Λαθρανασκαφές δίπλα από αρχαιολογικούς χώρους στην Κρήτη – Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ.

0

Μεγάλη επιχείρηση αστυνομικών της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και του Τμήματος Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς έλαβε χώρα στην Κρήτη για το «ξήλωμα» οργανωμένου κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας.

Η Αστυνομία σχημάτισε δικογραφία για συνολικά 10 άτομα, εννιά Έλληνες και έναν Αλβανό, εκ των οποίων οι δύο συνελήφθησαν. Οι αστυνομικοί τους παρακολουθούσαν για πολύ καιρό για να εξακριβώσουν το ρόλο που είχε ο καθένας στην οργάνωση αλλά και το εύρος της δράσης τους. Το διάστημα αυτό διαπιστώθηκε ότι είχαν πραγματοποιήσει τρεις ανασκαφές δίπλα από αρχαιολογικούς χώρους και πέντε αυτοψίες σε χώρους, πέριξ αρχαιολογικών χώρων, κυρίως στο Ηράκλειο.

Το κύκλωμα ήταν ιδιαίτερα οργανωμένο με τα μέλη του να έχουν διακριτούς ρόλους. Άλλος ήταν αυτός που έκανε την κατόπτευση των χώρων, άλλος ο τσιλιαδόρος κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, άλλος αυτός που επιδείκνυε το σημείο της λαθρανασκαφής και άλλος ο αρχηγός. Κατά τη διάρκεια των ερευνών της Αστυνομίας βρέθηκε ένα ανεκτίμητης αξίας δισκοειδές αντικείμενο μα ανάγλυφη απεικόνιση, εννιά τμήματα από λαβές αμφορέων αγγείων, μία βάσει αγγείου, ένας ανιχνευτής μετάλλων, ένα ηλεκτρονικό σύστημα ανίχνευσης μετάλλων, φυτίλια, δύο πυροκροτητές και ένα χειρόγραφο σημείωμα μαζί με χάρτη που απεικόνιζε τον επόμενο στόχο του κυκλώματος.

Τα αρχαία μεταφέρθηκαν στην Εφορία αρχαιοτήτων Ηρακλείου, ενώ η δικογραφία υποβλήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα Κρήτης.

Katechaki

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.