Αποκάλυψη: Έμεινε στα χαρτιά η απόφαση για αντιπυρική πρόληψη στην Αττική

0

Νέος Βουτζάς, Γεράνεια όρη, Νταού Πεντέλης. Χαρτογραφημένη είναι όλη η Αττική από δήμους και περιφέρειες όσον αφορά περιοχές που είναι ευάλωτες στην πυρκαγιά. Τρεις διαφορετικές αποφάσεις των συντονιστικών οργάνων πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Αττικής υποδείκνυαν μεταξύ άλλων και αυτές τις τρεις περιοχές που τυλίχτηκαν στις φλόγες την περασμένη Δευτέρα με τραγικό απολογισμό τουλάχιστον 87 νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καμένα.

Ρεπορτάζ της Ελπίδας Οικονομίδη στον Ελεύθερο Τύπο

Από τις 5 Ιουλίου ήταν γνωστές σε Πυροσβεστικό Σώμα και Αστυνομία οι «κόκκινες» περιοχές σε περίπτωση πυρκαγιάς. Μάλιστα με απόφαση των συντονιστικών οργάνων πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Αττικής προβλεπόταν στις εν λόγω περιοχές για συγκεκριμένους δρόμους και οικισμούς προληπτική 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων και επισκεπτών στις περιπτώσεις που ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς δείχνει βαθμό επικινδυνότητας 4 ή 5. Ο χάρτης που δημοσιοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε σε «πορτοκαλί» συναγερμό (βαθμός επικινδυνότητας 4) με υψηλή πιθανότητα εκδήλωσης φωτιάς το σύνολο των Αττικής τη Δευτέρα 23 Ιουλίου, την ημέρα που ξέσπασε η φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Κάτοικοι του Νέου Βουτζά που παραδόθηκε στις φλόγες σημειώνουν στον «Ε.Τ.» ότι δεν παρατήρησαν καμία διακοπή κυκλοφορίας και καμία κινητοποίηση όσον αφορά την πρόληψη σε αυτό το κομμάτι από τους φορείς πολιτικής προστασίας.

«Μένω 20 χρόνια στην περιοχή του Νέου Βουτζά. Μάλιστα το σπίτι μου είναι κοντά στο Λύρειο Ιδρυμα που υπέστη τεράστιες καταστροφές, όπως και η οικία μου. Τόσα χρόνια ποτέ δεν έχω δει διακοπή της κυκλοφορίας», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο Ιωάννης Διαμανόγλου, που ηγείται του Πυροσβεστικού Σώματος Εθελοντών του Ν. Βουτζά-Προβαλίνθου.

«Πορτοκαλί» η μισή Αττική

: Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για τις 23 Ιουλίου, μέρα που εκδηλώθηκε η φονική φωτιά, έδειχνε την Αττική στο «4». Ιδια πρόβλεψη υπάρχει και για σήμερα…

Σήμερα, και πάλι ο Χάρτης Πρόβλεψης Πυρκαγιάς δείχνει σχεδόν τη μισή Αττική με βαθμό επικινδυνότητας 4. Μετά την εθνική τραγωδία της περασμένης εβδομάδας, θα τηρηθεί η προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας; Επίσης, συνεχίζεται η μη ενημέρωση των πολιτών, παρά τις καταστροφικές συνέπειες. Σε ποιες ενέργειες έχουν προχωρήσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και οι αρμόδιοι φορείς πολιτικής προστασίας μετά τις τραγικές παραλείψεις που κατεγράφησαν και την παντελή έλλειψη ενημέρωσης των κατοίκων; Προληπτικά υπάρχει ενημέρωση για τους κατοίκους ευπαθών περιοχών που σήμερα μπορεί να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της πυρκαγιάς και πώς να το αντιμετωπίσουν;

Οι αποφάσεις

: Η απόφαση της Περιφέρειας, σύμφωνα με την οποία τις μέρες που ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας θα είναι στο «4» ή στο «5» απαγορεύονται η κυκλοφορία οχημάτων και η παραμονή εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές.

Οχτώ αποφάσεις εκδόθηκαν από τα συντονιστικά όργανα πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Αττικής που κοινοποιήθηκαν 18 μέρες πριν από τη φονική πυρκαγιά στο Πυροσβεστικό Σώμα, στην Αστυνομία, στη Τροχαία, στα νοσοκομεία. Οι δήμοι αποστέλλουν στην Περιφέρεια κάθε χρόνο τις προτάσεις τους για τις περιοχές που κρίνονται «ευπαθείς», με την απαγόρευση της κυκλοφορίας να μην αφορά μόνο εθνικούς δρυμούς και δάση αλλά και οικισμούς. Ο «Ε.Τ.» παρουσιάζει κομμάτια των αποφάσεων που αποδεικνύουν ότι το ξέσπασμα της πυρκαγιάς έγινε σε περιοχές που ήδη είχαν υποδειχτεί από τις τοπικές αρχές. Παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι φορείς γνώριζαν την επικινδυνότητα αυτών των περιοχών, δεν απετράπη η εθνική τραγωδία.

Παρακάτω παρουσιάζονται οι περιοχές που υποδεικνύονται από τους δήμους και η Περιφέρεια ορίζει «την εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές στους παρακάτω δρόμους για τις ημέρες εκείνες που ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναφέρει πρόβλεψη κατηγορίας κινδύνου 4: Πολύ Υψηλή & 5: Κατάσταση Συναγερμού».

Δήμος Μαραθώνα

1.Στους δρόμους επάνω από τα θερμοκήπια του Μαραθώνα (περιοχή Βρανά), που οδηγούν προς Σταμάτα και Αγριλίκι.

2. Στο πευκοδάσος του Σχινιά του Δήμου Μαραθώνος.

3. Στο δρόμο Ανω Σούλι – Προφήτη Ηλία.

4. Στον οικισμό Προβάλινθο προς Λύρειο Ιδρυμα και Άγιο Πέτρο (περιοχή Ν. Βουτζά).

5. Σταθμό Μεταμόρφωσης προς φράγμα Ραπεντσώνας (Ανατολή Ν. Μάκρης).

6. Περιοχή Βαρνάβα, οδός Βορείων Ανέμων.

7. Οδός Περιπάτου προς Δασικό Πεντέλης (οικισμός Γεροτσακούλι Αγ. Μαρίνας Ν. Μάκρης).

Καμία διακοπή της κυκλοφορίας δεν σημειώθηκε, όπως σημειώνουν οι κάτοικοι, στον οικισμό του Προβάλινθου προς το Λύρειο Ιδρυμα. Το τελευταίο υπέστη σοβαρές καταστροφές, με τις μοναχές να δηλώνουν ότι δεν είχαν ενημερωθεί για τη φωτιά και την εκκένωση να γίνεται αυτοβούλως. Στον Νέο Βουτζά και το Μάτι, όπου η φωτιά συνέχισε τη φονική πορεία, η συνολική καμένη έκταση έφτασε τα 12.759 στρέμματα, εκ των οποίων 6.934 αφορούσαν οικιστικές περιοχές και 5.825 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων.

Δυτική Αττική

Γεράνεια όρη στις εξής θέσεις: Καβαλάρη, Χάνι Ντουράκο (Αλεποχωρίου), Μάζι προς Αέρα, Βαθύ Πηγάδι, Γκούρα, Σώρα, Καμαράκι καθώς και αποκλεισμός α) ελατοδάσους Natura «Γερανείων» στις θέσεις Χάνι Δερβένι Μεγάρων προς Γεράνεια και Σταυρός Κινέτας προς Γεράνεια και β) πευκοδάσους περιοχής Κινέτας στις θέσεις Κιάφα Κινέτα προς Λιογρέικα Κινέτας και Αέρας Γερανείων προς Κινέτα.

Για μέρες πάλευαν οι πυροσβέστες με τις φωτιές, με τη συνολική καμένη έκταση να φτάνει τα 56.133 στρέμματα, εκ των οποίων τα 53.157 αφορούσαν δάση και δασικές εκτάσεις και τα 2.976 οικιστικές περιοχές περιοχών. Η πυρκαγιά έχει κάψει μέρος της περιοχής Natura 2000 Τόπος Κοινοτικής Σημασίας με κωδικό GR2530005 «Ορη Γεράνεια» και του Καταφυγίου Αγριας Ζωής «Περιοχή Γερανείων Δήμου Μεγάρων».

Δήμος Πεντέλης

Ντράφι-Νταού Πεντέλης:

α. Προς «Μαυρονώρες». β. Αγιος Σπυρίδωνας. γ. Αγιος Ηλίας (εκκλησάκι). Κοιμητήριο Νταού Πεντέλης προς βρύση Κακό Μελίσσι. Οδός Περικλέους, τέρμα προς λατομεία Ράικου. Οδός Σουβαλιώτου, προς Μιαούλη (τέρμα) (σχετ. το υπ’ αριθ. πρωτ. 10831/23-5-2017 έγγραφο του Δήμου Πεντέλης).

Αγνωστα είναι ακόμα τα αίτια της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης που συνέχισε τη φονική της πορεία στον Νέο Βουτζά και στη συνέχεια στο Μάτι. Σε συνομιλία που είχε ο «Ε.Τ.» με το δήμαρχο Πεντέλης κ. Δημήτρη Στεργίου, ο δεύτερος διαβεβαίωσε ότι τηρείται η απαγόρευση της κυκλοφορίας όποτε χρειάζεται.

Κενό νόμου-ενημέρωση

Κι ενώ εκατοντάδες σελίδες έχουν γραφτεί σε νόμους, αποφάσεις και σχέδια δράσης για τις κατακερματισμένες αρμοδιότητες πολιτικής προστασίας στους δεκάδες αρμόδιους φορείς, δεν προβλέπεται για κανένα φορέα να ενημερώσει προληπτικά τους πολίτες. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημερώνει μόνο για να μην προκληθεί η πυρκαγιά από τους πολίτες, όχι όμως και για τις μέρες που χρειάζεται προσοχή στην περίπτωση που εγκλωβιστείς σε περιοχές που απειλούνται από πυρκαγιά. Καμία ενημέρωση δεν υπάρχει στους πολίτες ούτε για τη χαρτογράφηση στην οποία έχουν προχωρήσει οι δήμοι και έχουν επικυρώσει οι Περιφέρειες, ενώ εντύπωση προκαλεί το γιατί η Τροχαία, ενώ ενημερώνει σε άλλες συνθήκες για διακοπές κυκλοφορίας, στην περίπτωση της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας δεν δημοσιοποιεί τις περιοχές τις οποίες θα αποκλείσει ώστε να είναι σε ετοιμότητα τόσο οι κάτοικοι των οικισμών όσο και οι επισκέπτες.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.