Η «ΔΕΛΤΑ» επιστρέφει στην επέτειο του Πολυτεχνείου – 50 κομάντος με βαρύ οπλισμό

Η δίκυκλη ΟΠΚΕ θα φέρει βαρύ οπλισμό, ενώ η εκπαίδευση του προσωπικού της από την ΕΚΑΜ φανερώνει την πρόθεση της ηγεσίας του Σώματος για μια ομάδα με στρατιωτική εκπαίδευση για πολύ σοβαρά περιστατικά

0

Τέσσερα χρόνια μετά την κατάργησή της, η περίφημη ομάδα Δέλτα θα βρεθεί ξανά στους δρόμους της Αθήνας, για την περιφρούρηση των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Η υπηρεσία, ωστόσο, έχει υποστεί «λίφτινγκ». Θα έχει διαφορετικό όνομα, θα επανδρώνεται από μία ολιγάριθμη ομάδα αστυνομικών και θα επιχειρεί, μεταξύ άλλων, υποστηρικτικά στις δυνάμεις των ΜΑΤ, κατά τη διάρκεια επεισοδίων σε διαδηλώσεις.

Αναδημοσίευση από το «Έθνος της Κυριακής», Αλέξανδρος Καλαφάτης

Η μηχανοκίνητη μονάδα ταχείας επέμβασης θα υπάγεται στην Ασφάλεια Αττικής και ειδικότερα στην Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ). Ετσι, το πιθανότερο όνομά της θα είναι «Δίκυκλη ΟΠΚΕ» ή κάποιο άλλο συνθετικό όνομα με το ακρωνύμιο ΟΠΚΕ. Η επάνδρωσή της θα γίνει από 50 αστυνομικούς, οι οποίοι θα κάνουν επιχειρησιακή «πρεμιέρα», σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου. Στόχος των αρμόδιων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. ήταν να προλάβουν τη 17η Νοεμβρίου. Ετσι επέσπευσαν την εκπαίδευση των αστυνομικών, την οποία σε πρώτη φάση ανέλαβαν αξιωματικοί της ΓΑΔΑ και σε δεύτερη στελέχη της ΕΚΑΜ.

Η δίκυκλη ΟΠΚΕ θα φέρει βαρύ οπλισμό, ενώ η εκπαίδευση του προσωπικού της από την ΕΚΑΜ φανερώνει την πρόθεση της ηγεσίας του Σώματος για μια ομάδα με στρατιωτική εκπαίδευση για πολύ σοβαρά περιστατικά.

Οπως εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» αρμόδια πηγή, περίπου το 50% των ανδρών είχε υπηρετήσει πριν από το 2015 στην ομάδα Δέλτα. Η βάση τους θα είναι το κέντρο της Αθήνας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα περιορίζονται στην περιοχή των Εξαρχείων. «Η νέα υπηρεσία θα επιχειρεί στα πολύ σοβαρά περιστατικά, έχοντας τη δυνατότητα να φτάνει άμεσα στα σημεία, λόγω της ευελιξίας της. Θα τη δείτε σε επεισόδια κουκουλοφόρων, σε ταραχές χούλιγκαν, ακόμα και σε ληστείες με δράστες βαριά οπλισμένους κακοποιούς. Οταν χρειάζεται να φύγουν για ένα σοβαρό συμβάν από το κέντρο της Αθήνας, θα μετακινούνται. Για παράδειγμα, εάν εμφανιστεί μια συμμορία ληστών με καλάσνικοφ, θα αναλάβουν δράση. Ομοίως εάν ξεσπάσουν επεισόδια από οπλισμένες με πολεμοφόδια ομάδες χούλιγκαν. Θα είναι, δηλαδή, ένα πολυεργαλείο για σχεδόν όλα τα σοβαρά συμβάντα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική και η φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. θα δώσουν έμφαση το επόμενο διάστημα και στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας στις επιβαρυμένες περιοχές της Δυτικής Αττικής. Και σε αυτήν την περίπτωση δεν αποκλείεται να συνδράμει η νέα μηχανοκίνητη ομάδα σε οργανωμένες επιχειρήσεις σε καταυλισμούς ή άλλα οικήματα που χρησιμοποιούνται από εγκληματικές οργανώσεις.

Εξάωρες βάρδιες

Συνολικά θα υπάρχουν πέντε ομάδες δίκυκλης ΟΠΚΕ, οι οποίες θα εκτελούν εξάωρες βάρδιες. Η καθεμία θα αριθμεί 10 αστυνομικούς και θα έχει επιχειρησιακή «ανεξαρτησία». Δηλαδή θα επιχειρεί χωρίς απαραίτητα να βρίσκεται μαζί της κάποιο από τα γνωστά βαρέως τύπου οχήματα της ΟΠΚΕ. Σε κάθε βάρδια θα υπάρχουν τρεις ομάδες, οι οποίες θα παίρνουν εντολές από το επιχειρησιακό κέντρο της ΟΠΚΕ στη ΓΑΔΑ.

Αυτό που προβλημάτισε το προηγούμενο διάστημα τους αξιωματούχους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ήταν το όνομα της υπηρεσίας. Τελικά προκρίθηκε η λύση να μην ονομαστεί ομάδα Δέλτα, προκειμένου να αποφευχθούν συνειρμοί με παλαιότερα περιστατικά αστυνομικής βίας. Η διαφοροποίηση στο θέμα του ονόματος, σε σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες περί επανίδρυσης της Δέλτα, θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως μια προσπάθεια πιο «ήπιας» -τουλάχιστον επικοινωνιακά- διαχείρισης του θέματος.

Επίσης, επί τάπητος τέθηκε το θέμα της συμμετοχής της υπηρεσίας στην καταστολή επεισοδίων σε διαδηλώσεις. Η διαχείριση του πλήθους είναι ούτως ή άλλως εξαιρετικά δύσκολη, πολλώ δε μάλλον όταν μια βαριά οπλισμένη ομάδα καλείται να επιχειρήσει κατά τη διάρκεια ταραχών σε μαζικές συγκεντρώσεις.

Στο παρελθόν έχουν αποτυπωθεί εικόνες ανεξέλεγκτων καταστάσεων στην πλατεία Συντάγματος, κατά τη διάρκεια επέμβασης της ομάδας Δέλτα. Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξηγούν ότι η νέα υπηρεσία θα ενισχυθεί σε δεύτερο χρόνο σε ανθρώπινο δυναμικό. Αυτό θα γίνει όταν αναλάβουν υπηρεσία οι 1.500 ειδικοί φρουροί, οι οποίοι προσελήφθησαν με την τελευταία προκήρυξη. Ολα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη και την αποδοτικότητα της δίκυκλης ΟΠΚΕ αλλά και από τις συνθήκες που θα επικρατούν στα Εξάρχεια.

Όσον αφορά στην ιεραρχία και στη δομή της νέας δίκυκλης υπηρεσίας, σε κάθε ομάδα θα υπάρχει ένας επικεφαλής, ο οποίος θα καλείται να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τις εντολές του επιχειρησιακού κέντρου. Οπως εξηγούν αστυνομικές πηγές, ιδιαίτερα το πρώτο διάστημα λειτουργίας της θα απαιτηθεί μεγάλη προσοχή στα Εξάρχεια, καθώς η συγκεκριμένη υπηρεσία αποτελεί «κόκκινο πανί» για ένα «δυναμικό» κομμάτι του αντιεξουσιαστικού χώρου. Στο παρελθόν είχαν υπάρξει αρκετές ενέδρες προς την ομάδα Δέλτα, κάτι που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα επαναληφθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα Δέλτα ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2009, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι καταδρομικές επιθέσεις με στόχο καταστήματα και τράπεζες στο κέντρο της Αθήνας. Υπουργός Δημόσιας Τάξης ήταν ο Προκόπης Παυλόπουλος, υφυπουργός ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης και επιχειρησιακός εμπνευστής ο στρατηγός Γιάννης Ραχωβίτσας. Η ομάδα καταργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 από τον υπουργό Νίκο Τόσκα, ο οποίος είχε δηλώσει τον Ιούνιο του 2018 από το βήμα της Βουλής ότι «η Δέλτα όπως εξελίχθηκε έπραττε με τρόπο ανάλογο με τους αναρχικούς, δηλαδή όχι με κανόνες βάσει των οποίων πρέπει να λειτουργούν τα όργανα του κράτους».

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.