Στο στόχαστρο οι δημόσιοι υπάλληλοι που «λαδώνονται» για έκδοση αδειών παραµονής

Εως και 2.000 ευρώ έφθανε η τιµή του «γρηγορόσηµου»

2

Έντονη οσμή διαφθοράς, που μπορεί να φτάνει μέχρι τα γραφεία στελεχών του κρατικού μηχανισμού, αναδίδει σοβαρή υπόθεση που ερευνούν οι αστυνομικές Αρχές, οι οποίες έχουν βάλει στο μικροσκόπιο υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης αλλά και της Διεύθυνσης Ιθαγένειας στη Θεσσαλονίκη.

Αναδημοσίευση από το «Έθνος», Αλέξανδρος Καλαφάτης

Οι φήμες στην πόλη οργίαζαν εδώ και πολύ καιρό για «λαδώματα» που δίνονταν για να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την έκδοση ή την ανανέωση αδειών διαμονής σε μετανάστες, όπως και για «γρηγορόσημα» στις εκδόσεις αποφάσεων για κτήσεις ιθαγένειας.

Οπως αποκαλύπτουν στο «Εθνος της Κυριακής» νομικοί κύκλοι, από τον περασμένο Οκτώβριο ερευνώνται πυρετωδώς καταγγελίες μεταναστών και δικηγόρων, σε συνδυασμό με στοιχεία που ανασύρθηκαν από παλαιότερες υποθέσεις διαφθοράς. Στο παρελθόν είχε ελεγχθεί από την Εισαγγελία ξανά στέλεχος της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, ωστόσο τότε η υπόθεση είχε τεθεί στο αρχείο.

Οι αστυνομικές Αρχές πραγματοποίησαν διαδοχικές -αιφνιδιαστικές- εφόδους στα γραφεία της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και της Διεύθυνσης Ιθαγένειας, που συστεγάζονται στην οδό Τάκη Οικονομίδη 1 στη Θεσσαλονίκη. Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν εκατοντάδες φακέλους μεταναστών που είχαν αιτηθεί την έκδοση αδειών διαμονής και τη χορήγηση ιθαγένειας. Οι φάκελοι εξετάζονται ενδελεχώς από τις Αρχές για να διαπιστωθούν παρατυπίες.

«Πρωτεία» στην καθυστέρηση

Οι υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης κατέχουν, σύμφωνα με νομικούς κύκλους που μίλησαν στο «Εθνος της Κυριακής», τα «πρωτεία» στην καθυστέρηση, τη στιγμή που στην υπόλοιπη Ελλάδα οι αντίστοιχες υπηρεσίες βρίσκονται σε εμφανώς καλύτερους χρόνους. Το γεγονός αυτό δεν σχετίζεται μεν με τη δράση του κυκλώματος, ωστόσο φαίνεται ότι οι εμπλεκόμενοι το εκμεταλλεύονταν προς ίδιον όφελος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος μπορεί να περιμένει ακόμα και πέντε χρόνια για να περάσει από επιτροπή για την έκδοση απόφασης για κτήση ιθαγένειας.

Με το «γρηγορόσημο», το οποίο κόστιζε από 1.500 έως 2.000 ευρώ, μπορούσε να ολοκληρωθεί η διαδικασία ακόμα και μέσα σε έναν χρόνο. Το «λάδωμα» για τις άδειες διαμονής ήταν 300 ευρώ, εκτός κι αν η περίπτωση χαρακτηριζόταν «δύσκολη», οπότε η τιμή ανέβαινε. Κάποιος που θα έπρεπε να περιμένει για μία άδεια διαμονής έναν χρόνο μπορούσε με το «γρηγορόσημο» να πάρει την έγκριση ακόμα και μέσα σε μία ημέρα. Στη συνέχεια, εντός 15 ημερών είχε το έγγραφο στα χέρια του.

«Μου είχε τύχει να έρθει πελάτης ο οποίος χρειαζόταν για προσωπικούς λόγους όσο το δυνατόν πιο γρήγορα άδεια διαμονής. Του εξήγησα ότι είναι αδύνατο να του χορηγηθεί μέσα σε διάστημα ενός μήνα, όπως ήθελε. Ετσι, σηκώθηκε και έφυγε. Αυτός ο άνθρωπος διαπίστωσα μόλις λίγο καιρό αργότερα ότι βρήκε τον τρόπο και… εξυπηρετήθηκε μέσα σε λίγες ημέρες. Οι υπηρεσίες αυτές είναι νευραλγικές. Διαχειρίζονται εκατοντάδες αιτήματα – και μάλιστα κρίσιμα αιτήματα. Οι ζωές των αιτούντων εξαρτώνται από την έκβαση της υπόθεσής τους. Οι αποφάσεις αφορούν στις οικογένειές τους, στις δουλειές τους, στην εκπαίδευσή τους. Γι’ αυτό και θα πρέπει να μην επηρεάζονται με κανέναν τρόπο από τις πιέσεις τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού» εξηγεί δικηγόρος.

Οπως αποκαλύπτουν αξιόπιστες πηγές, ο κύκλος των εν δυνάμει εμπλεκομένων στο κύκλωμα περιλαμβάνει υπαλλήλους διαφορετικών βαθμίδων των υπηρεσιών, με πιθανολογούμενη την ανάμειξη -λόγω θέσης- υψηλόβαθμων στελεχών.

Προβληματισμός

Στο παρελθόν είχαν έρθει στο φως πολλές υποθέσεις διαφθοράς στις υπηρεσίες που σχετίζονται με τα αιτήματα μεταναστών για άδειες διαμονής. Η συγκέντρωση, ωστόσο, των αρμοδιοτήτων και τα νέα πληροφοριακά συστήματα που χρησιμοποιούνται περιόρισαν τα φαινόμενα δράσης επίορκων υπαλλήλων. Η συγκεκριμένη υπόθεση έρχεται να προκαλέσει ξανά προβληματισμό στις Αρχές. Η είδηση της εφόδου της ΕΛ.ΑΣ. στα γραφεία των υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη «ταξίδεψε» γρήγορα και στην Αθήνα. Η εν εξελίξει έρευνα, ωστόσο, κρατήθηκε για καιρό επτασφράγιστο μυστικό, προκειμένου να μη θορυβηθούν οι ύποπτοι και προλάβουν να κρύψουν ενοχοποιητικά για εκείνους στοιχεία.

Οι υπάλληλοι των υπηρεσιών μετανάστευσης και ιθαγένειας που ελέγχονται ανήκουν οι μεν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας και Θράκης (υπουργεία Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη) και οι δε στο υπουργείο Εσωτερικών. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στους νομικούς που ασχολούνται με υποθέσεις μεταναστών φαινόταν ότι τα τελευταία χρόνια «κάτι δεν πήγαινε καλά»: καθυστερήσεις, αναίτια «αυστηρότητα» σε πολλές περιπτώσεις, αλλά και συχνά μη συμμόρφωση στις οδηγίες των προϊστάμενων υπουργείων, δημιουργούσαν τουλάχιστον υπόνοιες για επιλεκτική μεταχείριση φακέλων.

2 Comments
 1. Bib says

  Θεέ μου τι καινοφανές!!!! Λαδώνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι;;;!!! Έρχεται η Δευτέρα Παρουσία ετοιμαστείτε!!!

  1. Αδέκαστος says

   Πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις το ΨΑΡΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ. Άραγε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικακος θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια ή θα τιμωρήσει τους υπεύθυνους; Ειδικά ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ
   Σάββας (ο εκλεκτός του κ. Σκουρλέτη και της Πρωτη Φορά Αριστεράς) έχει απασχολήσει και άλλες φορές για άλλα θέματα (υπόθεση μη παύσης Ψωμιάδη κλπ)

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.