Προσλήψεις 1000 ειδικών φρουρών για τη φύλαξη των ΑΕΙ

0

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ίδρυση της Αστυνομίας των Πανεπιστημίων. Η συγκεκριμένη αστυνομική δύναμη, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν σε κοινή διαδικτυακή συνέντευξη Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, θα ονομάζεται Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Η συγκεκριμένη ομάδα θα στελεχωθεί από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και από ειδικούς φρουρούς. Σε πρώτη φάση θα προκηρυχθούν 1.000 οργανικές θέσεις, ενώ θα εργάζονται 200 άτομα ανά βάρδια. Σύμφωνα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αρχικά θα υπάρχουν συνολικά πέντε βάρδιες.

Σε ποια Πανεπιστήμια θα υπηρετούν οι αστυνομικοί

Σε πρώτη φάση, η Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων θα κάνει την εμφάνιση της στα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, όπως είναι το ΕΚΠΑ, το Μετσόβειο Πολυτεχνείο, στη Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Χωρίς όπλα η πανεπιστημιακή Αστυνομία

Αυτοί που θα κληθούν να στελεχώσουν την Ο.Π.Π.Ι. δε θα φέρουν επάνω τους πυροβόλα όπλα. Θα έχουν γκλομπ και χειροπέδες και θα φορούν ειδικές στολές, οι οποίες αυτή τη στιγμή σχεδιάζονται και θα παρουσιαστούν σύντομα. Το συγκεκριμένο Σώμα, θα στεγάζεται σε χώρους που θα παραχωρείται από τα Ιδρύματα, θα λαμβάνει εντολές από την ΕΛ.ΑΣ. και θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις πρυτανικές Αρχές του κάθε Πανεπιστημίου.

Αύξηση των περιστατικών βίας στα Πανεπιστήμια

Στα πρόσφατα περιστατικά βίας σε πανεπιστημιακούς χώρους αναφέρθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά πως: «Ας είμαστε ειλικρινείς. Αυτή τη στιγμή η προστασία είναι ανεπαρκέσταση». Σύμφωνα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, από τον Φεβρουάριο του 2017, όταν και έγινε η επίθεση στον Άγγελο Συρίγο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μέχρι και τον Οκτώβριο το 2020, όταν άγνωστοι κρέμασαν μία ταμπέλα στον λαιμό του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ και προκάλεσαν φθορές στο γραφείο του, έχουν καταγραφεί 20 περιστατικά βίας σε πανεπιστημιακούς χώρους.

Δυναμικά μέρα κι επιχειρησιακό σχέδιο

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνέντευξης η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η Ο.Π.Π.Ι. θα βρίσκεται σε σημεία και Ιδρύματα στα οποία παρατηρείται συστηματικά παραβατικότητα.

«Δεν επιθυμούμε αστυνομοκρατούμενα Πανεπιστήμια», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη παρουσίαση του σχεδίου για την οργάνωση της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

ethnos.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.