Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και το «δόγμα του σοκ» στην ΕΛ.ΑΣ.

1

Όσοι έχουν παρακολουθήσει με προσοχή τις προηγούμενες θητείες του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Κατεχάκη δεν ξενίζονται από το γεγονός ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μπήκε ως «ταύρος εν υαλοπωλείο», εφαρμόζοντας το περιβόητο «δόγμα του σοκ».

Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του συνηθίζει να λέει ότι βρήκε μία Αστυνομία που παρουσίαζε εικόνα διάλυσης, χωρίς να έχουν την αποκλειστική ευθύνη τα στελέχη της. Αφήνοντας στην άκρη τις όποιες πολιτικές σκοπιμότητες μπορεί να έχει αυτή η συζήτηση, η ουσία είναι πως τους τελευταίους μήνες -ιδίως απ’ όταν μπήκαμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές (αρχικά ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές)- πολλά έδειχναν να μην λειτουργούσαν. Για παράδειγμα: ποιος μπορεί να ξεχάσει τις… αναμονές(!!!) που πολλές φορές ξεπερνούσαν και το ένα λεπτό στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης; Έπαιρνε δηλαδή ο πολίτης τηλέφωνο για να πει ότι τον κλέβουν και το πιο κομβικό τηλεφωνικό κέντρο της χώρας, ήταν υποστελεχωμένο.

Την ίδια ώρα, υπουργοί, υφυπουργοί και βουλευτές -κάποιοι μάλιστα εξ’ αυτών στα χρόνια της αντιπολίτευσης σχεδόν έβριζαν την ΕΛ.ΑΣ.- βρέθηκαν με… στρατούς αστυνομικών. Και να ήταν μόνο αυτοί. Επιχειρηματίες, ακόμη και μικρού βεληνεκούς, βρίσκονταν ξαφνικά με προσωπική φρουρά και φύλαξη κατ’ οίκον, έστω κι αν (σ.σ. κάτι που και οι ίδιοι γνώριζαν) δεν κινδύνευαν περισσότερο απ’ ότι ένας απλός πολίτης. Ίσως ακουστεί υπερβολικό, αλλά υπήρχαν μέρες που περισσότεροι αστυνομικοί ασχολούνταν σε φυλάξεις στόχων, μέτρα τάξης κ.ά. παρά με την ασφάλεια της κοινωνίας. Για να μην συζητήσουμε για το γίνονταν σε ορισμένα Επιτελεία, που είχαν φτάσει να έχουν κόσμο όσο ένα Τμήμα Ασφαλείας σε κάποια συνοικία της Αθήνας. Την ίδια ώρα, που τα Τμήματα αυτά έκλειναν τα βράδια απογυμνωμένα από κόσμο.

Στην εξίσωση δεν βάζουμε καν την υλικοτεχνική υποδομή (σ.σ. είναι μία άλλη μεγάλη συζήτηση), παρά μόνο το έμψυχο δυναμικό.

Αλλαγές χωρίς το άγχος της επανεκλογής

Για αυτούς τους λόγους, χωρίς το άγχος της επανεκλογής καθότι εξωκοινοβουλευτικός, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αποφάσισε να εφαρμόσει «δόγμα του σοκ» στην ΕΛ.ΑΣ. Ναι, είναι προφανές ότι θα γίνουν κι αδικίες όταν αλλάζουν πράγματα τόσο γρήγορα. Για παράδειγμα αστυνομικός με πραγματικά και αξεπέραστα προβλήματα υγείας της συζύγου του είδε την απόσπαση ή τη διάθεση του να «κόβεται». Το ίδιο αστυνομικός με περισσότερα από 10 χρόνια στα ΜΑΤ και «σπασμένα πόδια» από τις βόμβες μολότοφ και τις πέτρες. Γι’ αυτό και ζητούμενο είναι αυτές οι αδικίες να διορθωθούν όσο πιο σύντομα γίνεται.

Εάν όμως η νέα πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. δεν εκμεταλλεύονταν αυτό το πρώτο διάστημα για να ταράξει τα στάσιμα νερά στο Σώμα, τότε μετά από έξι μήνες θα ήταν πολύ αργά. Όχι γιατί ο πρωθυπουργός έχει βάλει στόχους και χρονοδιαγράμματα σε κάθε υπουργείο, αλλά γιατί το πολιτικό κεφάλαιο της νέας κυβέρνησης θα είχε αρχίσει να φθείρεται και κανείς δεν θα είχε διάθεση για σαρωτικές αλλαγές. Αλλαγές που απαιτούνται ώστε να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη, την ώρα που το έγκλημα αλλάζει μορφή και σίγουρα γίνεται πιο σκληρό.

Να σημειώσουμε πως και στο παρελθόν έχουν καταγραφεί αντίστοιχες προσπάθειες ενίσχυσης κρίσιμων αστυνομικών υπηρεσιών, με την απομάκρυνση αστυνομικών από τη φύλαξη VIP. Έχουν καταγραφεί όμως περιστατικά που με «ταχυδακτυλουργικό» τρόπο (σ.σ. και την κατάλληλη γνωριμία) επέστρεφε… διπλάσιος αριθμός αστυνομικών. Όπως και τώρα μαθαίνουμε ότι γίνονται ενστάσεις που ζητούν όχι μόνο να μην «κοπεί» αστυνομικός αλλά να ενισχυθεί κιόλας η φύλαξη επιχειρηματιών με επιπλέον αστυνομικούς.

Ας ελπίσουμε η νέα πολιτική και φυσική ηγεσία να αντέξουν τις πιέσεις, να διορθώσουν τις αδικίες που αναφέραμε και να δώσουν στον Έλληνα πολίτη την ασφάλεια που του αξίζει.

Katechaki

1 Comment
  1. adekastos says

    Τα ιδια που εκανε και στην προηγουμενη θητεία του ,τα ιδια κανει και τώρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.