«Στρες και Αστυνομικοί»: Αποκαλυπτική διπλωματική εργασία για το ΕΚΠΑ με τη συνεργασία της ΠΟΑΣΥ

1

Το επάγγελμα του αστυνομικού είναι σύμφωνα με μεγάλες επιστημονικές έρευνες ένα από τα πιο στρεσογόνα. Στην Ελλάδα μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. να επιδεικνύει ενδιαφέρον για την πίεση που καθημερινά καλείται να ανταπεξέλθει ο αστυνομικός, με μέτρα όπως η Ψυχολογική Γραμμή Στήριξης.

Η συγγραφέας – ερευνήτρια, Δήμητρα Α. Λιακοπούλου, στο πλαίσιο των σπουδών της για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην «ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπόνησε διπλωματική εργασία με τίτλο «Στρες και Αστυνομικοί».

Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Γρηγόρης Γερακαράκος

Μία διπλωματική εργασία που ευγενικά παραχώρησε στο Katechaki.gr η ΠΟΑΣΥ, σε μία περίοδο που ο αγώνας για το αυτονόητο -την αναγνώριση της επικινδυνότητας του αστυνομικού επαγγέλματος- κορυφώνεται. Η συγγραφέας – ερευνήτρια συνεργάστηκε στενά με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Γρηγόρη Γερακαράκο, για την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας. Ευχαριστεί επίσης το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Αθηνών, Βαλάντη Χάχαλη, για τη συνεισφορά του.

Το Katechaki.gr μίλησε με τον πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ, με τον κ. Γερακαράκο να σημειώνει ότι: «ο Έλληνας αστυνομικός βιώνει καθημερινό στρες και αγωνία, ασκώντας το λειτούργημα του κάτω από αντίξοες συνθήκες. Δεν είναι όμως μόνο η πίεση στο πλαίσιο των υπηρεσιακών του καθηκόντων. Είναι κι αυτή που ασκείται καθημερινά στον ίδιο και την οικογένεια του, καθώς καλείται να τα φέρει πέρα με πενιχρές οικονομικές απολαβές του».

Απόσπασμα από την περίληψη

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, οι αστυνομικοί συχνά εκτίθενται σε έντονο στρες, ερχόμενοι αντιμέτωποι όχι μόνο με την πληθώρα των κοινών εργασιακών στρεσογόνων παραγόντων, αλλά βιώνοντας συχνά καταστάσεις βίας, επιθετικότητας, και άλλα τραυματικά γεγονότα, με σημαντικές επιπτώσεις στην σωματική και ψυχική υγεία. Έρευνες και στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν το υψηλό στρες των αστυνομικών και τα αντίστοιχα χαμηλά επίπεδα υγείας τους.

Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν η διερεύνηση των επιπέδων στρες σε αστυνομικούς υπαλλήλους και η παρέμβαση για την εκμάθηση τεχνικών διαχείρισης του στρες, ώστε να καταφανεί η επίδραση αυτών των τεχνικών. Ταυτόχρονα, έγινε η στάθμιση στα ελληνικά, του Polish Stress Questionnaire εξειδικευμένου ερωτηματολογίου για το στρες των αστυνομικών.

Η παρούσα έρευνα είναι μια τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου (RCT – randomized control trial) σε ένα δείγμα 54 αστυνομικών υπαλλήλων αστυνομικούς (N = 54) οι οποίοι τυχαιοποιήθηκαν σε δύο ομάδες, ομάδα παρέμβασης και ομάδα ελέγχου. Η ομάδα ελέγχου εκπαιδεύτηκε στην ΠΑ για μια περίοδο 8 εβδομάδων παράλληλα με την παροχή συμβουλών διατροφής και σωματικής άσκησης. Πριν και μετά την παρέμβαση χρησιμοποιήθηκαν ερωτηματολόγια αυτοαναφοράς και τεστ γνωστικών δεξιοτήτων.

Αποτελέσματα: Και στις δύο μελέτες η πληθώρα των συμμετεχόντων ήταν άντρες, παντρεμένοι, με μέσο όρο ηλικίας τα 35 έτη περίπου και προϋπηρεσία άνω των 10 ετών, με τους περισσότερους από τους μισούς να εργάζονται με βάρδιες. Η στάθμιση του ερωτηματολογίου έδειξε ότι το ερωτηματολόγιο έχει εξαιρετικές ψυχομετρκές ιδιότητες. Σχετικά με την παρέμβαση, οι στατιστικές αναλύσεις αποκάλυψαν ευεργετικές αλλαγές στην ομάδα παρέμβασης για τα επίπεδα του θυμού, την αρνητική διάθεση, την ταχύτητα γνωστικής επεξεργασίας και τη λεκτική μνήμη σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Συμπεράσματα: Φαίνεται λοιπόν, ότι η ΠΑ είναι μια τεχνική διαχείρισης του στρες που μπορεί να εφαρμοστεί σε εργασιακό περιβάλλον και μάλιστα τόσο ιδιαίτερο όσο η Αστυνομία καθώς και το ερωτηματολόγιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση του εργασιακού στρες στους Έλληνες αστυνομικούς υπαλλήλους.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ Ή ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΓΙΑ ΝΑ “ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ” ΤΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

 

1 Comment
  1. Bib says

    Τι στρες;;;; βασικη προϋπόθεση για να έχει κάποιος στρες ειναι να δουλεύει κιόλας….αυτοί ξύνονται….και ειναι οκη μερα στο Facebook

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.