Χωρίς μνημόνιο ενεργειών για καταδιώξεις η Ελληνική Αστυνομία

0

Το αυτοκίνητο δεν είχε δηλωθεί κλεμμένο. Αυτή ήταν η μοναδική αξιολόγηση που έγινε από τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για τον ύποπτο οδηγό που ακολούθησε αυτή την ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη πορεία των 20 χιλιομέτρων έως το εσωτερικό της Βουλής των Ελλήνων.

Από καθαρή τύχη υπήρχε αίσιο αποτέλεσμα και όχι από την επιχειρησιακή αντιμετώπισή του. Είναι χαρακτηριστική η φράση αξιωματικού της Αστυνομίας, πως δεν είχε κίνηση εκείνη την ώρα, ώστε το αυτοκίνητο να σταματήσει σε αυτή και να μπορέσουν να το ακινητοποιήσουν.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο μνημόνιο ενεργειών για τέτοιες καταδιώξεις οι οποίες εξελίσσονται σε επίπεδο αντιμετώπισης από τις πρωτοβουλίες αστυνομικών που συμμετέχουν σε αυτές.:

Αξιολογείς καταδιωκόμενο, ειδικές συνθήκες και περιστάσεις

Δίνεις στίγμα τοποθεσίας περιπολικών και καταδιωκόμενου

Λαμβάνεις εντολές από το κέντρο ανάλογα με τις κινήσεις του καταδιωκόμενου και καλείς ενισχύσεις

Να μην βρίσκεσαι παραπλεύρως του διωκόμενου οχήματος

Πυρά ακινητοποίησης μόνο σε επικίνδυνη καταδίωξη και αν κρίνεται αναγκαίο

Δεν χρησιμοποιείς περιπολικό ως οδόφραγμα.

Δύο αντίθετα περιστατικά καταδιώξεων είναι αυτό στην περίπτωση του Ρέντη με τους αστυνομικούς να καταδιώκουν τους κακοποιούς από το Μενίδι και να πέφτουν σε ενέδρα με δύο νεκρούς αστυνομικούς, αλλά και αυτή στην Παιανία όταν και πάλι ένας αστυνομικός σκοτώθηκε όταν έβαλε το περιπολικό φραγμό μπροστά σε αυτό του κακοποιού.

Από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έχει ζητηθεί η διενέργεια μια άτυπης εσωτερικής έρευνας προκειμένου να αξιολογηθούν οι αστυνομικές ενέργειες για την αντιμετώπιση του σοβαρού περιστατικού.

 

Πηγή: Thetoc

Του Παναγιώτη Σπυρόπουλου

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.