Προσλήψεις 1.033 Ειδικών Φρουρών – Ποίο προσόν θα δώσει έξτρα μόρια

0

Πανεπιστημιακή αστυνομία με… πτυχίο από την επόμενη ακαδημαϊκή περίοδο. Με αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ προσανατολίζεται να στελεχώσει την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με την προκήρυξη διαγωνισμού πρόσληψης των 1.033 ειδικών φρουρών να αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα.

Αναδημοσίευση από: Ελεύθερος Τύπος, Παναγιώτης Σπυρόπουλος – Γιώργος Πρωτοψάλτης

Αμεσα θα «τρέξουν» οι διαδικασίες, με τους πρώτους αστυνομικούς που θα στελεχώσουν το Σώμα να είναι «ετοιμοπόλεμοι» από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη εν όψει της νέας πανεπιστημιακής χρονιάς, ακολουθώντας εκπαίδευση-εξπρές διάρκειας 3 έως 6 μηνών.

Με έως και 1.000 μόρια θα ενισχύονται οι υποψηφιότητες αποφοίτων ΑΕΙ-ΤΕΙ που θα συμμετέχουν στον επερχόμενο διαγωνισμό για τη στελέχωση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη… αλλάζει προτεραιότητες δείχνοντας προτίμηση σε άτομα εξοικειωμένα με το πανεπιστημιακό περιβάλλον, που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν ομαλά στους ειδικούς χειρισμούς που θα απαιτηθούν σε τυχόν έκνομες ενέργειες εντός των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Ετσι τα κριτήρια που υπήρχαν σε προηγούμενες αντίστοιχες προκηρύξεις θα αντικατασταθούν, με το «bonus» των έξτρα μορίων να μην απαιτεί πλέον στρατιωτική θητεία σε Ειδικές Δυνάμεις, αλλά τη φοίτηση και εξοικείωση σε οποιοδήποτε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Η συγκεκριμένη «προτίμηση» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έρχεται ουσιαστικά να αντικαταστήσει το σχέδιο για «πιλοτική» παρουσία αστυνομικών στα πανεπιστήμια, που θα προετοίμαζε το έδαφος για την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, κάτι που όμως δεν προχώρησε ποτέ γιατί τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας παραμένουν κλειστά λόγω κορονοϊού. Βάσει αυτού του αρχικού σχεδιασμού, 200 αστυνομικοί θα αποτελούσαν με την παρουσία τους στα πανεπιστήμια ένα πρώτο «κρας τεστ» για την ομαλή μετάβαση στην… εποχή της ΟΠΠΙ.

Συμπεράσματα όμως, όπως είναι φυσιολογικό, δεν θα μπορούσαν να βγουν με τις παρούσες συνθήκες και τις σχολές άδειες λόγω κορονοϊού, με αποτέλεσμα η ιδέα αυτή να εγκαταλειφθεί. Από το υπουργείο ποντάρουν ότι οι εκπαιδευμένοι ειδικοί φρουροί που θα έχουν… παρελθόν σε πανεπιστημιακούς χώρους θα είναι πιο ικανοί να ανταπεξέλθουν σε ενδεχόμενα δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις εντός των Ιδρυμάτων.

Όχι όπλα, μόνο κλομπ

Το νέο Σώμα θα είναι άοπλο και θα φέρει αμυντικό εξοπλισμό που εμπεριέχει κλομπ και χειροπέδες, ενώ η στελέχωσή του θα γίνει από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και τους ειδικούς φρουρούς που θα προσληφθούν ειδικά γι’ αυτό το σκοπό. Θα απασχολούνται 200 άτομα ανά βάρδια, με ιδιαίτερη έμφαση στα πέντε ΑΕΙ με τη μεγαλύτερη ανάγκη (ΟΠΑ, ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Πάτρα), ενώ οι αστυνομικοί θα ανακατανέμονται ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις.

Την πρόσληψη, εκπαίδευση και παροχή του εξοπλισμού τους έχει αναλάβει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Θα υπάγονται στην ΕΛ.ΑΣ. και θα συνεργάζονται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ. Τα τμήματα του νέου Σώματος θα έχουν έδρα εσωτερικά των πανεπιστημίων, ενώ τα μέλη του θα έχουν πλήρη προανακριτικά καθήκοντα, δυνατότητα συλλήψεων και σχηματισμό δικογραφιών. Η μισθοδοσία τους θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Στα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα λειτουργήσουν κέντρα… επιχειρήσεων με τη διαχείριση καμερών που θα τοποθετηθούν στα σημεία ελεγχόμενης πρόσβασης, σε κοινόχρηστους χώρους και σε χώρους εργαστηρίων με ακριβό εξοπλισμό. Οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί, που θα φορούν διαφορετικού χρωματισμού στολή, θα λαμβάνουν εντολές από το κέντρο επιχειρήσεων στην περίπτωση εντοπισμού έκνομων ενεργειών, ενώ θα προβαίνουν σε περιπολίες εντός των πανεπιστημίων και θα φυλάσσουν κρίσιμες υποδομές και εγκαταστάσεις.

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.