Mε βίντεο από… ψηλά πλέον τα «νούμερα» των συλλαλητηρίων

0

Βίντεο από… ψηλά και αριθμητικά δεδομένα εκτιμήσεων συμμετοχής διαδηλωτών ανά… τετραγωνικό μέτρο θα δίνει πλέον η Ελληνική Αστυνομία, όπως γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης, επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κυρίως για τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η αρχή όμως έγινε για ένα συλλαλητήριο για το Μακεδονικό, με την κυβέρνηση να επιχειρεί κάπως… πρόχειρα, να αποδομήσει τα αριθμητικά στοιχεία των διοργανωτών του, χωρίς να έχει ρυθμίσει την… ημερομηνία και ώρα στις κάμερες του ελικοπτέρου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ρεπορτάζ Παναγιώτη Σπυρόπουλου στο Thetoc

«Αν η Ελληνική Αστυνομία δεν έκανε… πολιτική για την αντιστροφή της αριθμητικής προπαγάνδας των διοργανωτών σχετικά με την συμμετοχή και τα λεωφορεία μεταφοράς, ενδεχομένως σήμερα να μιλούσαμε για τον ‘τέλειο’ αστυνομικό σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας και την εφαρμογή τους» παραδέχονται κύκλοι του αρμόδιου υπουργείου και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της αστυνομίας.

Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί η παρουσία 200… «κομάντο» του αναρχικού χώρου, όπως υποστηρίζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, μετά την συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής για τα Ίμια και την αντισυγκέντρωση για τον ίδιο λόγο, βγήκαν από την περιοχή των Εξαρχείων. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές έχοντας «γεμάτα» σακίδια πλάτης κινήθηκαν κατά ομάδες στο κέντρο της Αθήνας, κάνοντας… κυκλικές πορείες έως και 5 χιλιόμετρα προκειμένου να προσεγγίσουν στο Σύνταγμα.

«Επιχειρούσαν να βρουν δίοδο προκειμένου να εξαπολύσουν επιθέσεις και να προβούν σε καταστροφές της εξέδρας και μεγαφωνικών εγκαταστάσεων του συλλαλητηρίου» ισχυρίζεται υψηλόβαθμος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο οποίος συμπλήρωσε πως αυτές οι ομάδες «μπλοκαρίστηκαν» από δυνάμεις των ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και Ασφάλειας και επέστρεψαν στην περιοχή των Εξαρχείων.

Στο μεταξύ, σε ερωτήσεις προς στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και αξιωματικούς της αστυνομίας, για το πώς προέκυψε ο αριθμός των 140.000 συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο, δηλαδή «πως μετρήθηκαν» οι διαδηλωτές, για να συμπεριληφθεί στην αστυνομική ανακοίνωση, δόθηκε η παρακάτω εξήγηση:

«Η Πλατεία Συντάγματος είναι 14.500 τετραγωνικά μέτρα. Με την υπερβολική εκτίμηση ότι ανά τετραγωνικό μέτρο στέκονταν 3 διαδηλωτές, τότε μιλάμε για 43.500 άτομα. Η Λ. Αμαλίας είχε κόσμο μέχρι την Ρωσική Εκκλησία, και σύμφωνα με τον ίδιο υπολογισμό ήταν 25.000 άτομα. Η οδός Σταδίου είχε περίπου 10.000 διαδηλωτές μέχρι την οδό Αμερικής. Η Βασιλίσσης Σοφίας μέχρι την οδό Ηροδότου είχε περίπου 25.000 άτομα και άλλες 5.000 είχε η Φιλελλήνων. Δηλαδή μιλάμε για 110.000 κόσμο στον οποίο προσθέσαμε άλλες 30.000 διαδηλωτών, που βρίσκονταν σε παράπλευρες οδούς».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Γρηγόρης Γερακαράκος με σχόλιό του σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης αμφισβήτησε τα νούμερα της αστυνομίας ως εξής:

«Δηλαδή όλο αυτό ισούται με δύο ΟΑΚΑ …??? Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ακυρώνει τον αγώνα χιλιάδων Αστυνομικών που από το πρωί εργάζονται για να μπορεί ο Λαός να εκφραστεί με ασφάλεια». Αργότερα ο κ. Γερακαράκος δήλωσε: «Πρόκειται για μια εκτίμηση και μάλιστα πρόχειρη, η οποία βάζει τον αστυνομικό απέναντι στον πολίτη ο οποίος έχει κρίση και μπορεί να διακρίνει ποια είναι η πραγματικότητα».

«Οι χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί δεν συμφωνούμε με τα νούμερα που δίνει η ηγεσία. Από τις συζητήσεις με συναδέλφους που ήταν στα μέτρα αλλά και όσα είδαμε μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως σε καμία περίπτωση δεν ήταν 140.000» είπε στο protothema.gr  ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ της Π.Ο.Α.Σ.Υ Θεόφιλος Παπαδάκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας σε συνεντεύξεις του υπεραμύνθηκε των αριθμών που δόθηκαν από την αστυνομία: «Εάν υπήρχε ένα εκατομμύριο, ο κόσμος θα ήταν μέχρι τους Αμπελοκήπους. Επειδή υπήρχαν τερατογενέσεις από ορισμένα ΜΜΕ ότι ο κόσμος ήταν ένα εκατομμύριο, γι’ αυτό δόθηκε το βίντεο στη δημοσιότητα».

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.