Οι ληστές του ΑΧΕΠΑ είχαν κάνει προεκλογικό… ρεπεράζ στη Θεσσαλονίκη

0

Προεκλογικό… ρεπεράζ στη Θεσσαλονίκη είχαν πραγματοποιήσει οι δύο ληστές του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, γνώριμοι της Αντιτρομοκρατικής, με σκοπό να κατοπτεύσουν καλά το στόχο τους και να είναι σίγουροι ότι δεν θα τους ξεφύγει καμία λεπτομέρεια.

Αυτό που δεν ήξεραν στο ταξίδι τους, που έγινε 10 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, ήταν ότι μυστικοί άντρες της Αντιτρομοκρατικής, ειδικά εκπαιδευμένοι στην παρακολούθηση και στην αντιπαρακολούθηση, είχαν γίνει εδώ και καιρό οι «σκιές» τους. Όπως αποκαλύπτουν στο «Έθνος της Κυριακής» στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο 35χρονος Κ.Σ. και ο 41χρονος Γ.Δ. μπήκαν στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας τους τελευταίους πέντε μήνες, ύστερα από εμπιστευτική πληροφορία που έφτασε στην Αντιτρομοκρατική ότι ετοιμάζουν ληστεία σε νοσοκομείο της Αττικής.

Το σχέδιό τους ακυρώθηκε και τότε οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι το δίδυμο των ληστών ετοιμάζει ταξίδι εκτός Αθήνας. Από την πρώτη επίσκεψή τους στη Θεσσαλονίκη η Αντιτρομοκρατική δεν μπόρεσε να λάβει τα απαραίτητα στοιχεία για να μπορεί να αντιληφθεί τα σχέδιά τους. Στη δεύτερη, όμως, που έγινε πριν τις Ευρωεκλογές, οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. βεβαιώθηκαν για το ποιος θα είναι ο στόχος τους, καθώς διαπίστωσαν ότι έκαναν προπαρασκευαστικές ενέργειες για την επίθεση στο ΑΧΕΠΑ. Ενδεικτικό των εξαιρετικά προσεκτικών κινήσεών τους ήταν ότι δεν είχαν πάνω τους κινητά τηλέφωνα, που θα μπορούσαν να προδώσουν στις Αρχές τη γεωγραφική τους θέση.

Κατά την αναχώρησή τους για την Αθήνα οι αστυνομικοί προέβλεψαν ότι θα ακολουθήσει το τρίτο και τελευταίο ταξίδι. Αυτό τελικά έγινε την περασμένη Κυριακή οδικώς. Τρεις ημέρες αργότερα, την περασμένη Τετάρτη, σήμανε συναγερμός, όταν ενημερώθηκαν ανώτατα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. ότι θα κινηθούν από τη δυτική Θεσσαλονίκη προς το ΑΧΕΠΑ. Αυτό που τους πρόδωσε είναι ότι «κούμπωσαν» στο αυτοκίνητό τους πλαστές πινακίδες.

Στη Θεσσαλονίκη είχε μεταβεί κλιμάκιο περίπου 10 αντρών της Αντιτρομοκρατικής από την Αθήνα, ενώ η πληροφορία για τη σημασία της επιχείρησης είχε κρατηθεί ως επτασφράγιστο μυστικό, ακόμα και για βαθμοφόρους αξιωματικούς του Σώματος. Αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξηγεί ότι «το… λάθος τους ήταν ότι υποτίμησαν την Αστυνομία. Είχαν πιστέψει ότι δεν βρίσκονται στα ραντάρ της. Αυτή δεν ήταν μία απλή έρευνα για ληστεία. Οι δύο συλληφθέντες παρακολουθούνταν εδώ και καιρό, σε μία προσπάθεια να ξηλωθεί δίκτυο, για το οποίο υπήρχαν εκτιμήσεις ότι ενίσχυε με ληστείες το περίφημο επαναστατικό ταμείο και συνδεόταν με ομάδες του αντάρτικου πόλης. Η Αντιτρομοκρατική βρέθηκε ένα βήμα μπροστά από τους ληστές στη Θεσσαλονίκη. Τους αιφνιδίασε. Τελικός στόχος των ερευνών που πραγματοποίησε τα τελευταία 24ωρα ήταν να βρεθούν όπλα που συνδέονται με τρομοκρατικές ενέργειες. Η έρευνα είχε επικεντρωθεί στη σύνδεσή τους με δύο διαφορετικές οργανώσεις. Μέχρι στιγμής πάντως υπάρχει πλήθος στοιχείων προς διερεύνηση αλλά όχι στοιχειοθέτηση των παραπάνω εκτιμήσεων».

Κατά τη διάρκεια των παρακολουθήσεων στην Αθήνα, όπως εξηγεί ανώτατος αξιωματικός της Αστυνομίας, ο 35χρονος Κ.Σ. και ο 41χρονος Γ.Δ. έπαιρναν αυστηρά μέτρα αντιπαρακολούθησης. Δεν χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα, άλλαζαν αυτοκίνητα και μηχανάκια για τις μετακινήσεις τους και δεν είχαν σταθερά σημεία στα οποία θα μπορούσε εύκολα να τους βρει κάποιος.

Στη Θεσσαλονίκη ο «άνθρωπός» τους ήταν η 39χρονη, που επίσης συνελήφθη στην επίθεση στο ΑΧΕΠΑ, με την κατηγορία της συνέργειας σε ληστεία. Συγκεκριμένα φέρεται να είχε το ρόλο του τσιλιαδόρου. Η Αντιτρομοκρατική, ωστόσο, εκτιμά ότι δεν ήταν το μόνο άτομο με το οποίο είχαν σχέσεις οι δύο ληστές. Και αυτό γιατί υπάρχει η εκτίμηση ότι μπορεί να υπήρξε κάποιος που να παρείχε πληροφορίες για το νοσοκομείο. Δηλαδή, για το πότε γίνεται η μισθοδοσία και για τη χωροταξία. Η 39χρονη δεν είχε οποιαδήποτε σχέση με το ΑΧΕΠΑ και έτσι δεν θα μπορούσε να έχει αυτό το ρόλο.

Την ίδια ώρα, οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής θα κληθούν να απαντήσουν σε δύο βασικά ερωτήματα. Το πρώτο είναι τι θα έκαναν οι δύο ληστές τις 70.000 ευρώ που άρπαξαν από το ΑΤΜ του ΑΧΕΠΑ, λίγα λεπτά πριν συλληφθούν. Το δεύτερο είναι εάν αποτελούν μέλη ευρύτερης ομάδας και εάν αυτοί ανέλαβαν να εκτελέσουν το σχέδιο της ληστείας ως πιο «έμπειροι» σε τέτοιου είδους ενέργειες. Ο 35χρονος Κ.Σ., πάντως, δεν έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για ληστείες, αν και υπήρχαν υπόνοιες εμπλοκής του σε κάποιες επιθέσεις στην Αττική, χωρίς ποτέ να βρεθούν αποδείξεις. Ο 41χρονος Γ.Δ. είχε κατηγορηθεί για την αιματηρή ληστεία, που είχε γίνει από τους «ληστές με τα μαύρα», το 2006 στην Εθνική Τράπεζα, επί της οδού Σόλωνος στο κέντρο της Αθήνας.

Πηγή: Έθνος της Κυριακής

Του Αλέξανδρου Καλαφάτη

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.