Ευάγγελος Κ. Ευαγγέλου: Θέλουμε σύγχρονη Αστυνομία ή όχι;

Η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας πρέπει να επαναξιολογήσει και επανακαθορίσει τη φύλαξη των ευπαθών στόχων

0

Με αφορμή το θέμα που απασχολεί την αστυνομική επικαιρότητα σχετικά με τη λειτουργία του ακίνητου αστυνομικού σκοπού φύλαξης στόχου πρέπει σε πρώτη βάση κάποια πράγματα να εξεταστούν από την αρχή, με βάση μια ορθολογική πραγματική προσέγγιση, ώστε να μπορέσουν να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα και να λυθούν οι απορίες, στο μέτρο του δυνατού, ώστε στο μέλλον να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα περιστατικά, πραγματικά και ουσιαστικά, με πράξεις και όχι με θεωρητικές προσεγγίσεις.

Άρθρο του Ευάγγελου Κ. Ευαγγέλου
Αντιπρόσωπος Π.Ο.ΑΣ.Υ., Μέλος ΕΚΑ Θεσσαλονίκης

Αν θέλουμε να έχουμε μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή Αστυνομία η οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενα σε παγκόσμιο επίπεδο, έκανε τους ασφαλέστερους Ολυμπιακούς Αγώνες, πραγματοποίησε την εξάρθρωση της τρομοκρατίας (17Ν, Ε.Λ.Α., Πυρήνες της Φωτιάς κτλ), αντιμετώπισε και συνέλαβε επικινδύνους κακοποιούς εγχώριους και μη, καθώς και τόσα άλλα, θα πρέπει να «κατανοηθεί» ότι η φύλαξη ευπαθών στόχων (πρεσβειών, κατοικιών, γραφεία πολιτικών κομμάτων κτλ) δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με έναν Αστυνομικό, μέσα σε ένα κουβούκλιο αλεξίσφαιρο ή μη, εκτεθειμένο σε μία γωνία του δρόμου ή σε θυρωρεία εισόδων πολυκατοικιών ή ακόμη και μέσα σε υπηρεσιακά ή ΙΧ οχήματα, διότι είναι εκτεθειμένος στους κινδύνους, γίνεται πάντα ο πρώτος στόχος της οποιασδήποτε εγκληματικής ενέργειας (δολοφονία – εκτέλεση Αρχ/κα ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ Σάββα και Ε.Φ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ Χαράλαμπου) και δεν μπορεί να αντιδράσει αποτελεσματικά και ουσιαστικά, και σε τελική ανάλυση αυτό το μέτρο της φύλαξης είναι πλέον ένα «παρωχημένο μέτρο».

Η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας πρέπει να επαναξιολογήσει και επανακαθορίσει τη φύλαξη των ευπαθών στόχων (ακόμη και ο Ελληνικός Στρατός που πρώτος εφάρμοσε το μέτρο της σκοπιάς, το έχει καταργήσει) και να κατευθυνθεί στα σύγχρονα μέσα που χρησιμοποιούν όλες οι Αστυνομίες των ανεπτυγμένων χωρών (κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, ο σκοπός είναι εντός του χώρου φύλαξης κτλ).

Και ερχόμαστε τώρα στην αντιμετώπιση αυτών των εγκληματικών ενεργειών. Η μορφή που έχει πάρει το έγκλημα την σημερινή εποχή, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από μεμονωμένα άτομα (π.χ. σκοπούς) αλλά και ούτε από μια εποχούμενη ή πεζή περιπολία ενός Α.Τ. ή Τ.Α., διότι αυτές (εποχούμενες ή πεζές περιπολίες κυρίως 2 αστυνομικών) μπορεί να έχουν ένα μεγάλο εύρος αστυνομικών καθηκόντων, όπως από ένα παράνομο παρκάρισμα σε μία πυλωτή πολυκατοικίας ή από ένα επεισόδιο με πυροβολισμούς με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Έτσι αυτού του είδους η εγκληματικότητα, στη σημερινή της μορφή, μπορεί να αντιμετωπιστεί, όπως γίνεται σε όλα τα αναπτυγμένα και σύγχρονα κράτη, ΜΟΝΟΝ με καλά Οργανωμένες Ομάδες, άρτια εκπαιδευμένες, πολύ καλά εξοπλισμένες με σύγχρονα μέσα και υλικά,( Ε.Κ.Α.Μ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, Ζ κτλ),οι οποίες δεν θα ασχολούνται με άλλα πάρεργα, αλλά μόνον με αυτό το αντικείμενο, της αντιμετώπισης δηλαδή αυτής της εγκληματικότητας.

Αν θέλει η ηγεσία του σώματος μπορεί να εξετάσει τις προτάσεις αυτές και να τις εκτιμήσει και αξιολογήσει, διότι η αποτελεσματικότητα προϋποθέτει την αξιοπιστία και τη χρηστικότητα των λόγων μας, την πειθώ. Για να πείσουμε τον συνομιλητή για την ορθότητα και την αλήθεια όσων λέμε, χρειάζεται αποδεικτικότητα των λόγων μας η οποία επιτυγχάνεται με τη κατάλληλη επιχειρηματολογία. Χρειάζονται επιχειρήματα που στηρίζονται σε ορθούς συλλογισμούς, σύμφωνα με την εμπειρία μας, σε σκεπτικό που καταλήγει σε αιτιολογημένο συμπέρασμα. Διότι, εφόσον τα λεγόμενά μας δεν στηρίζονται σε αποδεικτικά επιχειρήματα, τότε αυτά αποτελούν απλούς ισχυρισμούς, υποκειμενικές δηλαδή εκτιμήσεις, και δεν ανταποκρίνονται και παραποιούν την πραγματικότητα, τότε μιλάμε για σοφίσματα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.