Ασφάλεια Δυτ. Αττικής: Χειροπέδες σε συμμορία αδίστακτων ληστών

0

Φόβος και τρόμος για πελάτες τραπεζών είχε γίνει μία πολυμελής συμμορία κακοποιών, που εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτ. Αττικής. Μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί έχουν διακριβώσει 12 «χτυπήματα» (7 ληστείες, 5 κλοπές) με λεία άνω των 210.000 ευρώ.

Χρειάστηκαν μήνες ερευνών και σύσταση ειδικής ομάδας από αστυνομικούς της Ασφάλειας Δυτ. Αττικής, μέχρι να φτάσουμε στις συλλήψεις το απόγευμα της Πέμπτης. Συνολικά συνελήφθησαν 7 άτομα -σε Πετράλωνα και Νέο Κόσμο-, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται άλλοι 3 για συμμετοχή στην εγκληματική ομάδα που δρούσε τουλάχιστον από τον Ιούλιο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο ένας από τους συλληφθέντες προέβαλε σθεναρή αντίσταση μέχρι να μπορέσουν οι αστυνομικοί να του περάσουν χειροπέδες.

Όλοι οι συλληφθέντες είχαν περάσει ξανά τις πύλες των κρατητηρίων της ΓΑΔΑ, για παρόμοια αδικήματα. Η συμμορία είχε αποκλειστικά και μόνο ως αντικείμενο δράσης τη διάπραξη ληστειών και κλοπών σε βάρος ατόμων για τα οποία γνώριζαν ότι έχουν στην κατοχή τους μεγάλα χρηματικά ποσά.

Το modus operandi των κακοποιών

Οι κακοποιοί επέλεγαν πολύ προσεκτικά τους στόχους τους: μέλη της σπείρας αρχικά κατόπτευαν τραπεζικά καταστήματα και παρακολουθούσαν τις κινήσεις πελατών που πραγματοποιούσαν χρηματικές συναλλαγές. Πιο αναλυτικά, ένας εκ των δραστών εισέρχονταν στο υποκατάστημα και προσποιούμενος τον πελάτη στοχοποιούσε άτομα που προέβαιναν σε αναλήψεις μεγάλων χρηματικών ποσών.

Ακολούθως, αναχωρούσε με το υποψήφιο θύμα του και παράλληλα ειδοποιούσε τους συνεργούς του, δίνοντας τους περιγραφή καθώς και πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο μετακίνησης και κατεύθυνσής του. Στη συνέχεια, οι έτεροι δράστες το εντόπιζαν και το ακολουθούσαν, με τη χρήση οχημάτων, μέχρι του σημείου όπου εξασφάλιζαν ευνοϊκές συνθήκες για την διάπραξη των εγκληματικών τους πράξεων.

Συγκεκριμένα οι δράστες, είτε επιτίθεντο στα θύματα τους στον δρόμο είτε τα αιφνιδίαζαν αφαιρώντας τις τσάντες με τα χρήματα την ώρα που βρίσκονταν στα οχήματα τους είτε εκμεταλλευόμενοι την ολιγόλεπτη απουσία παραβίαζαν τα οχήματα τους. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στις περιπτώσεις όπου οι παθόντες αντιστέκονταν, δεν δίσταζαν να ασκήσουν σωματική βία, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να προκαλούν τον τραυματισμό τους.

Τέλος, χαρακτηριστικό του οργανωμένου σχεδίου δράσης τους ήταν το γεγονός ότι διέμεναν μόνιμα σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και μετέβαιναν στην Αθήνα για την διάπραξη των εγκλημάτων τους, διαμένοντας σε ξενοδοχεία.

Στην κατοχή τους, καθώς και από έρευνες στα δωμάτια που διέμεναν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Το χρηματικό ποσό των 7.895 ευρώ
  • Δεκατρία κινητά τηλέφωνα
  • Πλήθος ρουχισμού που χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια των ληστειών
  • Ακόμη, κατασχέθηκαν τρία αυτοκίνητα και μία μοτοσυκλέτα ως μέσα διάπραξης.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα εξιχνιάσθηκαν:

  • Επτά ληστείες σε βάρος πεζών, από τους οποίους αφαίρεσαν χρηματικά ποσά, ανάληψη των οποίων είχαν πραγματοποιήσει προηγουμένως από τραπεζικό κατάστημα
  • Τέσσερις κλοπές από οχήματα
  • Μία κλοπή από περίπτερο

Το οικονομικό όφελος που αποκόμισαν οι δράστες από τις προαναφερόμενες αξιόποινες πράξεις, υπερβαίνει τις 210.000 ευρώ, ενώ ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες πράξεις με παρόμοια μεθοδολογία. Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν συνοδεία ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.