Οι… Σέρλοκ του Ανθρωποκτονιών: Η ομάδα cold cases του Χασιώτη (video)

0

επορτάζ για τους… Σέρλοκ Χολμς της Ελληνικής Αστυνομίας που αναλαμβάνουν να εξιχνιάσουν τις πιο δύσκολες υποθέσεις δολοφονίας. Στην κάμερα του OPEN για πρώτη φορά μιλούν αστυνομικοί που συνθέτουν ένα – ένα τα κομμάτια του παζλ κάθε ανεξιχνίαστου εγκλήματος μέχρι να βρουν τους δράστες και να τους οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη.

Στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών τα τελευταία χρόνια λειτουργεί η ομάδα cold cases. Σκοπός τους να ανοίγουν ξεχασμένες υποθέσεις. Απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχει το τέλειο έγκλημα, ο Κώνσταντινος Χασιώτης, επικεφαλής του τμήματος Ανθρωποκτονιών λέει: «Πολλοί θέλουν να μάθουν, εγώ θα σας πω ότι δεν υπάρχει το τέλειο έγκλημα».

«Η ομάδα cold cases αποτελείται από τους πιο έμπειρους και παλιούς αξιωματικούς του τμήματός μας και ξεκινά την έρευνα των παλιών υποθέσεων όπως λέμε, δηλαδή υποθέσεων ανθρωποκτονιών που έχουν τελεστεί πριν από αρκετά χρόνια» εξηγεί.  Και συνεχίζει: «Προτιμάμε να ξαναδουλεύουμε υποθέσεις στις οποίες έχουμε κάποια αφορμή. Κάποιο καινούριο στοιχείο»

Ένα ανεξιχνίαστο έγκλημα που έλυσαν ήταν η διπλή στυγερή δολοφονία γαμπρού και πεθερού στο Μενίδι το 1997 που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο. Μία γυναίκα της οικογένειας τραυματίζεται βαριά. Ο δράστης απολάμβανε την ελευθερία του για 19 ολόκληρα χρόνια, μέχρι που το 2016 οι άσοι της cold cases του πέρασαν χειροπέδες. Η αρχή για την σύλληψή του στο παραπέντε έγινε από ένα αποτύπωμα.

Ο Θεόδωρος Θεοδώρου, επικεφαλής της ομάδας cold cases εξηγεί ότι η υπόθεση δουλεύεται πάλι από την αρχή. «Πάλι με μαρτυρίες με καταθέσεις με έρευνα και για αυτό καταλήγουμε τις περισσότερες φορές σε ένα καλό αποτέλεσμα. Η ύπαρξη αυτής της ομάδας της cold cases συνδέεται και με μία υπόσχεση που δίνουμε στους συμπολίτες μας: ότι όσα χρόνια και αν περάσουν πάντα θα αναζητούμε την αλήθεια».

Στις αρχές Οκτωβρίου έλυσαν μία ακόμη δύσκολη υπόθεση. Μητέρα και κόρη το 2007 δηλώθηκαν ως αγνοούμενες στην περιοχή των Πετραλώνων. Οι σοροί τους δεν βρέθηκαν ποτέ. Οι δράστες στραγγάλισαν και στη συνέχεια τεμάχισαν τα θύματά τους, ενώ εξαφάνισαν κάθε στοιχείο. Η υπόθεση έκλεισε οριστικά χάρη στα στόματα που άνοιξαν 13 χρόνια μετά και οδήγησαν στη σύλληψη των δύο δολοφόνων.

Την τελευταία πενταετία η συγκεκριμένη ομάδα έχει εξιχνιάσει συνολικά 6 υποθέσεις δολοφονιών για γερούς λύτες με τα ποσοστά εξιχνίασης εγκλημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας για το προηγούμενο έτος να ανέρχονται στο 91,2%.

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.