Κλοπή οπλισμού στη Λέρο: Γιατί οδεύει προς αρχειοθέτηση η υπόθεση

Επέστρεψε το κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. - Οι υπόνοιες για τους άνδρες των ΟΥΚ και η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων από κάμερες και κινητά

0

Σε …άδοξο τέλος και πιθανή αρχειοθέτηση φαίνεται να οδηγείται -άνευ απροόπτου- τελικώς η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την πολυσυζητημένη κλοπή οπλισμού από την ναυτική βάση της Λέρου που διαπιστώθηκε προ οκτώ ημερών!

Αναδημοσίευση από το «Βήμα»
Βασίλης Λαμπρόπουλος

Το κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ που πραγματοποιούσε τις σχετικές έρευνες επέστρεψε από το νησί των Δωδεκανήσων και από την πολυήμερη έρευνα δεν φαίνεται ν αποσαφηνίσθηκε πόσοι στρατιωτικοί (σ.σ. από έναν κύκλο δέκα υπόπτων, κυρίως ανδρών των ΟΥΚ ) και πότε εισήλθαν στην αποθήκη με τον οπλισμό και ποία χρονική στιγμή υπήρξε τελικώς η αρπαγή του οπλισμού.

Με το δεδομένο ότι δεν υπήρχαν αξιοποιήσιμες καταγραφές από κάμερες, δεν προσδιορίζονταν οι εισερχόμενοι στη αποθήκη, υπήρχαν ασάφειες στις διαδικασίες παραλαβής οπλισμού για ασκήσεις κι ούτε μπορούσε να διευκρινισθεί οτιδήποτε από τις αναλύσεις τηλεφωνικών κλήσεων. Επιπλέον δεν υπάρχει σαφής ένδειξη σχετικά με την τύχη του χαμένου οπλισμού και αν υπήρξε ήδη χρήση και καταστροφή του από τους δράστες της κλοπής.

Η έρευνα των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ αλλά και των στρατιωτικών, στηρίχθηκε σε κατάθεση διαχειριστή της αποθήκης που αναφέρθηκε στην είσοδο στον χώρο με τον οπλισμό ανδρών των ΟΥΚ που ήθελαν να ελέγξουν την κατάσταση των εκρηκτικών κι άλλων πολεμοφοδίων είτε να πάρουν πολεμικό υλικό για τις ασκήσεις που πραγματοποιούσαν.

Όμως οι υπό έλεγχο στρατιωτικοί φαίνεται να αρνήθηκαν ότι εισήλθαν στον εν λόγω χώρο ή και οποιαδήποτε εμπλοκή. Χωρίς να μπορεί να τεκμηριωθεί τι και πως συνέβη. Φαίνεται ότι έχουν εντοπισθεί οι διοικητικού τύπου ευθύνες και για μη τήρηση δικλείδων ασφαλείας όμως υπάρχει αδυναμία, μέχρι τώρα, απόδοσης ποινικών ευθυνών. Ωστόσο συνεχίζεται η αναζήτηση και άλλων εκμεταλλεύσιμων στοιχείων ενώ παραμένουν άγνωστες οι τελικές ενέργειες των αρμοδίων ελεγκτικών υπηρεσιών του ΓΕΝ.

Σημειώνεται ότι το μυστηριώδες συμβάν στη Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου διαπιστώθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου όταν και καταγράφηκε απώλεια δύο αντιαρματικών τύπου LAW M72, ισάριθμων ρουκετών που τα συνοδεύουν, δύο ναρκών, 22 χειροβομβίδων, έξι οπλοβομβίδων, περίπου 30 μέτρων φυτιλιού κι ορισμένα καπνογόνα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.