Νέα διάσωση αρχαιοτήτων με «υπογραφή» Τσούκαλη – Αψήφησε κίνδυνο και απειλές

0

Μία ακόμη σημαντική νίκη, στη μάχη του με τους αρχαιοκάπηλους, πέτυχε ο ιδιωτικός ερευνητής, Γιώργος Τσούκαλης, ο οποίος αψήφησε κινδύνους και απειλές για να συμβάλει στη διάσωση μίας αρχαίας μαρμάρινης κεφαλής.

Όλα ξεκίνησαν πριν από μια εβδομάδα, όταν στο γραφείο του ιδιωτικού ερευνητή, Γιώργου Τσούκαλη, έφτασε μέσω ανώνυμου τηλεφωνήματος μία πληροφορία για την ύπαρξη αρχαίας μαρμάρινης προτομής που απεικόνιζε ένα λιοντάρι. Ο κ. Τσούκαλης προέτρεψε τον άγνωστο πληροφοριοδότη, στα χέρια του οποίου βρισκόταν το αρχαίο αντικείμενο, να το παραδώσει είτε στο αρμόδιο τμήμα αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, είτε στο Τμήμα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη ΓΑΔΑ.

Αρνούμενος, διότι όποιος υποστήριξε «δεν ήθελε να μπλέξει με γραφειοκρατικές καταστάσεις», ο άγνωστος άνδρας είπε πως θα το αφήσει σε περιοχή πλησίον του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Αφού ενημερώθηκαν οι Αρχές, ο σύμβουλος πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco Πειραιώς και Νήσων, Γιώργος Τσούκαλης συνοδευόμενος από τον στενό συνεργάτη του Γιώργο Μανίκα αναζήτησαν την προτομή στο πάρκο γύρω από το Σ.Ε.Φ.

Ο κίνδυνος ήταν μεγάλος καθώς υπήρχε φόβος για ύπαρξη παγίδας με εκρηκτικά μιας και στο παρελθόν ο ιδιωτικός ερευνητής έχει δεχτεί ποικίλες απειλές από αρχαιοκάπηλους.

Τελικά, στις 9 Ιανουαρίου ο Γιώργος Μανίκας παρέδωσε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με την παρέμβαση της Αστυνομίας, την μαρμάρινη κεφαλή λέοντος για την οποία πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι μεγάλης αξίας χρονολογούμενη από την εποχή των Ρωμαϊκών χρόνων.

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.