Ο «πόλεμος» της Ομόνοιας: Οι διαβιβάσεις «καίνε το Τμήμα» και η κάμερα που κοιτούσε αλλού

0

Όλα όσα εκτυλίχθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας το βράδυ της καταδρομικής επίθεσης με μολότοφ περιέγραψαν στη HuffPost Greeceαστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες που έζησαν το περιστατικό, με τη ψυχραιμία που τους παρέχει η απόσταση αρκετών ημερών από το συμβάν.

Η επίθεση, σύμφωνα με κάμερα καταστήματος, έγινε στις 20.35, ενώ σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή της Αστυνομίας έλαβε χώρα στις 20.41. Στην οδό Γ’ Σεπτεμβρίου υπήρχε βανάκι μεταγωγών κρατουμένων, στο οποίο επέβαιναν δύο αστυνομικοί. Το βαν ήταν το πρώτο που δέχθηκε μολότοφ.  Ακριβώς απέναντι από το Αστυνομικό Τμήμα στην οδό Βερανζέρου, συγκεκριμένα μπροστά από φούρνο που βρίσκεται στο απέναντι πεζοδρόμιο, βρισκόταν ομάδα περίπου έξι αστυνομικών με πολιτικά, που εκτελούσαν πεζή περιπολία.

Ο ένας από αυτούς ήταν ο πρώτος που κατάλαβε ότι κουκουλοφόροι έρχονται να χτυπήσουν το Τμήμα. Τους είδε, γύρισε στους συναδέλφους του και φώναξε «Μας καίνε». Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα οι κουκουλοφόροι έφτασαν μέχρι την είσοδο του Τμήματος και άρχισαν να πετάνε μολότοφ. Γύρισαν και προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι έτρεξαν να προστατευτούν. Ο ψυχραιμότερος από αυτούς πήρε έναν πυροσβεστήρα στα χέρια και άρχισε να σβήνει ότι μπορεί.

Το επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. στη ΓΑΔΑ ενημερώθηκε με καθυστέρηση αρκετών λεπτών. Η πρώτη διαβίβαση δόθηκε στις 20.47: «Καίνε το Τμήμα της Ομόνοιας». Η κάμερα που υπάρχει στο σημείο για να δίνει εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο, την ώρα της καταδρομικής ενέργειας ήταν στραμμένη προς άλλη κατεύθυνση. Έτσι, δεν υπήρχε εικόνα από την επίθεση.

Μετά την ενημέρωση του κέντρου δόθηκε εντολή σε διμοιρίας των ΜΑΤ που βρισκόταν κοντά στο Πεδίον του Άρεως να μεταβεί στη Βερανζέρου. Σε περίπου 5-7 λεπτά από την ώρα που ειδοποιήθηκε είχε φτάσει αλλά οι κουκουλοφόροι είχαν ήδη εξαφανιστεί πολλά λεπτά νωρίτερα. Περίπου 15 λεπτά μετά το περιστατικό έφτασαν οι πρώτες μηχανές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Για το περιστατικό στην Ομόνοια ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. έχει διατάξει Ένορκη Διοικητική Εξέταση, την οποία ανέθεσε σε αντιστράτηγο της Αστυνομίας, θέλοντας να δώσει ακόμα μεγαλύτερο βάρος σε αυτήν. Μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί ότι οι δύο αστυνομικοί που επέβαιναν στο βαν δεν αντιλήφθηκαν έγκαιρα τους κουκουλοφόρους, ενώ αστυνομικός άλλης υπηρεσίας που θα έπρεπε να βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100-200 μέτρα από το Α.Τ. δεν βρισκόταν στη θέση του.

Πηγή: HuffingtonPost.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.