Εκπαίδευση πολιτών σε θέματα «Άμαχου Πληθυσμού» από την ΕΛ.ΑΣ.

0

Εκπαίδευση πολιτών σε θέματα «Άμαχου Πληθυσμού» διενεργείται τις τελευταίες δύο ημέρες στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης από την Ελληνική Αστυνομία.

Αναδημοσίευση από securitynews.gr, Γιάννης Νάκος

Σύμφωνα με πληροφορίες η εκπαίδευση γίνεται έπειτα από παρέλευση εύλογου χρονικού διαστήματος (άνω των 6 μηνών), στο πλαίσιο της ευρύτερης ενημέρωσης των πολιτών γύρω από το ζήτημα της Πολιτικής Άμυνας.

Η Πολιτική Άμυνα

Σύμφωνα με το ΝΔ 17/74 Άρθρο 2 παρ. 1 Η Πολιτική Άμυνα είναι η οργάνωση, η καθοδήγηση και κινητοποίηση των Πολιτικών Δυνάμεων. Έχει ως αποστολή, σε περίπτωση πολέμου, φυσικών καταστροφών και τεχνολογικών ατυχημάτων, την προστασία της Χώρας από κάθε εχθρική προσβολή, και η αντιμετώπιση καταστροφών ειδικά στον Πολιτικό Τομέα. Παράλληλα καλείται να προλάβει ή να μειώσει τις απώλειες του πληθυσμού και τις καταστροφές των υλικών αγαθών καθώς και να εξυψώσει το ηθικό του Λαού, να τον προετοιμάσει και να τον βοηθήσει, για να αγωνιστεί μαζί με τις Κρατικές Αρχές για το σκοπό αυτό.

Στις Πολιτικές Δυνάμεις εντάσσονται:

α. Κρατικές Αρχές και Υπηρεσίες.
β. Σώματα Ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ – Π.Σ.).
γ. Λιμενικό Σώμα.
δ. ΝΠΔΔ – ΝΠΙΔ.
ε. Κοινωφελείς Οργανισμοί.
στ. Επιχειρήσεις πάσης φύσεως Δημόσιες και Ιδιωτικές και γενικώς,
ζ. Όλο το Έμψυχο μη ένοπλο και Άψυχο Δυναμικό της Χώρας.

Η Αποστολή της Π.Α

Η αποστολή της Πολιτικής Άμυνας είναι:

  • Η προστασία του Πληθυσμού και των αγαθών από τις κάθε είδους εχθρικές προσβολές
  • Η Διάσωση, Περίθαλψη και Παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στους πληγέντες
  • Η διατήρηση του Ηθικού του πληθυσμού σε υψηλό επίπεδο
  • Η αποκατάσταση, κατά το δυνατόν, των ζημιών που τυχόν θα γίνουν
  • Η υποστήριξη του έργου των Ενόπλων Δυνάμεων
  • Η Εκπαίδευση – ενημέρωση του αμάχου Πληθυσμού, για τους κινδύνους και τους τρόπους αυτοπροστασίας
  • Η αντιμετώπιση των φυσικών συμφορών, ως και των εκτάκτων γενικώς σοβαρών αναγκών, προκαλουμένων από οποιαδήποτε αιτία, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία ή την απειλή δημιουργίας εκτεταμένων απωλειών, ζημιών και καταστροφών ή την παρακώλυση και διατάραξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Χώρας
Συμμετοχή στην Πολιτική Άμυνα

Στην Πολιτική Άμυνα συμμετέχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες αμφοτέρων των φύλων σύμφωνα με το (ΝΔ 17/74 Άρθρο 13 παρ. 4).

Τα «εφόδια» των πολιτών μετά την εκπαίδευση

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες αναμένεται να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις γύρω από την οργάνωση της Πολιτικής Άμυνας και μεταξύ άλλων θα πληροφορηθούν ότι η Πολιτική Άμυνα δεν είναι απαραίτητη μόνο σε μια εμπόλεμη κατάσταση αλλά και στο καιρό της ειρήνης για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών που προκύπτουν από απρόοπτα και αιφνίδια γεγονότα. Τέλος, ααμφίβολα οι γνώσεις που θα αποκομίσουν, είναι απαραίτητες για κάθε πολίτη και γενικά για όλο τον πληθυσμό για να μπορέσει να επιβιώσει ή να αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση καθώς και να βοηθήσει άλλα άτομα που κινδυνεύουν.

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.