Κανέλλος Νικολάου: Να συζητήσουμε διεξοδικά για το τι Αστυνομία θέλουμε

Συνέντευξη του Γ.Γ. της Ενωσης Αξιωματικών Αττικής

0

«Ο πολίτης νιώθει ανασφαλής όχι γιατί επηρεάζεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά γιατί βιώνει ο ίδιος τις εις βάρος του κλοπές, διαρρήξεις και ληστείες», δηλώνει στο «Π» ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Αξιωματικών Αττικής της ΕΛ.ΑΣ., αστυνομικός υποδιευθυντής Κανέλλος Νικολάου. Ο κ. Νικολάου, αναφερόμενος στην υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου, σημειώνει ότι «βλέπουμε από ένα στιγμιότυπο ολίγων δευτερολέπτων στη τηλεόραση να επικρίνονται οι αστυνομικοί για τον τρόπο που έδρασαν».

Αναδημοσίευση απο το “Παρασκήνιο”, συνέντευξη στον Κώστα Παπαδόπουλο

Πρόσφατα δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία εγκληματικότητας για το α εξάμηνο του 2018. Οι αριθμοί δείχνουν μείωση, αλλά στους πολίτες κυριαρχεί το αίσθημα της ανασφάλειας. Τι τελικά ισχύει;
Από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, μπορεί σε ορισμένα εγκλήματα οι δείκτες να είναι πιο χαμηλοί από την προηγούμενη χρονιά αλλά φρονώ ότι δεν αποτυπώνεται η αλήθεια. Ξέρετε η στατιστική σου δίνει εργαλεία που μπορείς να διαβάσεις ένα αποτέλεσμα κατά το δοκούν. Έτσι αν δει κανείς μόνο τα ποσοστά μπορείς να έχεις διαφορετικά συμπεράσματα από το να συγκρίνεις αποκλειστικά αριθμούς. Ο πολίτης νιώθει ανασφαλής όχι γιατί επηρεάζεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά γιατί βιώνει ο ίδιος τις εις βάρος του κλοπές, διαρρήξεις και ληστείες. Κάποιοι, την καθημερινότητα που περιλαμβάνει κλοπές πορτοφολιών, διαρρήξεις οικιών με αφαίρεση μικροποσών την ονομάζουν μικροεγκληματικότητα. Η παράνομη αφαίρεση όμως των μικρών αυτών ποσών για τους ηλικιωμένους, τους ανέργους, τους φοιτητές και τους χαμηλόμισθους, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που βιώνουμε, θεωρείται μεγάλο έγκλημα, πολύ σημαντικό που επηρεάζει στην καθημερινότητα τους αυξάνοντας το αίσθημα της ανασφάλειας, του φόβου και της αγανάκτησης, που κάποιοι προσπαθούν να τον κοροϊδέψουν λέγοντας ότι οι δείκτες της εγκληματικότητας μειώθηκαν.

Είναι όντως τόσο μεγάλες οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, όσο ακούμε από πολλούς συναδέλφους σας;
Η εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς την Αστυνομία υπάρχει σε πολύ μεγάλο βαθμό γιατί βλέπουν τον αστυνομικό να εργάζεται με το φιλότιμο, με πάθος και αφοσίωση στους νόμους και το Σύνταγμα του Κράτους παρά την έλλειψη δύναμης και της κατάλληλης υλικοτεχνικής υποδομής. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει την έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει σε όλες τις Αστυνομικές Υπηρεσίες. Για παράδειγμα το Τ.Α. Ελευσίνας που καλείται να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του με συνολική δύναμη 5 ατόμων, το Τ.Α. Μάνδρας με 9, το Τ.Α. Ασπροπύργου με 11, το Τ.Α. Περάματος με 8.
Ποιος μπορεί να αισθάνεται ικανοποιημένος όταν η συντριπτική πλειοψηφία των Τμημάτων Ασφαλείας κάθε βράδυ παραμένουν κλειστά και το πρωί ανοίγουν και λειτουργούν ως Υπηρεσίες καταγραφής περιστατικών. Η έλλειψη δύναμης είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει και βασανίζει όλες τις Υπηρεσίες. Έτσι έχουμε τεράστιες περιοχές χωρίς αστυνόμευση, χωρίς περιπολίες. Έχουμε διμοιρίες που δρουν και εκτελούν υπηρεσίες με τη μισή δύναμη. Οι αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. να μην εμφανίζονται στις γειτονιές και οι δράστες διαφόρων εγκληματικών ενεργειών να δρουν ανεξέλεγκτα. Αυτή η τραγική κατάσταση δυστυχώς υπάρχει στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, στο Μεταγωγών, στο Αλλοδαπών κλπ. Οι φοβερές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό δυστυχώς δεν γίνεται προσπάθεια για να εξαλειφθούν. Οι εφαρμογές των μνημονιακών προσταγών και η ελάχιστη είσοδος δοκίμων στις αστυνομικές σχολές επιδεινώνουν την κατάσταση.
Μόνο με σημαντική αύξηση των σπουδαστών θα μπορέσουν να λειτουργήσουν οι αστυνομικές Υπηρεσίες. Επιπλέον ο δεσμευτικός νόμος που υποχρεώνει τους νέους αστυνομικούς να υπηρετούν αποκλειστικά σε Αστυνομικά Τμήματα πρέπει να αλλάξει. Οι νεοεξερχομενοι αστυνομικοί πρέπει να υπηρετούν αμέσως στην Άμεση Δράση, στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων, στο Μεταγωγών, στο Αλλοδαπών και στο Αεροδρόμιο.
Οι συνεχιζόμενες αποσπάσεις από όλες τις Υπηρεσίες προς το Μεταγωγών και στο Αλλοδαπών μεγαλώνει το υπάρχον πρόβλημα. Οι συνεχιζόμενες αλόγιστες φυλάξεις στόχων με μεθόδους του προηγούμενου αιώνα χωρίς τη χρήση της τεχνολογίας καθώς και η ευθυνοφοβία κάποιων για την αλλαγή του τρόπου φύλαξης αφήνουν τις Υπηρεσίες να λειτουργούν τύποις και όχι ουσιαστικά. Δρούμε με δυνάμεις κάτω του 40% της οργανικής. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις τόσο από την πολιτική όσο και από τη φυσική μας ηγεσία για να αντιστραφεί το κλίμα ως προς την έλλειψη της δύναμης.

Κύριε Νικολάου βλέπουμε σε κάθε ευκαιρία την Αστυνομία να βρίσκεται στο στόχαστρο. Πότε για τα χημικά στη ΔΕΘ, πότε για τον σκοπό στην πρεσβεία του Ιράν και εσχάτως για την υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου. Τι φταίει;
Η Αστυνομία ανέκαθεν ήταν ο οργανισμός που χρησιμοποιείται ως σάκος του μποξ για την εκτόνωση της κοινωνίας. Ένα πολύ σοβαρό ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν άπαντες είναι τι αστυνομία θέλουν να έχουν. Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση συνεχώς βρίσκονται σε αντιπαράθεση και σε εναλλασσόμενους ρόλους μεταξύ τους. Βλέπουμε από ένα στιγμιότυπο ολίγων δευτερολέπτων στη τηλεόραση να επικρίνονται οι αστυνομικοί για τον τρόπο που έδρασαν. Λαϊκά δικαστήρια που δια βοής δικάζουν τους ενεργούντες αστυνομικούς καίτοι έχει διαταχθεί διοικητική εξέταση για διερεύνηση τυχόν πειθαρχικών παραπτωμάτων τους.

Σε τι φάση βρίσκεστε όσον αφορά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την υλοποίηση των αποφάσεων του ΣτΕ;
Όπως ξέρετε η απόφαση της επιτροπής συμμόρφωσης του ΣτΕ, μας δικαίωσε και αποφάσισε να μας καταβληθεί το υπόλοιπο 50% των παράνομων μνημονιακών κρατήσεων από τον Αύγουστο 2012 έως και το Δεκέμβριο του 2016. Δυστυχώς οι κρατήσεις αυτές ονομάστηκαν «αναδρομικά» δίνοντας την εντύπωση ότι ο αστυνομικός παίρνει μισθολογική αύξηση. Επίσημα δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο τρόπος που θα μας καταβληθούν. Φήμες πολλές αλλά επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει. Η απόφαση επίσης μιλάει για επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012. Μιλούν και λένε ότι έφτιαξαν νέο μισθολόγιο για τους ένστολους από 1/1/17. Αυτό που έφτιαξαν είναι ένας νόμος απαράδεκτος που μας φτωχοποιεί περισσότερο και για το λόγο αυτό έχουμε προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να κριθεί αντισυνταγματικός και να αποσυρθεί.

Πόσο εύκολο είναι για έναν αξιωματικό να συνδυάζει διοικητικά καθήκοντα, μάχιμη υπηρεσία και συνδικαλιστική ιδιότητα;
Είμαι διοικητής μιας μάχιμης Υπηρεσίας και ταυτόχρονα ενεργός συνδικαλιστής. Με πραγματική αγάπη μπορείς να τα συνδυάσεις και τα δυο. Βέβαια θυσιάζω τον ελεύθερο χρόνο μου για να μπορέσω να ανταποκριθώ σωστά στις υποχρεώσεις μου όπως προβλέπεται. Όπως γνωρίζουν οι συνάδελφοι μου και ιδίως οι συνεργάτες μου δεν κάνω χρήση της συνδικαλιστικής μου άδειας και ουδεμία ιδιαίτερη υπηρεσιακή μεταχείριση επιδίωξα ή επιδιώκω. Προσπαθώ να προβάλω και να αναδείξω τα προβλήματα των συναδέλφων και να προτείνω λύσεις και προτάσεις. Ο γνώμονας είναι ο ίδιος ο αξιωματικός και όχι το ίδιον όφελος.

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.