Σταύρος Μπαλάσκας: Οι κρίσεις, η Άμεση Δράση και οι μεγάλες ευκαιρίες

0

Η Άμεση Δράση είναι η υπηρεσία εκείνη της ΕΛ.ΑΣ. που έχει στην διάθεση της τα περιπολικά των τομέων και τις ομάδες Ζ και ΔΙ.ΑΣ. έχει επωμισθεί τον κρίσιμο ρόλο της άμεσης απόκρισης σε περιστατικά εγκληματικότητας και είναι αυτή που φθάνει πάντα πρώτη στον χώρο του συμβάντος καλούμενη να δώσει λύση σε οριακές καταστάσεις.

Άρθρο του Σταύρου Μπαλάσκα
Συνδικαλιστής ΕΛ.ΑΣ. – Μέλος «Συμμαχίας Μάχιμων Αστυνομικών»

Καθόλου δεν θα ήταν υπερβολή αν την χαρακτηρίζαμε «αιχμή του δόρατος» της μάχιμης αστυνόμευσης. Όπως όμως, κάθε ζωντανός οργανισμός, προκειμένου να μπορέσει να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων, έτσι και η Άμεση Δράση απαιτεί συνεχή εγρήγορση και προσαρμογή στις απαιτήσεις των καιρών προκειμένου να μπορεί να παρακολουθεί την εποχή της και να υλοποιεί τον σκοπό της. Τα τελευταία χρόνια έχουμε ραγδαία μεταβολή του περιβάλλοντος ασφάλειας, τόσο λόγω της έκρηξης της εγκληματικότητας όσο και της δυναμικής επανεμφάνισης της απειλής της εγχώριας τρομοκρατίας.

Αυτό θέτει με την σειρά του νέα δεδομένα στον χώρο της δημόσιας τάξης και ασφάλειας με τις προεκτάσεις πολλές φορές να φθάνουν να αφορούν την ίδια την κρατική η και την εθνική ασφάλεια. Η άμεση δράση καλείται να προσαρμοστεί στα νέα αυτά δεδομένα με τρόπο που να διασφαλίζονται, τόσο η επιτυχής αντιμετώπιση των απειλών, όσο και οι ελευθερίες των πολιτών.

Εν πρώτοις απαραίτητη κρίνεται η αποκρυστάλλωση του επιχειρησιακού δόγματος της Άμεσης Δράσης. Θα πρέπει δηλαδή κάποτε τόσο η πολιτική όσο και φυσική ηγεσία να απαντήσουν στο ερώτημα τι ζητούν ουσιαστικά από την Άμεση Δράση. Και αυτό διότι η αστυνομία δρα υπό την πίεση κάθε φορά διαφορετικών προτεραιοτήτων, (π.χ. κορονοϊός) με αποτέλεσμα να κατηγορείται είτε για αδράνεια είτε για «υπερβάλλοντα ζήλο» στις αντιδράσεις της.

Γνώμη μου είναι, πως για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των καιρών, η Υπηρεσία της Άμεσης Δράσης οφείλει να προσαρμοστεί στα νέα των πόλεων επιχειρησιακά δεδομένα με νέα όπλα για την διασφάλιση του προσωπικού αλλά και του πολίτη όπως κάμερες νέος επιχειρησιακός εξοπλισμός αλλαγή του δόγματος μειωμένης δύναμης των περιπολικών κατάργηση ακινήτων στόχων και αύξηση του στόλου. Έτσι αναπνέοντας εκ των έσω επιτυγχάνεται ασφαλώς η ζητούμενη μάχιμη λειτουργικότητα της υπηρεσίας αδιάσπαστα και αδιαβάθμητα.

Έχει παρέλθει η εποχή που αντίπαλος των Αμεσοδρασιτών ήταν εγκληματίες που δρούσαν συνήθως μεμονωμένα με ελαφρύ κατά βάση οπλισμό με μορφή όπλων χειρός (περίστροφα, πιστόλια) ή το πολύ λειόκανα με κοντή κάνη. Η απειλή, πλέον, δεν είναι μόνο εξωτερική.

Η συζήτηση μετατοπίζεται από την ανάγκη αντιμετώπισης του καθημερινού εγκλήματος στην ανάγκη εδραίωσης ενός περιβάλλοντος σταθερότητας, ασφάλειας στο εσωτερικό της Άμεσης Δράσης τόσο για τους υπηρετούντες αστυνομικούς σε αυτή όσο και για τους πολίτες και την ασφάλεια τους την οποία κινδυνεύουν να απολέσουν ανά πάσα στιγμή ανάλογα με τις εκάστοτε βλέψεις και σκοπιμότητες των εγκληματιών.

Τελειώνοντας αναφέρω πως τώρα είναι ευκαιρία για την διοίκηση να επαναφέρει την Άμεση Δράση στην πρότερη κατάσταση και μορφή αποτινάσσοντας με το νεο δόγμα αστυνόμευσης και την αλλαγή του Π.Δ τον κατακερματισμό και την διάλυση που επέφερε η προηγούμενη αναδιάρθρωση έκτρωμα..

Αναμένουμε κρίσεις, αναμένουμε έργα…

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.