Μετά τις συλλήψεις της Αντιτρομοκρατικής φόβος για αντίποινα

0

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ενόψει της επετείου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου λαμβάνει η ΕΛ.ΑΣ. καθώς τόσο μετά τις συλλήψεις τριών ατόμων τους οποίους συνδέουν με την τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατική Αυτοάμυνα όσο και μετά την επιχείρηση σε κατειλημμένο στέκι αντιεξουσιαστών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, η Αστυνομία φοβάται αντίποινα, όπως γράφουν Τα Νέα.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Σύγκλητος του Οικονομικού πανεπιστημίου μετά τη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στους χώρους του ιδρύματος σε κατειλημμένο στέκι αντιεξουσιαστών, αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας του ιδρύματος έως και την Κυριακή 17 Νοεμβρίου, προκειμένου να μην εκμεταλλευτούν κάποιες ακραίες εξωπανεπιστημιακές ομάδες τους χώρους της πρώην ΑΣΟΕΕ για να δημιουργήσουν επεισόδια.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ενόψει Πολυτεχνείου

Πάνω από πέντε χιλιάδες αστυνομικοί θα διατεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, για τα μέτρα ασφαλείας εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου με τις εκδηλώσεις να κορυφώνονται την ερχόμενη Κυριακή με τη καθιερωμένη πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Σε κλοιό ασφαλείας θα βρίσκονται εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Πολυτεχνείο αλλά και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο όπου χθες κατά τη διάρκεια έρευνας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, κοντάρια, κράνη, γάντια, κουκούλες full face και ρούχα-υλικά αμφίεσης για κάλυψη χαρακτηριστικών καθώς και πυροσβεστήρες, διαρρηκτικά εργαλεία, φυλλάδια αναρχικού περιεχομένου και κομμάτια από μάρμαρα και πέτρες που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις.

Μηδενική ανοχή

Επιπλέον αυξημένη αστυνομική παρουσία θα υπάρχει σε υπουργεία, τη Βουλή και πρεσβείες που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής. Στόχος των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. η πορεία να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα και να υπάρξει μηδενική ανοχή σε όσους θελήσουν να δημιουργήσουν επεισόδια.

Υπενθυμίζεται πως σε έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. που αποκάλυψαν πρόσφατα τα ΝΕΑ αναφέρονταν οδηγίες προς τους αστυνομικούς να γίνεται συνεχής έλεγχος στα υπηρεσιακά οχήματα και περιπολικά της Αστυνομίας για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών, να μην κυκλοφορούν μόνοι τους σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας όπου μπορεί να δεχθούν επίθεση, αλλά και να υπάρχουν παντού παρατηρητές .

Επίσης, ζητούνταν έκτακτα μέτρα ασφαλείας σε εκατοντάδες στόχους, όπως κυβερνητικά κτίρια, δημόσιες υπηρεσίες, πρεσβείες, γραφεία κομμάτων, δικαστικά κτίρια, φυλακές της χώρας, μέχρι και στην… Ακρόπολη και στον Λευκό Πύργο!

Παράλληλα να διενεργούν ενδελεχείς ελέγχους σε υπόπτως κινούμενα πεζά ή εποχούμενα άτομα, περιμετρικά ή πλησίον των αστυνομικών εγκαταστάσεων και λοιπών ευπαθών στόχων, σε σταθμευμένα οχήματα, καθώς και σε εγκαταλελειμμένα, πλησίον ανωτέρω στόχων, κτίρια, δέματα, βαλίτσες ή άλλα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και τηλεκατευθυνόμενα, που δημιουργούν υποψίες για ενδεχόμενη διάπραξη αξιόποινων πράξεων.

Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ.

Οι συμβουλές προς τους αστυνομικούς εν όψει Πολυτεχνείου είναι «να υπάρχει αποφυγή πανικού και διατήρηση της ψυχραιμίας, αποφυγή μετακινήσεων κατά μόνας σε περιοχές αγνώστου ή υψηλού επιπέδου κινδύνου, αποφυγή τοποθέτησης οποιουδήποτε αντικειμένου σε ΙΧΕ αυτοκίνητα που υποδηλώνουν αστυνομική ιδιότητα, σχολαστικός έλεγχος υπηρεσιακών και ιδιωτικών αυτοκινήτων πριν από την επιβίβαση για τον εντοπισμό ενδεχομένως υπόπτων αντικειμένων».

Φόβοι για νέες καταδρομικές επιθέσεις

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σημείωναν πως μέχρι την Κυριακή δεν αποκλείεται να υπάρξουν καταδρομικές επιθέσεις στα Εξάρχεια αλλά και σε άλλα σημεία στο κέντρο της Αθήνας με στόχο αστυνομικούς όπου συνέβη πρόσφατα με τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Παράλληλα εκφράζουν φόβους και για πιθανά «χτυπήματα» σε άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου καθώς έχει ενταθεί η αστυνόμευση στο κέντρο της πρωτεύουσας. Σημειώνεται πως πριν από λίγες ημέρες η οργάνωση «Μηδενιστική Ταξιαρχία» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Πεντέλης στις 12 Οκτωβρίου και στην προκήρυξη της σημείωνε μεταξύ άλλων ότι «ένας ακόμα λόγος που επιλέξαμε σαν στοχοθεσία το Α.Τ. Πεντέλης είναι γιατί πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να εξαπλώσουμε τη σύγκρουση έξω από τα Εξάρχεια και το κέντρο της Αθήνας γενικά».

Εν τω μεταξύ την εμφάνιση τους στους δρόμους της Αθήνας αναμένεται να κάνουν από σήμερα οι πρώτοι αστυνομικοί της νεοσύστατης ομάδας μοτοσικλετιστών «Δράση» που είναι η συνέχεια της ομάδας «Δέλτα». Η ομάδα αυτή στελεχώνεται από 51 αστυνομικούς και θα ριχθούν στη μάχη κατά της εγκληματικότητας ενώ θα δίνουν το παρών σε επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. όπως σε εκκενώσεις καταλήψεων αλλά και κατά τη διάρκεια επεισοδίων.

Πηγή: εφημερίδα “Τα Νέα”

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.