Διάσωση αρχαιοτήτων στη Λάρισα με «υπογραφή» Γιώργου Τσούκαλη

0

Πρωταγωνιστής σε μία ακόμη εξάρθρωση κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας, αναδείχτηκε ο κορυφαίος Έλληνας ιδιωτικός ερευνητής, Γιώργος Τσούκαλης. Μετά από συντονισμένες ενέργειες του ίδιου και των συνεργατών του, σε συνεννόηση με την ΕΛ.ΑΣ., ήρθε η νέα επιτυχία.

Πιο αναλυτικά, συνελήφθη ένας 44χρονος ημεδαπός στην περιοχή του Λόφου Φαρσάλων Λάρισας ως κατηγορούμενος για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων. Στην κατοικία του βρέθηκε μια μαρμάρινη πλάκα από τους ύστερους ελληνιστικούς ή ρωμαϊκούς χρόνους ήτοι από τον 2ο λη 3ο αιώνα π.Χ. μια χάλκινη υδρία από την εποχή των ρωμαϊκών χρόνων ήτοι από 1ο έως 3ο αιώνα π.Χ. μια χάλκινη λαβή υδρίας και μια δισκοειδής βάση της ως άνω χάλκινης υδρίας.

Όλα τα αντικείμενα τα οποία είναι ανυπολόγιστης αξίας παραδόθηκαν στην εφορία αρχαιοτήτων Λάρισας ενώ ο συλληφθείς οδηγήθηκε στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Όπως δήλωσε ο Γιώργος Τσούκαλης, σύμβουλος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco Πειραιώς και Νήσων, «νιώθω μεγάλη υπερηφάνεια και ηθική ικανοποίηση, διότι βρίσκω αρωγούς στην προσπάθεια περιφρούρησης της ιστορίας μας, πρόσωπα ικανά και σημαντικά όπως ο διοικητής Ηπείρου της ΕΛ.ΑΣ., υποστράτηγος Κώστας Σκούμας και ο διοικητής Ασφαλείας Ιωαννίνων, Βασίλης Μουσελίμης». Γι’ αυτό και τους ευχαριστεί δημοσίως.

Η επίσημη ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ.

Συνελήφθη, σήμερα (14-07-2019) το πρωί, στην ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων Λάρισας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, 44χρονος ημεδαπός, για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αξιοποίησης στοιχείων σχετικά με παράνομη κατοχή και απόκρυψη αντικειμένων που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί αρχαιοτήτων, αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία του κατηγορούμενου, όπου βρήκαν και κατέσχεσαν:

μαρμάρινη πλάκα, με αμφίπλευρη διακόσμηση, πιθανόν τμήμα θρόνου ή κλίνης, που χρονολογείται στους ύστερους ελληνιστικούς ή ρωμαϊκούς χρόνους,
χάλκινη υδρία ή πρόχους, ρωμαϊκών χρόνων,
χάλκινη λαβή και δισκοειδής βάση, μέρη της ως άνω χάλκινης υδρίας.

Τα παραπάνω αρχαία αντικείμενα, που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας «για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς» κατασχέθηκαν και φυλάσσονται προκειμένου να παραδοθούν στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για περαιτέρω αξιολόγηση.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.