ΕΛ.ΑΣ.: «Ακόμα και εάν φυλάξουμε 1000 στόχους, ο Ρουβίκωνας θα πάει στον επόμενο»

0

Συνολικά 121 καταδρομικές ενέργειες έχει πραγματοποιήσει από την αρχή της δράσης της μέχρι σήμερα η αναρχική ομάδα Ρουβίκωνας, με τελευταίο στόχο την πρεσβεία του Ιράν στο Ψυχικό.

Η Κρατική Ασφάλεια έχει σχηματίσει 60 δικογραφίες. Πρόκειται για την υπηρεσία που κάνει τις εκτιμήσεις για τους στόχους της αναρχικής ομάδας. Στην περίπτωση της πρεσβείας του Ιράν είχε γίνει πρόβλεψη από την Κρατική Ασφάλεια ότι θα αποτελέσει στόχο. Ωστόσο, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, είναι αδύνατον να τοποθετούνται πολλοί αστυνομικοί σε κάθε έναν από τους υποψήφιους στόχους της αναρχικής ομάδας. Και αυτό γιατί οι υποψήφιοι στόχοι είναι πολλοί, ενώ ο Ρουβίκωνας επιλέγει –αν και όχι πάντα- να  «χτυπήσει» εκεί όπου υπάρχει «κενό».

Χαρακτηριστικά αναφέρεται από αστυνομικές πηγές ότι «ακόμα και 1.000 στόχους να φυλάξουμε στην Αττική, ο Ρουβίκωνας θα πάει σε κάποιον άλλον. Το φαινόμενο μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με νομοθετικές αλλαγές».

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι το κατά πόσο αξιοποιείται σωστά η δύναμη της ΕΛ.ΑΣ. Και αυτό διότι ένα πολύ μικρό μέρος από τους άνδρες της Ασφάλειας απασχολείται με τη συλλογή πληροφοριών. Αντιθέτως, εκατοντάδες αστυνομικοί απασχολούνται με τις φυλάξεις στόχων και περιπολίες πέριξ αυτών.

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επισημαίνουν στη HuffPost Greece ότι γίνονται συχνά δέκτες παραπόνων από διοικητές υπηρεσιών ασφαλείας, οι οποίοι διαμαρτύρονται, γιατί αναγκάζονται να παραχωρούν άνδρες τους για φυλάξεις στόχων. Δηλαδή, βγάζουν τους αστυνομικούς από τις έρευνες της υπηρεσίας τους για να συνδράμουν σε άλλες δράσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν ημέρες κατά τις οποίες φεύγουν από τις υπηρεσίες τους ακόμα και 150 αστυνομικοί.

HuffingtonPost.gr

Του Αλέξανδρου Καλαφάτη

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.