Ποτά-«μπόμπες»: Η ΕΛ.ΑΣ. «ξήλωσε» μεγάλο κύκλωμα (vid & pics)

0

Ισχυρό πλήγμα στα κυκλώματα που δραστηριοποιούνται στην παράνομη εισαγωγή, παρασκευή, νόθευση και διάθεση αλκοολούχων ποτών, πέτυχε η Ασφάλεια Αττικής με την εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης και τον εντοπισμό εργαστηρίων και αποθηκών.

Η ΕΛ.ΑΣ., μετά από συντονισμένη επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής τα ξημερώματα της Τρίτης, προχώρησε σε 9 συλλήψεις μελών του κυκλώματος. Παράλληλα στο πλαίσιο των ερευνών εντοπίστηκε αποθηκευτικός χώρος – κοντέινερ παράνομων αλκοολούχων ποτών στον Ασπρόπυργο καθώς και 2 εργαστήρια παρασκευής – επανατυποποίησης και νόθευσης στο Καματερό.

Η εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε άκρως «επαγγελματικά», με δομή και ιεραρχία, κατανεμημένη σε τρεις υποομάδες, οι αρχηγοί των οποίων διασυνδέονταν μεταξύ τους και ρύθμιζαν όλα τα επιμέρους στάδια της παράνομης δραστηριότητας τους, από τη νόθευση και την τυποποίηση έως και το τελικό στάδιο της διακίνησης των παραποιημένων αλκοολούχων ποτών.

Αρχηγός του κυκλώματος φέρεται να είναι ένας Βούλγαρος, σεσημασμένος κατά το παρελθόν για λαθρεμπόριο. Οι αστυνομικοί της Ασφαλείας διαπίστωσαν ότι πάνω από 50 μίνι μάρκετ, κάβες και μπαρ διέθεταν τα νοθευμένα ποτά και μάλιστα όσον αφορά τους ιδιοκτήτες τους, αναμένεται να ξεκινήσει νέα έρευνα.

Σύμφωνα με το αρμόδιο Τελωνείο οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι από την εγκληματική δραστηριότητα της οργάνωσης ανέρχονται περίπου στο ποσό των 300.000 ευρώ, με το οικονομικό όφελος των μελών της να ξεπερνά το ποσό των 500.000 ευρώ.

Όπως αποκάλυψε ο υποστράτηγος, Πέτρος Τζεφέρης, τα μέλη των υποομάδων δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, ώστε να δυσχεραίνουν τη δράση των αστυνομικών σε περίπτωση διακρίβωσης της δράσης τους, ενώ σε κάθε στάδιο των δραστηριοτήτων τους επιδείκνυαν ιδιαίτερη προσοχή, με ενισχυμένα μέτρα αντιπαρακολούθησης και χρήση κωδικών επικοινωνίας, για τις μεταξύ τους συνεννοήσεις.

Πιο αναλυτικά, τα ποτά – «μπόμπες» κυκλοφορούσαν στην ελληνική αγορά ως «μπανάνες» (σ.σ. έτσι ονόμαζαν τα παράνομα φορτία τα μέλη του κυκλώματος), ενώ τα χρήματα τα ονόμαζαν «λουλούδια». Κωδικές ονομασίες είχαν και για τις μάρκες των ποτών, όπως για παράδειγμα «αντεροβγάλτης», «νυχτερίδα» κ.ά..

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
  • 28.213 φιάλες αλκοολούχων ποτών (νοθευμένες ή προϊόν λαθρεμπορίου),
  • 1 τόνος και 100 λίτρα αιθυλική αλκοόλης,
  • 7.100 πλαστές ετικέτες διάφορων εμπορικών οίκων (αλκοολούχων ποτών),
  • 690 λίτρα ούζο, 300 λίτρα κονιάκ καθώς και 110 λίτρα μαστίχα
  • 4 ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα και 2 δίκυκλες μοτοσικλέτες καθώς και το χρηματικό ποσό των 32.330 ευρώ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.