Επιστολή αναγνώστη: Εν μέσω κορονοϊού στο γκισέ της τράπεζας για σχεδόν 50 ευρώ

1

Λάβαμε στο e-mail του Katechaki.gr επιστολή αναγνώστη, την οποία δημοσιεύουμε αυτούσια χωρίς να υιοθετούμε το περιεχόμενο της. Ο αναγνώστης παραθέτει τα πλήρη στοιχεία του, ωστόσο, ζητά την ανωνυμία του.

Το κείμενο της επιστολής

Αξιότιμοι Κύριοι

Έλαβα έγγραφο (Απόφαση), από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το οποίο υπογράφει ο Πύραρχος Δ/ντής Ασφάλισης και Παροχών του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σωμ. Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ), το οποίο περιέχει Απόφαση επαναπροσδιορισμού καταβολής του δικαιουμένου εφάπαξ βοηθήματος.

Η αίτηση μου για επαναπροσδιορισμό έχει υποβληθεί σε χρονικό διάστημα πλέον του ενός έτους, οι δε λόγοι επαναπροσδιορισμού (γενόμενες κρατήσεις) πραγματοποιήθηκαν σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα ήμουν στην Αναμονή χωρίς καμία ειδοποίηση (Συγχαρητήρια για την άμεση ανταπόκριση στην εποχή της απομόνωσης και του κορονοϊού.)

Αφού μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, κατόρθωσαν να διεκπεραιώσουν το αίτημα μου, με καλούν να εισπράξω το ευτελές χρηματικό ποσό (λίγο παραπάνω από πενήντα (50) ευρώ) από οποιοδήποτε κατάστημα της Εθν. Τράπεζας.

Αναρωτιέμαι:

 • Γιατί δεν κατέθεσαν το ποσό αυτό στο λογαριασμό μου, όπως καταθέτουν το μηνιαίο μέρισμα. Πρέπει να φορέσω γάντια και μάσκα να εκτεθώ ή να συμβάλλω πιθανόν στην εξάπλωση και διάδοση της ασθένειας περιμένοντας στις ουρές. Έτσι θα μείνουμε μέσα στο σπίτι και θα μειώσουμε το χρόνο παραμονής πολιτών σε δημόσιους χώρους, όταν αναγκάζουμε κάποιους χωρίς λόγο να πηγαίνουν σε υπηρεσίες να απασχολούν υπαλλήλους και να περιμένουν στις ουρές αναμονής;
 • Έχουν δοθεί κάποιες οδηγίες σε αυτά τα στελέχη και αν όχι. δεν πρέπει από μόνοι τους, όπως οφείλουν, να συμβάλλουν στις όποιες φιλότιμες προσπάθειες, που καταβάλει η κυβέρνηση για την μείωση της γραφειοκρατίας, τον εκσυγχρονισμό του κράτους και την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών στους πολίτες, με τη συμβολή τους στη δημιουργία του ψηφιακού κράτους το οποίο τους πληρώνει.
 • Πόσους επιστήμονες πληροφορικής, οικονομολόγους αλλά και πολιτικούς υπαλλήλους (επιστήμονες) απασχολεί αυτό το ταμείο; Τι φταίει η διοίκηση (management), η ανεπάρκεια του προσωπικού ή και τα δύο;
 • Έχει γίνει κάποια μελέτη απόδοσής τους ή αφού τους προσβάλαμε πρέπει να τους πληρώνουμε για να συντηρούμε ένα αναχρονιστικά δυσλειτουργικό και γραφειοκρατικό κράτος το οποίο βασανίζει και ταλαιπωρεί τους φορολογούμενους πολίτες;
 • Μήπως πρέπει να γίνει μελέτη κόστους – απόδοσης και αν δεν είναι ικανοί ή είναι ασύμφοροι, να ανατεθεί ο εκσυγχρονισμός του ταμείου σε ιδιωτικές εταιρείες, ώστε να μην περιμένουμε μεγάλα χρονικά διαστήματα για να διεκπεραιωθούν οι υποθέσεις μας με τον τρόπο που πραγματοποιούνταν τον προηγούμενο αιώνα, χωρίς να πληρώνονται κάποιοι ειδικοί επιστήμονες και να σπαταλιούνται πόροι; Αυτό πρέπει να ισχύσει για όλο το προσωπικό ειδικών καθηκόντων που έχει προσληφθεί.
 • Μπορούν αυτά τα υψηλόβαθμα στελέχη έχουν τη γνώση και την κρίση να ελέγχουν τις μετακινήσεις των πολιτών;

Αυτοί δεν πρέπει να «να επαιτούν, δικαιούνται» να αμειφθούν πέραν από το μισθό τους και την επιπλέον έξτρα αμοιβή για συμμετοχή τους στα Διοικητικά Συμβούλια του Ταμείου. Υπάρχει ακόμη αυτή η αμοιβή; Αν ΝΑΙ ποιο το ύψος της; Μειώθηκε ανάλογα με τις μειώσεις των παροχών του ταμείου προς τους μερισματούχους; Μήπως οι νόμοι ισχύουν μόνο για τους πληβείους και όχι του πατρίκιους;

Ευελπιστώ οι προτάσεις μου να τύχουν μελέτης και εφαρμογής και να σταματήσει η ταλαιπωρία κάποιων ανθρώπων!

1 Comment
 1. Αντικειμενικός says

  Ο ανωτέρω αναγνώστης, προβαίνει στην υποβολή ερωτημάτων, δίκην αυτοχειροτόνητου επιθεωρητή ή νοσφιζομένου ανακριτική εξουσία, επηρεαζόμενος προφανώς από τα βιώματα του. Επειδή, από τα αναγραφόμενα προκύπτει πλάνη περί τα πράγματα, του εξηγώ κάποια πράγματα, για να μην ταλαιπωρείται.
  1ον Ο Ε.Φ.Κ.Α. δίνει σύνταξη, το π. Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. επικουρική σύνταξη, το Μ.Τ.Σ. ή Μ.Τ.Π.Υ. μέρισμα (ανάλογα αν είναι Α.Π. ή Ε.Χ.), και το Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. εφάπαξ.
  2ον Δεν χρειάζεται να πάει στην τράπεζα άμεσα, τα λεφτά δεν φεύγουν, εκεί θα είναι για 6 μήνες, είναι γνωστό αυτό, άλλωστε μπορούσε να επικοινωνήσει αν είχε απορίες. Με τον ίδιο τρόπο είχε πάρει και το πρώτο (μεγάλο->50€) εφάπαξ.
  3ον Το ποσό το γνώριζε εξ αρχής, μπορούσε να μην κάνει αίτηση αν του φαίνονταν λίγα..
  4ον Έχουν γίνει πάντως σχετικές ενέργειες της διοίκησης με τις αρμόδιες υπηρεσίες για την καταβολή του ποσού σε λογαριασμό… Δεν τελεσφόρησε αυτό, λόγω νομικού κωλύματος.
  5ον Το Ταμείο ανακοίνωσε τον επαναπροσδιορισμό στις 17-5-2019 την ιστοσελίδα του. Έχουμε 12-4-2020. Και έχει ήδη πάρει την απόφαση, άρα αυτή βγήκε και νωρίτερα. Πως γίνεται να έχει κάνει αίτηση πλέον του ενός χρόνου; Κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας… Δεν μας τα λέει καλά ο… αναγνώστης.
  6ον Να μας πει ο αναγνώστης για τις μελέτες που έκανε αυτός και για το πώς μπήκε στο Σώμα… Το Ταμείο κάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα αναλογιστικά μελέτες…
  7ον Τα λοιπά τα θεωρώ ανάξια περαιτέρω σχολιασμού.

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.