Πως επηρεάζουν οι εκλογές την ΕΛ.ΑΣ. – Ο Ανδρικόπουλος και η επόμενη ημέρα

0

Οι εκλογές ανέκαθεν «θορυβούσαν» την εκάστοτε ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Και αυτό γιατί οι επιλογές των ανώτατων αξιωματικών στις κρίσεις επηρεάζονται από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία.

Οι κυβερνήσεις επιθυμούν να τοποθετήσουν στις νευραλγικές θέσεις, αρχίζοντας από τη θέση του αρχηγού, αξιωματικούς της εμπιστοσύνης τους. Στελέχη που θα αναλάβουν να εφαρμόσουν το σχέδιό τους στο κομμάτι της ασφάλειας.

Οι αρμόδιοι σύμβουλοι των μεγάλων κομμάτων, που είναι επιφορτισμένοι με τα θέματα δημόσιας τάξης, έχουν ήδη και από πριν (σ.σ. εννοούμε πριν την ανάληψη της κυβέρνησης) «εικόνα» για τους ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.

Με τα παραπάνω δεδομένα είναι αυτονόητο ότι οι εκλογές επηρεάζουν την ΕΛ.ΑΣ. Ο σημερινός αρχηγός, Αριστείδης Ανδρικόπουλος, είναι ο στρατηγός που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της πολιτικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου. Είναι ο δεύτερος στρατηγός μετά τον κ. Τσουβάλα, που πήρε «εντολή» να εφαρμόσει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το θέμα είναι τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα. Σε περίπτωση δηλαδή που κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές η Ν.Δ. Θα εμπιστευτεί η νέα κυβέρνηση τον κ. Ανδρικόπουλο να εφαρμόσει το σχέδιό της; Και γιατί θέτουμε το ερώτημα αυτό; Διότι το σχέδιο της Ν.Δ. είναι τελείως διαφορετικό με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ομάδα Δέλτα, που καταργήθηκε αμέσως από τη σημερινή κυβέρνηση, και η οποία θα επανασυσταθεί -όπως έχει πει ο κ. Μητσοτάκης- σε περίπτωση που αναλάβει την κυβέρνηση το κόμμα του.

Επίσης, στην ηγεσία της Ν.Δ. έχει «μεταφερθεί» πολλάκις και από διάφορους (ανάμεσα σε αυτούς απόστρατοι αξιωματικοί) ότι ο σημερινός αρχηγός διατηρεί άριστες σχέσεις με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Θα επηρεάσει η «εικόνα» αυτή την εμπιστοσύνη που πρέπει να δείξει η νέα κυβέρνηση (όταν και εάν αυτή έρθει) προς τον αρχηγό; Πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι σε περίπτωση που αλλάξει χέρια το Μέγαρο Μαξίμου η νέα κυβέρνηση θα βρει μία αφορμή για να αντικαταστήσει τον κ. Ανδρικόπουλο. Μάλιστα, ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται προβλέψεις για το ποιος θα είναι ο διάδοχός του.

ΥΓ: Παραθέτουμε ερωτήματα που είναι εξαιρετικά πιθανό να τεθούν την επομένη των βουλευτικών εκλογών. Η γνώμη μας, ωστόσο, για τέτοιου είδους ζητήματα είναι ξεκάθαρη. Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. είναι υπηρεσιακός παράγοντας και όχι πολιτικός. Έτσι, θα πρέπει να ορίζεται από το ΚΥΣΕΑ κατά τον προβλεπόμενο χρόνο και να μην επηρεάζεται από την εναλλαγή των κομμάτων στην κυβέρνηση.

Katechaki

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.