπουλος, επισκέφτηκε την περιοχή και περπάτησε στα σημεία, όπου μπορεί κάποιος να μεταβεί μόνο πεζός, διαπιστώνοντας ιδίοις όμμασι τις ιδιόμορφες συνθήκες λόγω της μορφολογίας του εδάφους.

Πληροφορίες του «Έθνους» αναφέρουν ότι στου Φιλοπάππου υπήρχαν σημεία που δεν αστυνομεύονταν και πως το νέο επιχειρησιακό σχέδιο θα καλύψει αυτά τα κενά στην ασφάλεια.

Ήδη έχει δοθεί εντολή στις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες να ετοιμαστούν οι μοτοσικλέτες τύπου εντούρο της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίες θα διατεθούν σε άνδρες της Άμεσης Δράσης και της Ασφάλειας για να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό οι περιπολίες.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις νυχτερινές ώρες, κατά τις οποίες υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για επιθέσεις λόγω της έλλειψης φωτισμού. Ένας από τους λόγους του υποφωτισμού είναι ότι άγνωστοι σπάνε τις λάμπες που τοποθετούνται από το Δήμο, προφανώς για να εκμεταλλεύονται για εγκληματικούς σκοπούς το σκοτάδι.

Στην αυτοψία που πραγματοποίησε ο κ. Αριστείδης Ανδρικόπουλος διαπιστώθηκε, επίσης, ότι υπάρχουν σημεία στην περιμετρική περίφραξη του λόφου, στα οποία έχουν ανοιχτεί τρύπες. Έτσι, θεωρητικά μπορεί κάποιος να εισέλθει και να εξέλθει από δρόμους, που δεν είναι γνωστοί στις Αρχές. Τη λύση του συγκεκριμένου ζητήματος θα αναλάβει ο Δήμος Αθηνών. Παράλληλα, θα ενισχυθούν οι περιπολίες στους δρόμους που εφάπτονται με το λόφο, τόσο από την πλευρά της Πνύκας όσο και από την πλευρά που «βλέπει» στο Κουκάκι, ούτως ώστε να υπάρχει περιθώριο άμεσης αντίδρασης και καταδίωξης σε περίπτωση που δηλωθεί ληστεία.

Εκτός από το μέτρο των περιπολιών με μοτοσικλέτες για χώμα, το νέο σχέδιο ασφαλείας περιλαμβάνει αύξηση των πεζών περιπολιών, μεικτά συνεργεία ελέγχου και αιφνιδιαστικές οργανωμένες επιχειρήσεις (Ασφάλειας, Άμεσης Δράσης, ΟΠΚΕ). Τις βραδυνές ώρες αστυνομικοί με φακούς θα πηγαίνουν στα μονοπάτια που οδηγούν σε απομονωμένα σημεία και θα προχωρούν σε ελέγχους. Το σημαντικό είναι, όπως εξηγούν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., η εμφανής αστυνόμευση να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Η ένστολη παρουσία θα ενισχυθεί και στο υπόλοιπο κομμάτι του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η έρευνα του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής για τον εντοπισμό των τριών κακοποιών που επιτέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στο ζευγάρι νεαρών που βρισκόταν στα βράχια του Φιλοπάππου. Το αποτέλεσμα της ληστείας στον 25χρονο Ν.Μ. και στην 23χρονη φίλη του ήταν ο νεαρός να πέσει από τα βράχια και να σκοτωθεί. Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν οι δράστες τον έσπρωξαν ή όχι αλλά το σίγουρο για τους αστυνομικούς είναι ότι υπάρχει «αιτιώδης συνάφεια» ανάμεσα στη ληστεία και το θάνατο του 25χρονου.

Οι ελπίδες της Αστυνομίας εναπόκεινται κυρίως σε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η προσπάθεια να αναγνωρίσει η 23χρονη, η οποία είναι και η μοναδική μάρτυρας, κάποιον από τους δράστες στις φωτογραφίες που της δείχνουν οι αστυνομικοί με σεσημασμένους ληστές, που έχουν συλληφθεί στο παρελθόν για ληστείες σε βάρος πεζών στο ιστορικό κέντρο. Το δεύτερο είναι η προσπάθεια ταυτοποίησης υλικού (αποτυπώματα και DNA) από τον τόπο του εγκλήματος στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Οι αστυνομικοί έχουν βρει αξιοποιήσιμο υλικό, χωρίς να γνωρίζουν ακόμα εάν αυτό ανήκει στους δράστες. Η Ασφάλεια θεωρεί πολύ πιθανό να έχει στις βάσεις δεδομένων της αποτυπώματα από τουλάχιστον έναν από τους κακοποιούς (καθώς συνήθως είναι σεσημασμένοι, άρα έχουν σημανθεί). Υπενθυμίζεται ότι οι ληστές περιγράφονται ως μελαψοί με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε άτομα από ασιατικές χώρες.

Πηγή: Εφημερίδα Έθνος

Του Αλέξανδρου Καλαφάτη

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.