Φυλακές Κορυδαλλού: Θα μεταφερθούν σε παλιά βάση του NATO στον Ασπρόπυργο

0

Έτοιμη η εισηγητική έκθεση της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη – Πώς θα χρηματοδοτηθεί το όλο εγχείρημα και τι θα περιλαμβάνουν οι νέες εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν πάνω σε πρότυπα φυλακών της Νορβηγίας – Τα εξελιγμένα συστήματα ασφαλείας και οι αλλαγές στις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων.

Στον Ασπρόπυργο στη θέση «Γήπεδο Αμερικανικής Ευκολίας», στην παλιά νατοϊκή βάση, κατέληξε η ειδική επιτροπή που είχε συσταθεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ως το καταλληλότερο σημείο για να ανεγερθεί ο «Νέος Κορυδαλλός».

Η πεντασέλιδη έκθεση παραδόθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας στην ηγεσία του υπουργείου και αυτό που μένει είναι να γίνει δεκτή η εισήγηση και να ξεκινήσει το έργο.

Η επιτροπή επέλεξε το συγκεκριμένο σημείο (συνολικής έκτασης 93 στρεμμάτων) μετά από ενδελεχή έρευνα. Μάλιστα, ενώ αρχικά συγκέντρωνε μεγάλες πιθανότητες η περιοχή του Αυλώνα όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις από το στρατόπεδο και τις φυλακές ανηλίκων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, το σχέδιο απορρίφθηκε λόγω της μεγάλης απόστασης από την Αθήνα, τα δικαστήρια, τη ΓΑΔΑ και τα νοσοκομεία.

Για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου, που τρέχει το πρόγραμμα, η μετεγκατάσταση του Κορυδαλλού αποτελεί το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί και γι’ αυτό όλα κινούνται εντός των αρχικών χρονικών ορίων. Ετσι, με την παράδοση του πορίσματος, εκτός από το σημείο όπου θα ανεγερθούν οι νέες φυλακές υποδίκων, αυτά που εξετάζονται είναι τόσο ο τρόπος που θα χρηματοδοτηθεί το όλο εγχείρημα όσο και τα συστήματα ασφαλείας, σε συνδυασμό φυσικά με τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο «Νέος Κορυδαλλός» θα είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στον τομέα της ασφάλειας, με hi-tech συστήματα (αυτόματες κάμερες υψηλής ευκρίνειας, ηλεκτρονικά κελιά ασφαλείας, ειδικούς ψυχολόγους), με έμφαση όμως στα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων και του προσωπικού. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο χρηματοδότησης -το συγκεκριμένο project θα στοιχίσει κάποια εκατομμύρια ευρώ-, οι πληροφορίες λένε ότι οι εισηγήσεις στρέφονται προς το ενδεχόμενο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και την εύρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ετσι μια εταιρεία θα αναλάβει την ανέγερση των νέων φυλακών βάσει των προϋποθέσεων που θα θέσουν οι μελέτες του υπουργείου και στη συνέχεια το Ελληνικό Δημόσιο θα πληρώνει ένα είδος ενοικίου-μισθώματος, ενώ σε διαφορετική περίπτωση το κόστος θα το αναλάβει το Δημόσιο αναζητώντας χρηματοδοτήσεις και κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πηγή: Protothema.gr

Του Δημήτρη Πώποτα και της Άριας Καλύβα

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.