Σπείρα Ρουμάνων είχε ληστέψει περισσότερα από 1000 άτομα στο κέντρο της Αθήνας

0

Εκατοντάδες επιθέσεις σε βάρος τουριστών και Ελλήνων στην περιοχή του Φιλοπάππου και του ευρύτερου ιστορικού κέντρου της Αθήνας, είχαν πραγματοποιήσει τρεις Ρουμάνοι, δυο άνδρες και μια γυναίκα που συνελήφθησαν από αστυνομικούς της ομάδας «ΖΗΤΑ».

Αναδημοσίευση από newpost.gr, Μιχάλης Τεζάρης

Ενδεικτικό της παραβατικής τους δράσης, αποτελεί το γεγονός πως καθημερινά με την μέθοδο του αντιπερισπασμού λήστευαν κατά μέσο όρο 6 με 8 άτομα, αφαιρώντας χρήματα, κινητά τηλέφωνα και κοσμήματα. Το Newpost.gr παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα, τις φωτογραφίες των τριών Ρουμάνων κακοποιών που είχαν γίνει ο φόβος και τρόμος για ανυποψίαστους επισκέπτες του κέντρου της Αθήνας. Πρόκειται για έναν 30χρονο, έναν 22χρονο και μια 22χρονη γυναίκα.

Η μέθοδος αντιπερισπασμου και η γυναίκα «δόλωμα»

Η σπείρα είχε ξεκινήσει τις επιθέσεις σε βάρος επισκεπτών, σε σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος από τον περασμένο Απρίλιο. Πλησίαζε τα θύματα τους ζητώντας δήθεν πληροφορίες ,ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η 22χρονη έπαιζε το «δόλωμα» ξεκινώντας συζήτηση , ενώ οι δυο άνδρες της σπείρας με …μαγικό τρόπο αφαιρούσαν τα πορτοφόλια των θυμάτων. Οι συλλήψεις τους, ήταν αποτέλεσμα συντονισμένης ενέργειας και επαγγελματισμού μιας από τις πιο «μάχιμες» υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, αυτή της ομάδας «Ζ».

Η δολοφονία Μουστάκα και οι επιχειρήσεις της Αστυνομίας

Το τραγικό γεγονός της δολοφονία του άτυχου φοιτητή, Νικολα Μουστάκα, στις 15 Αυγούστου ήταν η αφορμή να ξεκινήσουν εντατικοί έλεγχοι των αστυνομικών αστυνομικών, για την αποτροπή επιθέσεων σε βάρος τουριστών και πολιτών τόσο στου Φιλοπαππου, όσο και στα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως το Θησείο, η Ακρόπολη και αρχαία αγορά. Μετά την αποδεδειγμένη αποτυχία του αστυνομικού σχεδιασμού από την ΓΑΔΑ, για την αστυνόμευση στις περιοχές, την ευθύνη να συντονίσει τους αστυνομικούς εκ νέου, πήρε προσωπικά, ο αρχηγός του σώματος, Αντιστρατηγος, Αριστείδης Ανδρικοπουλος.

Οι αστυνομικοί της ομάδας «Ζ» και της «ΔΙ.ΑΣ» παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν δεν κατάφεραν να έχουν αποτελέσματα, καθώς είχαν να διεκπεραιώσουν και άλλα καθήκοντα παράλληλα. Στο πλαίσιο των ειδικών επιχειρησιακών δράσεων στο κέντρο της Αθήνας τον μήνα Σεπτέμβριο, οι αστυνομικοί έλεγξαν 2.861 άτομα και 18 οχήματα. Προχώρησαν στην προσαγωγή 1.605 ατόμων και συνέλαβαν 169 άτομα εκ των οποίων, 9 για κλοπές-διαρρήξεις,10- για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών ουσιών, 2 για κατοχή όπλων, 7 για το νόμο περί ηθών, 43 προς απέλαση μετανάστες και 24 για παρεμπόριο. Στο πλαίσιο της δράσης, οι αστυνομικοί εντόπισαν και κατάσχεσαν 63,44 γραμμάρια κάνναβης,67,19 γραμμάρια ηρωίνης,276 ναρκωτικά χάπια, ένα όπλο, ένα μαχαίρι, 9.179 πακέτα λαθραίων τσιγάρων και 15.382 αντικείμενα παρεμπορίου, όπως ρούχα και παπούτσια.

Το ίδιο χρονικό διάστημα οι αστυνομικοί στο πλαίσιο του ειδικού επιχειρησιακού σχεδιασμού αστυνόμευσης στην Ακρόπολη, έλεγξαν 2.280 άτομα και 620 οχήματα. Προσήγαγαν 96 άτομα και συνέλαβαν 24 εκ των οποίων , 5 για κλοπές και διαρρήξεις, που αναζητούσαν νέο… πεδίο δράσης, 1 για ληστεία, για κατοχή ναρκωτικών, 4 για παραβάσεις περί όπλων, 4 άτομα που κυκλοφορούσαν ελεύθεροι παρά το γεγονός πως σε βάρος τους υπήρχαν καταδικαστικές αποφάσεις για διάφορα αδικήματα. Αξιοσημειωτο είναι και το γεγονός πως κατάσχεσαν 4 όπλα με τα οποία οι κακοποιοί είχαν βγει για βόλτα στην Ακρόπολη

Σημαντική η συνεισφορά της ομάδας «Ζ» στην πάταξη του εγκλήματος

Καίριας σημασίας είναι η συνεισφορά της ομάδας «Ζ» στην πάταξη της παραβατικης δράσης διαφόρων εγκληματικων ομάδων στις τουριστικές περιοχές και στο ιστορικό κέντρο της πόλης ευρύτερα. Οι αξιόμαχοι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας που στελεχώνουν την ιστορική ομάδα των «Ζηταδων» καταγράφουν μεγάλες επιτυχίες και η δράση τους κρίνεται απολύτως ικανοποιητική από αξιωματικούς του σώματος. Η ομάδα «Ζ» συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 1979. Συγκεκριμένα στις 18 Φεβρουαρίου εκείνου του έτους, εννέα μοτοσικλετιστές ανέλαβαν δοκιμαστικά καθήκοντα για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα του καινούργιου αυτού θεσμού. Στον ίδιο χρόνο και μετά τις πρώτες εντυπώσεις προστέθηκαν άλλοι έξι.

Η παρουσία των «Ζητάδων» με τις χαρακτηριστικές μοτοσυκλέτες έχει μείνει χαραγμένη στην μνήμη των οδηγών οχημάτων. Το όνομά της, ως Ομάδα «Ζ», το πήρε από το αλφάβητο με την χρήση του γράμματος ολογράφως Ζήτα και χρησιμοποιήθηκε ως κωδικός αναγνώρισης στον ασύρματο. Όπως άλλες υπηρεσίες χρησιμοποιούν το Α ,για τα περιπολικά, το Δ για τους μοτοσικλετιστές της Τροχαίας, έτσι κι αυτή η υπηρεσία έπρεπε να έχει ως αναγνωριστικό κάτι εύηχο για την χρήση του ασυρμάτου. Κριτήρια επιλογής του ανθρώπινου δυναμικού της ομαδας, ΖΗΤΑ ήταν το ήθος, το θάρρος, ο ακέραιος χαρακτήρας τους, η επαγγελματική κατάρτιση, η αποφασιστικότητα, καθώς και η ικανότητα οδήγησης μοτοσικλέτας, κριτήρια που και σήμερα εξακολουθούν να αποτελούν την βάση επιλογής ενός δικυκλιστή.

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.