Τι δείχνουν οι πρώτες κινήσεις του Αριστείδη Ανδρικόπουλου στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Από την πρώτη στιγμή ο αντιστράτηγος Ανδρικόπουλος έδειξε διάθεση να συνεχίσει στα χνάρια του προκατόχου του, Κωνσταντίνου Τσουβάλα, όσον αφορά το άνοιγμα της Αστυνομίας προς την κοινωνία

0
Παρά το γεγονός ότι έχει μόλις 22 ημέρες στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., ο νέος αρχηγός του Σώματος αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, επιχειρεί με μία σειρά κινήσεων να δείξει ότι έχει διάθεση για αλλαγές. Κινήσεις που κάποιες μπορούν να χαρακτηριστούν ουσίας και κάποιες ενδεχομένως να σηκώνουν συζήτηση. Ας βάλουμε, όμως, τα πράγματα σε μία σειρά.

Από την πρώτη στιγμή ο αντιστράτηγος Ανδρικόπουλος έδειξε διάθεση να συνεχίσει στα χνάρια του προκατόχου του, Κωνσταντίνου Τσουβάλα, όσον αφορά το άνοιγμα της Αστυνομίας προς την κοινωνία. Γι’ αυτό και έδωσε εντολή ώστε να καθιερωθεί «ημέρα ακρόασης πολιτών» από ανωτάτους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., μία φορά το μήνα. Άμεσα συγκροτήθηκε η πενταμελής επιτροπής από τους προϊσταμένους των Κλάδων του Αρχηγείου, υπό την άμεση εποπτεία του αρχηγού της Αστυνομίας, που κάθε τελευταία Πέμπτη θα δέχεται σε ακρόαση πολίτες που επιθυμούν να εκθέσουν δια ζώσης το πρόβλημα που τους απασχολεί.

Σε δεύτερο χρόνο, ακούγοντας τις φωνές συνδικαλιστών του Σώματος αλλά και απλών αστυνομικών, έδωσε εντολή ώστε να καθιερωθεί «ημέρα ακρόασης αστυνομικών», ώστε το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. να μπορεί να εκθέσει δια ζώσης ζητήματα που το απασχολούν, την πρώτη Τρίτη κάθε μήνα. Μία κίνηση, που όπως αναφέρουν από το Αρχηγείο, είναι «καινοτόμος δράση που εφαρμόζεται για πρώτη φορά» και «έχει στόχο να ισχυροποιηθεί η σχέση αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης με τη Διοίκηση του Σώματος, να ενισχυθεί η συνοχή του προσωπικού και να διευκολυνθεί η αποτελεσματική λειτουργία των Υπηρεσιών».

Οι δύο αυτές κινήσεις, επικοινωνιακά τουλάχιστον, κέρδισαν τα εύσημα σε πρώτη φάση. Μένει να φανεί στην πράξη κατά πόσον μπορεί να αποδειχθούν και ουσίας, καθώς πολλές φορές στη χώρα μας πράγματα ξεκινάνε με τις καλύτερες των προθέσεων και γρήγορα ατονούν. Ας ελπίσουμε αυτό να μην συμβεί, γιατί είναι πολύ σημαντικό η ηγεσία του Σώματος να αφουγκράζεται και την κοινωνία αλλά και τους απλούς αστυνομικούς που βρίσκονται στον δρόμο.

Οι «αστεράτοι» στους δρόμους, οι στολές στο Αρχηγείο

Στο πλαίσιο της έντονης κινητικότητας που επιδεικνύει ο νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., ζήτησε -και πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα γίνει πράξη- οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί (οι κορυφές της ηγετικής πυραμίδας του Σώματος) να «κατέβουν» στον δρόμο. Όχι, δεν εννοούμε να κάνουν περιπολίες, αλλά αφήσουν τα γραφεία τους και να βρεθούν στο δρόμο, για να συντονίζουν και να ελέγχουν τις δράσεις της Αστυνομίας για τον περιορισμό της εγκληματικότητας. Πρόθεση του αντιστράτηγου Ανδρικόπουλου να κερδίσει από τη συσσωρευμένη εμπειρία αστυνομικών διευθυντών, ταξιάρχων και στρατηγών, στέλνοντας παράλληλα ότι αν και «αστεράτοι» παραμένουν μάχιμοι. Θα έχει, λοιπόν, ενδιαφέρον να δούμε ποιοι και σε τι βαθμό θα κινητοποιηθούν -αν και για να είμαστε δίκαιοι κάποιοι το κάνουν ήδη-, ενώ δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι βρέθηκε και ο ίδιος στου Φιλοπάππου!

Τέλος, αρκετή συζήτηση προκάλεσε η διαταγή που αποκάλυψε το katechaki.gr, αναφορικά με την ενδυμασία στο Αρχηγείο της Αστυνομίας. Ο λόγος για τη διαταγή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με την οποία όλο το προσωπικό της Κατεχάκη πρέπει να φορά στολή κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του. Ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί, όπως και το υπόλοιπο προσωπικό, εδώ και λίγες ώρες φοράει κανονικά τη στολή του. Μία διαταγή που αφορά ακόμα και υπηρεσίες όπως η Κρατική Ασφάλεια του Αρχηγείου, κάτι όχι και τόσο σύνηθες καθώς είθισται οι αστυνομικοί του κλάδου Ασφαλείας να φορούν πολιτικά.

Katechaki.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.