Π.Ο.Υ.Ε.Φ. προς τον πρωθυπουργό: Αξίζουμε κι εμείς μία ηθική και οικονομική επιβράβευση

0

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς απέστειλε η Π.Ο.Υ.Ε.Φ. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εξωτερικών Φρούρησης) ζητώντας να ενταχθούν και οι εξωτερικοί φρουροί των καταστημάτων κράτησης στα στελέχη του Δημοσίου που θα πάρουν το έκτακτο δώρο Πάσχα.

Το κείμενο της επιστολής

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

κατά το παρελθόν βιώσαμε πολλές φορές τον άδικο παραγκωνισμό μας από παροχές που δόθηκαν σε Υπηρεσίες εξόφθαλμης συνάφειας με την δική μας, παροχές που δικαιωματικά ανήκαν και σε εμάς, αλλά δυστυχώς με στείρα δημοσιοϋπαλληλικά κριτήρια δεν μας αποδόθηκαν ποτέ.

Η όποια νομοθετική ρύθμιση για την χορήγηση του επιδόματος ενίσχυσης αποδοθεί σε συγκεκριμένες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου τομέα, σε αυτές πρέπει αναντίρρητα να βρίσκεται και η Υπηρεσία της Εξωτερικής Φρουράς των Καταστημάτων Κράτησης.

Οι παράμετροι που αναφέρατε στα διαγγέλματά σας προς τον ελληνικό λαό, στις 17 και 19 Μαρτίου 2020, σχετικά με την ηθική και οικονομική επιβράβευση τόσου του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού όσο και του προσωπικού της Πολιτικής Προστασίας, έχουν πράγματι να κάνουν με την καθ’ ύλη τιτάνια προσφορά τους.

Μία προσφορά όμως που αυτές τις δραματικές στιγμές, δεν αποτελεί μοναδικότητα ως προς την προστασία του κοινωνικού συνόλου, γιατί την ίδια ακριβώς ώρα, τις ίδιες ακριβώς στιγμές, με τα ίδια ακριβώς ωράρια, μία άλλη υπηρεσία η δική μας Υπηρεσία, συνεχίζει να βρίσκεται και αυτή εκεί που το καθήκον της επιτάσσει, όπως:

  • Σε μεταγωγές ασθενών κρατουμένων, εντός υπηρεσιακών οχημάτων και ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ συνοδεύοντας ύποπτα κρούσματα κορονοϊού χωρίς καν τον απαραίτητο εξοπλισμό προστασίας,
  • Έξω από κοινούς θαλάμους νοσηλείας, σε κάθε Νοσοκομείο, χωρίς ειδικές στολές, φυλάσσοντας ασθενείς κρατουμένους φέροντες ως ύποπτους κρουσμάτων κορονοϊού με μόνη προστασία την υπηρεσιακή μας υπευθυνότητα και την εργασιακή μας ευσυνειδησία,
  • Σε χώρους εντός των Καταστημάτων Κράτησης, να κάνουμε έρευνες σε κελιά και θαλάμους και να σταματάμε εν τη γενέσει τους εξεγέρσεις και στάσεις, παλεύοντας ουσιαστικά καθημερινώς να διαφυλάξουμε την ασφάλεια και την ομαλότητα στα Καταστήματα Κράτησης, τα οποία αποτέλεσαν έναν από το βασικό πυλώνα της πολιτικής σας από την ανάληψη των καθηκόντων της Κυβέρνησης σας.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Μη λησμονείτε πως, τα ίδια πρωτόκολλα ενεργειών που ισχύουν για τους ασθενείς στα νοσοκομεία ισχύουν και για τους κρατούμενους στις Φυλακές, οι οποίες αυτή τη στιγμή φιλοξενούν περισσότερους από 12.000 κρατούμενους, ενώ οι συνθήκες εγκλεισμού και διαβίωσης στα Καταστήματα Κράτησης, καθιστούν τον εργασιακό μας χώρο τον πιο επικίνδυνο από κάθε άλλο τομέα, έναν εργασιακό χώρο που εσείς ο ίδιος, με μία συμβολική σας κίνηση, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων σας προχωρήσατε στην μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων του από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Καταλαβαίνετε λοιπόν πως, τη παρούσα στιγμή η άσκηση των καθηκόντων μας δεν έχει να κάνει μόνο με την διαφύλαξη της υγείας των ασθενών κρατουμένων, αλλά έχει συνεπακόλουθες προεκτάσεις παράλληλες με την καθημερινή προσπάθεια της διαφύλαξης της εννόμου τάξης προς όφελος πάντα του κοινωνικού συνόλου.

Όλοι οι συνάδελφοί μας ανεξαιρέτως, με την ουσιαστική αναστολή των αδειών ειδικού σκοπού, βρίσκονται μακριά από τις οικογένειες τους αυτές τις δύσκολες ώρες, συνεχίζοντας να δίνουν αγώνα ζωής πλέον, έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσουν πλέον των υπολοίπων, την ψυχολογική φθορά της πιθανότητας ενός κρούσματος κορονοϊού «εντός των τειχών» των Σωφρονιστικών Καταστημάτων, καθώς και τις επιπτώσεις του στην «κλειστή κοινωνία» των κρατουμένων σε όλη την Χώρα.

Ωστόσο όμως, παρατηρούμε ότι τον τελευταίο καιρό για ακόμη μια φορά ο χώρος ημών των εργαζομένων, σ’ αυτό το απαιτητικό, ιδιαίτερα δύσκολο και επιβαρυμένο περιβάλλον εργασίας, τίθεται στο περιθώριο.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

η Υπηρεσία της Εξωτερικής Φρουράς δέχτηκε στο παρελθόν αρκετές φορές «πολιτικά ραπίσματα». Ήταν τα μόνα στα 20 χρόνια μιας πανθομολογούμενης καταξιωμένης παρουσίας ως η μοναδική ένστολη και ένοπλη Υπηρεσία Φρούρησης των Καταστημάτων Κράτησης του Υπουργείου Δικαιοσύνης και τον τελευταίο χρόνο, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Στα ραπίσματα αυτά, ηθελημένα δεν ανταπέδωσε, μάζεψε τον εγωισμό της, κάνοντας την οργή και τον θυμό της υπηρεσιακή αυταπάρνηση, μεθοδικότητα, εργατικότητα, προσήλωση στα διευρυμένα από καιρό καθήκοντά της, για να αποδείξει στο πέρασμα των χρόνων πρώτα στον εαυτό της και μετά σε όλους τους άλλους, ποια στην πραγματικότητα ήταν.

Και το απέδειξε.

Και συνεχίζει καθημερινώς να το αποδεικνύει, με μοναδικό της σύντροφο όλα αυτά τα χρόνια τις τραγικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, τους κατά καιρούς ευκαιριακούς πολιτικούς σχεδιασμούς της εκάστοτε ηγεσίας της, καθώς και τις υποσχέσεις που πάντοτε στο τέλος έμεναν υποσχέσεις παρά τις εξαγγελίες και τις διαβεβαιώσεις για το ακριβώς αντίθετο από το τελικό αποτέλεσμα των διεκδικήσεων της.

Και θα συνεχίσει να το αποδεικνύει, παρά την αγωνία όλων των συναδέλφων μας, μαζί και των οικογενειών τους, να διαφυλάξουν τον εργασιακό τους χώρο από την μάστιγα του κορονοϊού και το φόβο της μετάδοσης και της διασποράς του, παρά το γεγονός ότι είμαστε ξεχασμένοι και αποκλεισμένοι από τις ανακοινώσεις σας, ως μία από τις μαχόμενες υπηρεσίας ενάντια της πανδημίας.

Το να συμπεριληφθεί λοιπόν η Υπηρεσία της Εξωτερικής Φρουράς μέσα στις ομάδες που θα λάβουν το έκτακτο επίδομα ενίσχυσης, ως ένα μικρό αντιστάθμισμα της συνολικής προσφοράς της, αλλά και της υπηρεσιακής προσήλωσης που πάντοτε αλλά πολύ περισσότερο τώρα συνεχίζει να διατηρεί εν μέσω τόσων κρίσιμων στιγμών, διακυβεύοντας πολλά περισσότερα από τον μέσο εργαζόμενο, θα ήταν βάλσαμο όχι στις τσέπες του κάθε Εξωτερικού Φρουρού, αλλά πρωτίστως στο ψυχισμό του, μια παράμετρο που αυτές τις δύσκολες ώρες είναι πολυτιμότερη από κάθε χρηματική αντιμισθία.

Καιρός πλέον είναι να της αποδοθεί έστω και στο ελάχιστο, όχι μόνο η ηθική αλλά και μία, έστω μία, οικονομική επιβράβευση.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορείτε να το κάνετε!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο πρόεδρος, Γεώργιος Κωστίκας
Ο γ. γραμματέας, Γεώργιος Στιβακτάκης

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.