Θάνατος Ζακ: Διαβάστε την κατάθεση του αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ

0

Από τις καταγραφές των διαβιβάσεων στο κέντρο επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης, ξεκινά η προκαταρκτική έρευνα που διενεργεί ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να διαπιστώσει αν προκύπτουν πειθαρχικά παραπτώματα και έκνομες ενέργειες, από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της σύλληψης του Ζακ Κωστόπουλου. Εκεί έχουν καταγραφεί όλες οι συνομιλίες, από την πρώτη διαβίβαση «για ληστεία» και «άτομο σε αμόκ», έως και την κατάληξη της ακινητοποίησης, αφοπλισμού και δέσμευση του άτυχου νεαρού που νωρίτερα είχε ξυλοφορτωθεί από τους δύο καταστηματάρχες.

Ένας από τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. κατέθεσε χαρακτηριστικά:

«Όταν φτάσαμε στο σημείο αντικρίσαμε έναν άνδρα να έχει τραυματιστεί στην περιοχή του λαιμού και του σώματος ευρισκόμενος σε κατάσταση αμόκ και όντας πεσμένος στο έδαφος έμπροσθεν κοσμηματοπωλείου. Το εν λόγω κοσμηματοπωλείο έφερε σπασμένη τζαμαρία της βιτρίνας εισόδου. Ενώ προσπαθούσαν οι υπάλληλοι του ΕΚΑΒ να του παράσχουν πρώτες βοήθειες, ο ανωτέρω άνδρας θέλοντας να αποφύγει τη σύλληψή του άρπαξε ένα αιχμηρό κομμάτι γυαλιού από τη σπασμένη τζαμαρία και απειλούσε με αυτό τον υπάλληλο του ΕΚΑΒ και προσπάθησε με το κομμάτι γυαλί να τραυματίσει τον αστυνομικό της ομάδας Ζ. Εν συνεχεία ο ανωτέρω άνδρας σηκώθηκε από το έδαφος και κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος των παρευρισκόμενων πολιτών και των αστυνομικών με σκοπό να τους τραυματίσει. Κατόπιν επέμβασής μας ο ανωτέρω άνδρας προσπάθησε να αυτοκτονήσει στρέφοντας το κομμάτι γυαλί προς το στήθος του και εν τέλει καταφέραμε να του περάσουμε χειροπέδες. Με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ο άνδρας μεταφέρθηκε στο Ευαγγελισμό».

Οι εικόνες από βίντεο που δημοσιοποίησε η Εφημερίδα των Συντακτών, τις στιγμές της ακινητοποίησης του, προκάλεσαν την εντολή προκαταρκτικής έρευνας από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., η οποία ακολούθησε τις δηλώσεις της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη περί «αποτροπιασμού». Η έρευνα στοχεύει στην διαπίστωση αν οι αστυνομικοί ενήργησαν βάσει του εγχειριδίου ενεργειών ακινητοποίησης, αφοπλισμού και σύλληψης του υπόπτου, και δεν χρησιμοποίησαν υπέρμετρη βία σε βάρος ενός ήδη ξυλοφορτωμένου και σοβαρά τραυματισμένου ανθρώπου.

Να σημειωθεί πως η κ. Γεροβασίλη μερικές ώρες μετά την αρχική της ανακοίνωση, σε συνέντευξη της στον ΑΝΤ1, προέβη σε μερική… αναδίπλωση, αναφέροντας:

«Θέλω όμως να πω, ότι η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. είναι στο μάτι του κυκλώνα και προφανώς όλοι γνωρίζουμε ότι αντιμετωπίζει πολύ δύσκολα περιστατικά. Κατά συνέπεια είναι ένα κομμάτι της καταστολής το οποίο προφανώς εμπεριέχει συμπεριφορές που είναι κατασταλτικές. Γι αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τί ακριβώς έχει συμβεί εδώ. Αυτό που είναι ξεκάθαρο από το υπουργείο είναι πως συμπεριφορές που ξεφεύγουν από τα όρια του επαγγελματισμού με τον οποίο δρα η ελληνική αστυνομία, θα κριθούν και θ’ αντιμετωπιστούν αναλόγως. Γιατί η αστυνομία καταβάλει προσπάθειες να είναι κοντά στον πολίτη και να επιλύει τα προβλήματα του. Προφανώς θέλουμε άπλετο φως και ως προς τη συμπεριφορά των δραστών και ως προς τη συμπεριφορά των 8 αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.. Θέλω να σας πω όμως, προφανώς δεν είναι σήμερα η στιγμή που θα πρέπει κάποιον να τον δικάσουμε και να τον καταδικάσουμε. Διότι αυτά θα πρέπει να αναλυθούν με τον ανάλογο επαγγελματισμό. Δεν πρέπει να καταδικάζουμε εκ των προτέρων και να μιλάμε συλλήβδην για όλους».

Αστυνομικοί που βρέθηκαν εκεί κάνουν λόγο για έναν άνδρα σε υπερδιέγερση με ένα κομμάτι γυαλί στο χέρι, που θα μπορούσε να αυτοτραυματιστεί, να τραυματίσει πολίτες και αστυνομικούς, ενώ ως μοναδική υπερβολή βλέπουν την κλωτσιά αστυνομικού ενώ είναι ήδη ακινητοποιημένος.

Πηγή: Thetoc

Του Παναγιώτη Σπυρόπουλου

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.