Μιχάλης Ιγνατίου: Ο Ερντογάν απειλεί με «εισβολή» μεταναστών και οι πολιτικοί μας… χτενίζονται!

0

Η υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης αναφορικά με τις θαλάσσιες ζώνες, είναι μία παράνομη και άκρως προκλητική ενέργεια για την Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της Μεσογείου, όπως η Αίγυπτος και η Κύπρος. Δεν θα εξετάσουμε τώρα την πληροφορία μας ότι η Αθήνα κοιμόταν τον ύπνο του… δικαίου και δεν πήρε είδηση ότι ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σάρατζ έφτασε στην Τουρκία, όπου θα είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Άρθρο του Μιχάλη Ιγνατίου
Αναδημοσίευση από το «Έθνος»

Σε αυτούς που θα σπεύσουν να πουν ότι δεν είχε τρόπο να το γνωρίζει, θα απαντήσουμε ότι και πρεσβεία έχει η Ελλάδα στην Άγκυρα, και μυστικές υπηρεσίες διαθέτει και επικοινωνία με την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία το είπε… Αλλά ποιος την άκουσε; Το υπουργείο Εξωτερικών περιέγραψε τις ενέργειες του από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, αλλά αυτή η περιγραφή -κατά τη γνώμη μου- δεν απαντά στο μείζον ερώτημα: Γιατί δεν γνώριζε την άφιξη του εν λόγω Λίβυου, ο οποίος είναι γνωστός φιλότουρκος.

Οφείλω να καταθέσω ότι οι ενέργειες μετά την υπογραφή της πλαστής συμφωνίας, ήταν γρήγορες και ορθές. Από καιρό προειδοποιούσαν πολλοί -και εμείς- για τον κίνδυνο να προχωρήσει η Τουρκία με τα τσιράκια της στη Λιβύη σε αυτή τη συμφωνία, που υπέγραψαν την περασμένη Τετάρτη ο Ερντογάν με τον προβληματικό Σάρατζ, ο οποίος ενισχύεται πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά από την κατοχική δύναμη. Είναι χωρίς αμφιβολία παράνομη η συμφωνία τους για τις θαλάσσιες ζώνες, διότι απλούστατα για να ισχύσει πρέπει να εξαφανιστεί από τον χάρτη η Κρήτη. Και αυτό δεν θα συμβεί ποτέ…

Η πράξη αυτή πρέπει να ξυπνήσει επιτέλους τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και όλη την πολιτική ηγεσία. Πρέπει να καταλάβουν ότι η σημερινή Τουρκία δεν αντιμετωπίζεται με τα φοβικά σύνδρομα που κυριαρχούν τον ελληνικό πολιτικό κόσμο. Και τα νήπια γνωρίζουν ότι η άμυνα είναι η καλύτερη επίθεση. Που πολύ απλά σημαίνει ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου γενικότερα πρέπει να είναι το σιγύρισμα της χώρας στο εσωτερικό. Η οικονομία και το μεταναστευτικό είναι τα πιο σοβαρά ζητήματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούν όλοι. Μερικοί θα ρωτήσουν; Και οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο; Σίγουρα είναι σημαντικά θέματα, αλλά δεν κάθεσαι στο τραπέζι να τα συζητήσεις όταν η οικονομία μπάζει από παντού και το μεταναστευτικό έχει καταστεί «πολεμική» υπόθεση.

Η κυβέρνηση προσγειώθηκε ανώμαλα και για τα δύο θέματα. Καλή η αντιπολίτευση, αλλά εδώ ομιλούμε περί του «πραγματικού». Η οικονομία θέλει δουλειά ακόμα και δεν αρκεί ότι ξεχρεώθηκαν τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ. Πρέπει να συνεχιστεί μία συνετή πολιτική για να εξέλθει οριστικά της κρίσης η Ελλάδα. Για να ξέρουμε τι λέμε δηλαδή… Δεν είναι καιρός για κενές υποσχέσεις.

Το μεταναστευτικό αποτελεί απειλή και σ’ αυτήν καθ’ αυτή την κυριαρχία και ανεξαρτησία της Ελλάδας. Δεν έχουν θέση ούτε οι αρρωστημένοι εθνικισμοί, ούτε η πολιτική των «ανοικτών θυρών». Και επειδή προέρχομαι από οικογένεια μεταναστών, γνωρίζω τον πόνο. Πιστέψτε με. Εδώ έχουμε να κάνουμε με εθνική απειλή επειδή ο Ταγίπ Ερντογάν εκμεταλλεύεται αυτούς τους άμοιρους ανθρώπους. Εκμεταλλεύεται την ανάγκη τους να βρουν ένα απάνεμο λιμάνι να μεγαλώσουν χωρίς πολέμους και φρίκη τα παιδιά τους. Αυτό πρέπει και μπορεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, η οποία στην αντιπολίτευση έλεγε κουβέντες μεγάλες και έδινε υποσχέσεις, που δεν μπορεί τώρα να υλοποιήσει. Να αφήσουν, λοιπόν, το Αιγαίο και το Κυπριακό στο ψυγείο, και να δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για την οικονομία και την εξεύρεση εθνικής λύσης στο μεταναστευτικό. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να καλέσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς και να ανοίξει τα χαρτιά του. Και να βρει το θάρρος να ζητήσει τη βοήθεια όλων.

Έχουμε αποδείξει πολλές φορές ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν από μία μονοκομματική κυβέρνηση. Απαιτείται και η συναίνεση και των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων. Όταν η χώρα βάλλεται από παντού, δεν γίνεται οι πολιτικοί ηγέτες να είναι διχασμένοι και να «σκοτώνονται» από τις τηλεοράσεις και τα κοινωνικά δίκτυα. Η χώρα κινδυνεύει. Πόσες φορές να το πούμε. Ο Ερντογάν απειλεί και δεν παίζει. Εκβιάζει κοτζάμ πρόεδρο της Αμερικής. Την Ελλάδα θα σκεφθεί; Για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι πρέπει να ενωθούμε και να αντιμετωπίσουμε τον Ερντογάν σαν μία γροθιά. Αυτό τους ζητούν οι πολίτες…

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.