Πού στρέφονται οι έρευνες για τη βόμβα έξω από την οικία Ντογιάκου

0

Στο σπίτι του κ. Ντογιάκου δεν υπήρχε στατική φύλαξη. Ο εισαγγελέας διέθετε αστυνομική συνοδεία κατά τις μετακινήσεις του. Έπειτα από ενδεκάμηνη «σιγή», η εγχώρια τρομοκρατία επανέκαμψε με μια αποτυχημένη βομβιστική επίθεση στο σπίτι του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου, χθες τα ξημερώματα, στον Βύρωνα. Παρότι οι δράστες ακολούθησαν «δοκιμασμένες» πρακτικές οργανώσεων όπως ο «Επαναστατικός Αγώνας» και η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», απέτυχαν να φέρουν εις πέρας το σχέδιό τους, λόγω πιθανότατα δυσλειτουργίας στον μηχανισμό πυροδότησης της βόμβας.

Το γεγονός μάλιστα ότι χρησιμοποίησαν πυρίτιδα, όπως αυτή που περιέχουν οι κροτίδες, αντί για κάποια ισχυρή εκρηκτική ύλη, οδηγεί τους αστυνομικούς στο συμπέρασμα ότι πίσω από την απόπειρα επίθεσης κρύβονται νεόκοποι τρομοκράτες και όχι έμπειρα στελέχη του λεγόμενου αντάρτικου πόλης.

Η απόπειρα επίθεσης έγινε χθες στις 4 τα ξημερώματα. Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν κρυμμένος στην μπαγκαζιέρα μιας χαμηλού κυβισμού μοτοσικλέτας, την οποία οι δράστες στάθμευσαν στην είσοδο του σπιτιού του κ. Ντογιάκου επί της οδού Αδραμυτίου στον Βύρωνα. Φρόντισαν μάλιστα να παρκάρουν τη μοτοσικλέτα με τέτοιο τρόπο ώστε η μπαγκαζιέρα με τη βόμβα να είναι «στραμμένη» προς την είσοδο του σπιτιού του κ. Ντογιάκου και άρα να μεγιστοποιήσουν τις ζημιές.

Αμέσως μετά, τηλεφώνησαν στην ιστοσελίδα Zougla.gr και στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και προειδοποίησαν ότι στην οδό Αδραμυτίου έχει τοποθετηθεί βόμβα, που θα εκραγεί σε 20 λεπτά. Καθώς ήταν αδύνατο οι αστυνομικοί να προχωρήσουν σε αποκλεισμό της περιοχής, με μεγάφωνα κάλεσαν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους έως ότου παρέλθει το χρονικό περιθώριο των 20 λεπτών.

Η βόμβα τελικά δεν εξερράγη και αποσυναρμολογήθηκε από πυροτεχνουργούς της ΕΛ.ΑΣ. που έσπευσαν στο σημείο. Αποτελούνταν από πυρίτιδα βάρους ενός κιλού, πυροκροτητή, μπαταρίες και ρολόι. Πιθανολογείται ότι κατά τη μεταφορά κάποιο από τα εξαρτήματά της –πιθανότατα ο πυροκροτητής– μετακινήθηκε, με συνέπεια να μην πυροδοτηθεί.

Στάλθηκε για διερεύνηση στα εγκληματολογικά εργαστήρια, όπως άλλωστε και το μηχανάκι με την μπαγκαζιέρα, που προέκυψε ότι είχε προ διημέρου κλαπεί από την περιοχή του Βύρωνα. Στο παρελθόν, οι διωκτικές αρχές έχουν συλλέξει κρίσιμες πληροφορίες για την ταυτότητα τρομοκρατών από την αναζήτηση δακτυλικών και γενετικών αποτυπωμάτων σε μηχανισμούς που δεν πυροδοτήθηκαν.

Για παράδειγμα, έφτασαν στα ίχνη του Χριστόδουλου Ξηρού και του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου από ίχνη DNA που ανιχνεύθηκαν σε δέματα-βόμβες που είχαν ταχυδρομήσει οι δύο κατηγορούμενοι τρομοκράτες.

Την έρευνα για το συμβάν ανέλαβαν τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής που διένυαν περίοδο νηνεμίας από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν μέλη της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών» (ΟΛΑ) είχαν ενεργοποιήσει ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό έξω από το Εφετείο της Αθήνας. Το χθεσινό συμβάν έχει ορισμένες ομοιότητες με παλαιότερες δράσεις της «ΟΛΑ» που με προκηρύξεις της έχει αναλάβει την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις στο κτίριο του ΣΕΒ και στα γραφεία της Eurobank στην οδό Σανταρόζα, όπως και την απόπειρα επίθεσης στο υπουργείο Εργασίας (ο μηχανισμός δεν είχε εκραγεί).

Τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ωστόσο δεν θεωρούν ως το πιθανότερο σενάριο πίσω από τη χθεσινή ενέργεια να βρίσκονται μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης, καθώς, όπως επισημαίνουν, τα μέλη της συνηθίζουν να χρησιμοποιούν ισχυρή εκρηκτική ύλη και διαφορετική συνδεσμολογία.

Η εκρηκτική ύλη ήταν τοποθετημένη μέσα σε κατσαρόλα, τεχνική όμοια με εκείνη που είχαν ακολουθήσει την πρώτη περίοδο δράσης τους τα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Όπως και στην περίπτωση της «ΟΛΑ» ωστόσο, οι επικεφαλής των ερευνών δεν θεωρούν ιδιαίτερα πιθανό ένα σενάριο επανεμφάνισης της «Συνωμοσίας», καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ανέτρεπε τον σχεδιασμό και την προσπάθεια φυλακισμένων μελών της να αιτηθούν την αποφυλάκισή τους ή να διεκδικήσουν ολιγοήμερες άδειες από τον Κορυδαλλό, όπου κρατούνται.

Εν αναμονή της προκήρυξης ανάληψης ευθύνης (εάν και εφόσον υπάρξει με δεδομένη την αποτυχία του εγχειρήματος), οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι πίσω από τη χθεσινή απόπειρα βρίσκονται νεόκοποι τρομοκράτες, που πειραματίζονται στην κατασκευή βομβών στοχεύοντας να διαδεχθούν ένοπλες οργανώσεις που απενεργοποιήθηκαν από τις διωκτικές αρχές.

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.