Γεωργία Παράσχου: Η βία κατά των γυναικών και η επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης της

0

Η παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, που έχει καθιερωθεί η 25η Νοεμβρίου, έρχεται απλά να μας υπενθυμίσει ότι είναι χρέος όλων μας να διεισδύσουμε βαθύτερα στις επιπτώσεις που το φαινόμενο επιφέρει στο κοινωνικό σύνολο.

Άρθρο της Γεωργίας Παράσχου
Διευθ. Πολιτισμού & Νεολαίας του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων

Με θλίψη παρατηρούμε ότι ολοένα και αυξάνονται τα κρούσματα σωματικής και ψυχολογικής βίας. Οι αριθμοί αποτυπώνουν την αλήθεια, που δεν είναι άλλοι ότι τα ποσοστά κακοποίησης που αφορούν το γυναικείο φύλλο αυξάνονται ακόμα και σε χώρες οι οποίες έχουν υψηλό βιοτικό και εκπαιδευτικό επίπεδο.

Μοιάζει απίστευτο, αλλά στην ευαισθητοποιημένη υποτίθεται Ευρώπη μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί βία σε όλες τις μορφές της. Την ίδια ώρα, στις αναπτυσσόμενες χώρες, ένα στα τρία κορίτσια παντρεύεται πριν από την ηλικία των 18 ετών. Σχεδόν όλα τα θύματα κακοποίησης και εκμετάλλευσης στην Ε.Ε. αναλογούν στο γυναικείο φύλλο.

Με κοινό στόχο τη διαφώτιση και αποτροπή πράξεων που εμπεριέχουν κάθε μορφή βίας, θα πρέπει να γίνει συντονισμένη προσπάθεια τόσο από το Κράτος όσο από θεσμοθετημένους φορείς, ώστε να εξαλειφθεί η βία κατά των γυναικών και κοριτσιών. Είναι επιτακτική ανάγκη να προασπίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, να θυμίσουμε σε όλους την αξία της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και του αλληλοσεβασμού μεταξύ των φύλλων.

Πάλι με τη γλώσσα των αριθμών αποτυπώνεται μία θλιβερή πραγματικότητα. Αυτή που θέλει την Ε.Ε. από το 2017 μέχρι και σήμερα να διαθέτει περίπου 62 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σεξουαλικής και της έμφυλης βίας παγκοσμίως, στο πλαίσιο των προγραμμάτων της για την προστασία και την υγεία. Πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά στο πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.

Το πιο σημαντικό βέβαια είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, η διάδοση της πραγματικότητας. Ακόμη και οι πιο έγκυρες δεν μπορούν να καταγράψουν τον ακριβή αριθμό κακοποιημένων γυναικών και κοριτσιών. Η σιωπή και ο φόβος κυριαρχούν μέχρι και σήμερα καλύπτοντας, έτσι, τους δράστες και επικροτώντας τέτοιες απάνθρωπες ενέργειες. Στο χέρι μας είναι να το αλλάξουμε…

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.