Η γεωργιανή μαφία των διαρρηκτών ψάχνει… σπίτι στην Ελλάδα

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. φοβούνται ότι µέλη εγκληµατικών οργανώσεων θα επιχειρήσουν να εγκατασταθούν µόνιµα στη χώρα µας

0

«Μετακόμιση» εγκληματικών οργανώσεων διαρρηκτών από χώρες του εξωτερικού (σ.σ. όπως η γεωργιανή μαφία) στην Ελλάδα φοβούνται ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., μετά την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, και συγκεκριμένα της αναθεώρησης του άρθρου 374 που αφορά τις διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής.

Αναδημοσίευση από το «Έθνος της Κυριακής», Αλέξανδρος Καλαφάτης

Αρμόδιες πηγές εξήγησαν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι τα κυκλώματα διεθνικού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα η γεωργιανή μαφία, παρακολουθούν σε όλες τις χώρες του κόσμου τους ποινικούς κώδικες και «διαλέγουν» πού θα δραστηριοποιηθούν.

«Οι επαγγελματίες διαρρήκτες, που ανήκουν σε ομάδες με ιεραρχική δομή, ανέκαθεν επέλεγαν τις χώρες στις οποίες ήξεραν ότι εάν συλληφθούν δεν θα καταλήξουν στη φυλακή. Ξέρουν επ’ ακριβώς τι ισχύει σε κάθε χώρα της Ευρώπης. Μελετούν τις νομοθεσίες.

Οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα δεν θα περάσουν απαρατήρητες από τα μεγάλα κεφάλια. Για παράδειγμα, οι οργανωμένες σπείρες των Γεωργιανών, οι οποίες βρίσκονται πίσω από το 50% των επαγγελματικών διαρρήξεων στη χώρα μας, γνωρίζουμε ότι συνηθίζουν να εγκαταλείπουν τη χώρα τους και να μετακομίζουν από χώρα σε χώρα. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και τις αποφυλακίσεις… έμπειρων διαρρηκτών που επίκεινται, καταλαβαίνεται ότι τα πράγματα είναι ακόμα πιο δυσοίωνα».

Τι, όμως, αλλάζει από την 1η Ιουλίου στον Ποινικό Κώδικα; Μέχρι σήμερα η κλοπή διωκόταν σε βαθμό κακουργήματος στις περιπτώσεις που «είχε τελεστεί από δύο ή περισσότερους δράστες που είχαν ενωθεί για να κάνουν κλοπές», που «η πράξη τελέστηκε από πρόσωπο που διαπράττει κλοπές κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια» και που η λεία υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ.

Οι διατάξεις

Ο αναθεωρημένος κώδικας καταργεί τις πρώτες δύο διατάξεις και θέτει ως μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση κακουργηματικής δίωξης η αξία των κλοπιμαίων να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ. Αστυνομικοί που έχουν υπηρετήσει στο Τμήμα Διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής εξηγούν ποιο είναι το πρόβλημα: «Κατά μέσο όρο η λεία από κάθε επίθεση σε σπίτι είναι 5.000 ευρώ. Οι διαρρήκτες δεν μπαίνουν συνήθως σε βίλες. Σε σπίτια απλού κόσμου μπαίνουν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να ταυτοποιηθούν από την Αστυνομία 25 διαρρήξεις για να καταλήξει κάποιος δράστης στη φυλακή. Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, ιδιαίτερα όταν η εμπειρία έχει δείξει ότι όταν έρθει η ώρα να γίνει το δικαστήριο, πολλές φορές τα κλοπιμαία αποδεικνύονται λιγότερα σε σχέση με αυτά που είχαν δηλωθεί».

Η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, όμως, φέρνει ανακατατάξεις και στις προανακριτικές πράξεις, στις έρευνες δηλαδή που κάνει η Ασφάλεια για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων.

Στις μεγάλες υποθέσεις η Αστυνομία ζητούσε την άρση του απορρήτου για να μπορεί να παρακολουθεί τα κινητά τηλέφωνα των διαρρηκτών, ενώ έπαιρνε και άδεια από τον εισαγγελέα για να μπορεί να τους βιντεοσκοπεί. Οι δύο αυτές ενέργειες, οι οποίες, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, εμπλούτιζαν με στοιχεία τις σχετικές δικογραφίες, δεν θα γίνονται πλέον, καθώς δεν προβλέπονται για πλημμελήματα.

Το γεγονός ότι οι αστυνομικοί δεν θα «ακούν» πλέον τους διαρρήκτες θα τους κάνει να βρίσκονται ένα βήμα πίσω από αυτούς, καθώς οι «ειδικές ανακριτικές πράξεις», όπως εξηγούν, τους έδιναν την «ώθηση» να πάνε τις έρευνες ένα βήμα παρακάτω.

Ίδιος είναι ο φόβος και στις περιπτώσεις των «πορτοφολάδων», που κατ’ επάγγελμα διαπράττουν κλοπές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στους δρόμους με συνωστισμό. Σε ακόμα ένα αδίκημα, δηλαδή, που αγγίζει μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού.

Αστυνομική πηγή αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «σπείρα που εξαρθρώθηκε πρόσφατα για δεκάδες κλοπές πορτοφολιών κατέληξε στη φυλακή. Δρούσε οργανωμένα. Ηταν επαγγελματίες και ζούσαν από αυτό. Έπαιρναν, ωστόσο, λίγα χρήματα από πολλούς. Είκοσι άτομα κατέληξαν στη φυλακή. Αν κάναμε τώρα την ίδια έρευνα κανείς από αυτούς δεν θα προφυλακιζόταν. Επίσης, δεν θα υπήρχε η δυνατότητα βιντεοσκοπήσεων, που αποδεικνύει τις πράξεις τους. Τα άτομα αυτά δεν είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους». Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις συγκεκριμένες αλλαγές έχουν… δυσανασχετήσει και οι εισαγγελείς, οι οποίοι καταλαβαίνουν τα «εμπόδια» που μπαίνουν στις προανακριτικές πράξεις.

Αποφυλακίσεις

Μια άλλη παράμετρος είναι η αναδρομική ισχύ που θα έχει ο νέος Ποινικός Κώδικας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι διαρρήκτες που έχουν καταδικαστεί και βρίσκονται στη φυλακή θα μπορέσουν να αποφυλακιστούν. Αστυνομικές πηγές εκτιμούν ότι περίπου 200 «επαγγελματίες» διαρρήκτες θα αφεθούν ελεύθεροι μέσα στο 2019.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα σπείρα Γεωργιανών που είχε εξαρθρωθεί πριν από τρεις μήνες για περισσότερες από 20 διαρρήξεις σε σπίτια σε όλη την Αθήνα. Ο αρχηγός της έφερε το «αξίωμα» της γεωργιανής μαφίας «Vor V Zakone» (κλέφτης του νόμου). Αντρές της Ασφάλειας ανησυχούν από τώρα ότι τα μέλη τους κυκλώματος μπορεί σε λίγο καιρό να αναπνέουν αέρα ελευθερίας.

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.