Δείτε τα έγγραφα: Ο Δήμος Αχαρνών κάνει έξωση στην ΕΛ.ΑΣ. από την Αμυγδαλέζα για νοίκια 1,6 εκατ. ευρώ

0

Στα δικαστήρια σέρνει ξανά την Ελληνική Αστυνομία ο δήμος Αχαρνών ο οποίος κατέθεσε εκ νέου αγωγή έξωσης τις υπηρεσίες της ΕΛΑΣ στην Αμυγδαλέζα για οφειλόμενα ενοίκια τριών ετών ύψους 1.650.000 ευρώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος.

Στις υπηρεσίες που κινδυνεύουν με έξωση περιλαμβάνονται οι Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της ΕΛ.ΑΣ., το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών, τα… συνεργεία αυτοκινήτων και άλλα αστυνομικά κτίσματα και υπηρεσίες που στεγάζονται σε χώρους της Αμυγδαλέζας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» το Ελληνικό Δημόσιο – ουσιαστικά η Ελληνική Αστυνομία – οφείλει… νοίκια τριών χρόνων από το 2015 μέχρι σήμερα, ύψους 1.650.000 ευρώ!

Η δικαστική διαμάχη με το Ελληνικό Δημόσιο ξεκινά στις 17 Οκτωβρίου 2013, όταν κατατέθηκε η πρώτη αγωγή σε βάρος του, ενώ πρόσφατα κατατέθηκε και η δεύτερη.

Την περασμένη Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου, ο σημερινός δήμαρχος Μενιδίου Γιάννης Κασσαβός είχε συνάντηση με την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη σχετικά με το σοβαρό ζήτημα, η οποία ζήτησε πίστωση χρόνου για να ενημερωθεί και να δοθεί λύση. Η νέα αγωγή κατατέθηκε στις 7 Ιουνίου 2018 και συζητήθηκε το πρωί στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Η αγωγή του 2013

Ο Δήμος Αχαρνών είχε ασκήσει κατά του Ελληνικού Δημοσίου αγωγή τον Οκτώβριο του 2013 με την οποία ζητούσε να καταδικαστεί το εναγόμενο Ελληνικό Δημόσιο και να συμμορφωθεί στην υπ’ αριθμ. 849/1991 αμετακλήτου αποφάσεως του Εφετείου Αθηνών, η οποία αναγνώριζε την κυριότητα του δήμου στο αγροτοδασόκτημα με το όνομα «Αμυγδαλέζα» και να του αποδώσει την κατοχή.

Μετά από πολλές αναβολές κατά την συζήτηση της αγωγής στις 23 Σεπτεμβρίου 2014, και εξέταση μαρτύρων και από τις δύο πλευρές, ο δικαστής έκρινε πως υπάρχουν περιθώρια συμβιβαστικής λύσης της διαφοράς, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο δεν αμφισβητούσε την κυριότητα της έκτασης από τον Δήμο και η συζήτηση αναβλήθηκε και πάλι για τις 10 Μαρτίου 2015, με την προσδοκία ότι οι αντίδικοι θα είχαν καταλήξει σε συμβιβασμό.

Κατά την δικάσιμο στις 10 Μαρτίου 2015, ο δήμος είχε ήδη συνυπογράψει από τις 23 Ιανουαρίου 2015 σύμφωνο συνεργασίας, το οποίο είχε υπογράψει ο σημερινός Δήμαρχος Γιάννης Κασσαβός και ο τότε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτριος Τσακνάκης.

Σύμφωνο και… μίσθωμα

Ο Δήμος Μενιδίου έχει την κυριότητα έκτασης 2.521, 71 στρέμματα στην Αμυγδαλέζα, με ένα τμήμα εμβαδού 363,5 στρεμμάτων να χρησιμοποιούνται από την Ελληνική Αστυνομία, η οποία είχε ανεγείρει εγκαταστάσεις από το 1968. Στο πλαίσιο επίτευξης συμβιβαστικής λύσης των δικαστικών διαφορών, δήμαρχος και τότε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. συμφώνησαν τα εξής:

  • Ο Δήμος Αχαρνών εκμίσθωσε τον χώρο που χρησιμοποιούσε η ΕΛ.ΑΣ. αντί 550.000 ευρώ ετησίως για την χρήση του
  • Το μίσθωμα θα καταβάλλεται σε τέσσερις ισόποσες δόσεις, και θα αναπροσαρμόζεται ανά έτος σύμφωνα με τον μέσο δείκτη τιμών καταναλωτή του τελευταίου δωδεκαμήνου
  • Η διάρκεια μίσθωσης συμφωνήθηκε για 15 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης
  • Στα συνεργεία της ΕΛ.ΑΣ. θα συντηρούνται όλα τα οχήματα του Δήμου Αχαρνών, ο οποίος θα επιβαρύνεται με την αγορά ανταλλακτικών
  • Η ΕΛ.ΑΣ. αναλάμβανε να μεταφέρει τις αστυνομικές υπηρεσίες του Δήμου Αχαρνών στο κτίριο που προοριζόταν να στεγάσει το 13ο Γυμνάσιο Αυλίζας
  • Ενημέρωση μαθητών των σχολείων του δήμου για τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, για τις συνέπειες της χρήσης ναρκωτικών
  • Η αστυνομία αναλάμβανε την υποχρέωση, ώστε με την υλοποίηση των ενδεδειγμένων έργων να διευθετηθεί η κυκλοφορία στη Λ. Θρακομακεδόνων.

Δήμος και αστυνομία συμφώνησαν, πως εφόσον εμφανιζόταν πρόοδος των διαδικασιών υλοποίησης του συμφώνου συνεργασίας, να ματαιώσουν την συζήτηση της αγωγής.

Δημόσιο «μπαταχτσής»

Τα επόμενα τρία χρόνια που πέρασαν από την υπογραφή της… συνεργασίας, δεν υπήρξε κανέναν αποτέλεσμα στα συμφωνημένα ούτε καν η καταβολή του μισθώματος από το Ελληνικό Δημόσιο. Γι αυτόν τον λόγο, και υπό τον κίνδυνο δήμαρχος και δημοτικό συμβούλιο να κατηγορηθούν για απιστία, ο Δήμος Μενιδίου επανέφερε προς συζήτηση την αγωγή στις 7 Ιουνίου 2018.

Η «ΚΛΗΣΗ» αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κατά του ως άνω αντιδίκου ασκήσαμε την από 17-10-2013 και με ΓΑΚ/ΕΑΚ: 138295/4043/2013 αγωγή μας ενώπιων του δικαστηρίου σας, η συζήτηση της οποίας ορίσθηκε για την δικάσιμο 21-01-2014»… «Κατά τη νέα δικάσιμο που ορίσθηκε για τη συζήτηση της αγωγής μας, ήτοι την 23-09-2014, μετά την εξέταση των μαρτύρων αμφότερων των πλευρών, κρίθηκε ότι υπήρχε περιθώριο εξευρέσεως συμβιβαστικής επιλύσεως της επίδικης διαφοράς μεταξύ μας. Κατόπιν τούτου, και έπειτα από σχετική πρόταση του Εισηγητή, η συζήτηση αναβλήθηκε εκ νέου για τις 10 Μαρτίου 2015»… «Να γίνουν δεκτές οι από 27-08-2014 κατατεθείσες προτάσεις μας καθώς και η από 5-09-2014 προσθήκη-αντίκρουσή μας. Να καταδικαστεί το αντίδικό μας στη δικαστική μας δαπάνη και στην αμοιβή του πληρεξούσιου δικηγόρου μας».

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.