Ανοίγουν στόματα για κύκλωμα στη Μόρια: Στοιχεία «καίνε» γιατρούς και δικηγόρους

0

Ανοίγουν «στόματα» στη Λέσβο για την αποκάλυψη κυκλώματος με «έδρα» τον καταυλισμό της Μόριας, το οποίο κέρδιζε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ πουλώντας σε μετανάστες γνωματεύσεις μετατραυματικού στρες.

Αναδημοσίευση από το «Έθνος», Αλέξανδρος Καλαφάτης

Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη «βιομηχανία» παραγωγής «μαύρου» χρήματος των τελευταίων χρόνων σε ελληνικό νησί. Οι βεβαιώσεις-«μαϊμού» είχαν γίνει… φέιγ βολάν στο μεγαλύτερο καμπ προσφύγων της χώρας, με τις Αρχές να εκτιμούν ότι μόνο από τον περασμένο Ιανουάριο πουλήθηκαν 4.000 βεβαιώσεις, με κέρδος που ξεπερνά τα 3.500.000 ευρώ. Η Αστυνομία έχει σχηματίσει δικογραφία για μία ψυχολόγο, έναν Παλαιστίνιο, μέλος ΜΚΟ, και δύο δικηγόρους.

Όπως αποκαλύπτει το «Έθνος της Κυριακής», ωστόσο, σε εξέλιξη βρίσκεται και νέα έρευνα. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται ακόμα δύο ψυχίατροι (ανάμεσά τους ένας στρατιωτικός γιατρός), δύο γιατροί άλλης ειδικότητας και ένας δικηγόρος. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να σχηματιστεί νέα δικογραφία γι’ αυτούς, ενώ θα ζητηθεί η άρση του τραπεζικού απορρήτου για να γίνει έρευνα σε βάθος για το πως ξεπλένονταν τα χρήματα από την πώληση ιατρικών γνωματεύσεων. Η ψυχολόγος φέρεται να εξέταζε, χωρίς να έχει τη νομιμοποίηση, τους μετανάστες και να εξέδιδε τις βεβαιώσεις, που κατατίθεντο από τους μετανάστες στην υπηρεσία ασύλου, με σκοπό να έχουν το δικαίωμα να φύγουν από το νησί για την ενδοχώρα.

Νευραλγικό ρόλο είχε ένας Παλαιστίνιος, ο οποίος εργάζεται ως διερμηνέας σε ΜΚΟ, με έδρα τη Μόρια. Η «δουλειά» του, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ήταν να βρίσκει «πελάτες» για το κύκλωμα. Το γεγονός ότι ήξερε αραβικά και άπταιστα αγγλικά τον καθιστούσε πολύτιμο. Ο διερμηνέας, ο οποίος ήταν μορφωμένος και είχε σπουδάσει σε πανεπιστήμιο στην Παλαιστίνη, ήταν το πρόσωπο-«κλειδί». Και αυτό γιατί ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που έδωσαν στις Αρχές ονόματα ψυχιάτρων και ψυχολόγων, με τους οποίους συνεργαζόταν. Συγκεκριμένα ο Παλαιστίνιος φέρεται να έβρισκε «πελάτες» στον καταυλισμό και να τους πήγαινε στα γραφεία γιατρών και ψυχολόγων για τις πλαστές γνωματεύσεις. «Ήξερα ότι για να φύγει ένας μετανάστης από τη Λέσβο πρέπει να πάρει διάγνωση ότι έχει μετατραυματικό στρες. Να έχει ψυχολογικό πρόβλημα. Είχα περάσει από αρκετούς γιατρούς. Εγώ έπαιρνα ένα μικρό ποσό για τη δουλειά αυτή (περίπου 100-150 ευρώ). Πήγαινα κόσμο στη ψυχολόγο (σ.σ. αναφέρεται στην κατηγορούμενη) στη Μυτιλήνη. Αρχικά τους πήγαινα στο γραφείο της και προς το τέλος, τους εξέταζε στο σπίτι μου. Δίναμε εκεί ραντεβού και ερχόταν», κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής», ο Παλαιστίνιος.

Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι στη Μόρια ήταν κοινό μυστικό ότι πωλούνται γνωματεύσεις μετατραυματικού στρες. Η «έκταση» που είχε πάρει στον καταυλισμό η «μπίζνα» με τις γνωματεύσεις αποκαλύπτεται από κατάθεση μετανάστη, ο οποίος δεν κατάφερε να την αγοράσει γιατί δεν είχε τα απαιτούμενα χρήματα: «Δύο ημέρες αφότου έφτασα στο κάμπ της Μόριας και άρχισα να μένω σε σκηνή με πλησίασαν και με ενημέρωσαν ότι πωλούνται γνωματεύσεις, που σου δίνουν το δικαίωμα να φύγεις από τη Λέσβο. Δεν είχα, όμως, τα λεφτά για να την πάρω. Μαζί μου στη Μόρια ήταν και ένας συμπατριώτης μου, με τον οποίο ταξιδέψαμε μαζί στη βάρκα από την Τουρκία στη Λέσβο. Αυτός ο άνθρωπος έπασχε στην πραγματικότητα από πολύ βαριά νόσο και δικαιούνταν το χαρτί της ευαλωτότητας. Προτίμησε, ωστόσο, να του στείλουν οι δικοί του χρήματα από την πατρίδα του και να αγοράσει τη βεβαίωση από το κύκλωμα. Και αυτό γιατί έκανε πολύ γρηγορότερα τη διαδικασία».

Οι δύο δικηγόροι, μέλη του κυκλώματος, φέρονται από την ΕΛ.ΑΣ. να είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση. Η κάθε βεβαίωση κόστιζε στους μετανάστες από 500 έως 950 ευρώ. Από αυτά τα 360 ευρώ κατέληγαν στο δικηγόρο που είχε την «υπόθεση». Περίπου 150-200 ευρώ έπαιρνε η ψυχολόγος και 100-150 ευρώ ο Παλαιστίνιος διερμηνέας.

Τους έβγαζαν σχιζοφρενείς

Η δικογραφία που σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης και την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, αποκαλύπτει ότι οι γιατροί που εμπλέκονται στο κύκλωμα πολλές φορές «επέβαλαν» στους μετανάστες να τους κάνουν διάγνωση ακόμα και για σχιζοφρένεια. Μάλιστα, υπήρχαν περιστατικά στα οποία οι «πελάτες» διαπληκτίζονταν με τους γιατρούς, διότι δεν ήθελαν να διαγνωστούν με μία τόσο σοβαρή νόσο. Οι γιατροί «έβλεπαν» σχιζοφρενείς πελάτες, στην προσπάθειά τους να μη φαίνεται ότι όλοι οι μετανάστες που εξετάζουν πάσχουν από την ίδια ασθένεια (μετατραυματικό στρες).

Πότε ξεκίνησε η «βιομηχανία»

Η Αστυνομία εκτιμά ότι έχει αποκαλυφθεί ένα μικρό μέρος του εύρους της «βιομηχανίας» πώλησης πλαστών ιατρικών γνωματεύσεων. Και αυτό γιατί ο Παλαιστίνιος διερμηνέας, μέλος ΜΚΟ, ο οποίος είχε το ρόλο του εντοπισμού «πελατών» στη Μόρια, γνωρίζει αραβικά αλλά όχι γλώσσες χωρών της Αφρικής. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, διαπιστώθηκε ότι βεβαιώσεις-«μαϊμού» για μετατραυματικό στρες έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια και πολλοί Αφρικανοί μετανάστες. Έτσι, εξετάζεται εάν υπήρχαν και άλλα πρόσωπα που αλίευαν «πελάτες» στη Μόρια.

Η «βεντάλια» των ερευνών ανοίγει κυρίως μέσα από καταθέσεις μεταναστών που προσπάθησαν να αγοράσουν γνωματεύσεις αλλά δεν τα κατάφεραν, διότι δεν αρκούσαν τα χρήματα που είχαν.

«Η ‘μπίζνα’ ξεκίνησε μετά το Μάρτιο του 2016, όταν υπεγράφη η κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, που προέβλεπε την υποχρέωση παραμονής των μεταναστών στα νησιά, μέχρι να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Η διάγνωση μετατραυματικού στρες ήταν η ‘τρύπα’ που μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τα κυκλώματα για να μεταφέρουν κόσμο στην ενδοχώρα. Η Αστυνομία ταυτοποίησε από τον περασμένο Ιούλιο (2019) συνολικά 1.200 περιπτώσεις μαϊμού-γνωματεύσεων. Η νομοθεσία σε σχέση με το μετατραυματικό στρες αλλάζει από 1η Ιανουαρίου 2020 και πλέον δεν θα μπορεί κάποιος να εκμεταλλεύεται τους μετανάστες με τη συγκεκριμένη διαδικασία», εξηγεί αστυνομική πηγή.

Στη δικογραφία γίνεται ιδιαίτερη μνεία στη δράση της οργάνωσης: «Με τις ψευδείς βεβαιώσεις οι αλλοδαποί πέτυχαν την άρση του γεωγραφικού τους περιορισμού από το νησί της Λέσβου, τη συνέχιση παροχής υλικών συνθηκών υποδοχής, την παράνομη επιμήκυνση του χρόνου παραμονής τους στη χώρα μας αλλά και τη μη δυνατότητα κατά τις σχετικές διατάξεις επιστροφή τους στις χώρες καταγωγής τους με τη διαδικασία της επανεισδοχής στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης Ε.Ε. και Τουρκίας».

Βρέθηκαν ιδιόχειρες σημειώσεις

Στη Λέσβο η είδηση της αποκάλυψης του κυκλώματος έχει προκαλέσει αίσθηση. Και αυτό γιατί η ψυχολόγος και οι δικηγόροι που εμπλέκονται στην υπόθεση είναι ιδιαίτερα γνωστοί στην τοπική κοινωνία. Γνώριμοι στους κατοίκους της Μυτιλήνης είναι και οι γιατροί που έχουν μπει στο μικροσκόπιο και ενδεχομένως καταλήξουν κατηγορούμενοι το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η κατηγορούμενη ψυχολόγος διατηρεί γραφείο στο κέντρο της Μυτιλήνης. Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα στο εσωτερικό του, όπως και στο σπίτι του Παλαιστίνιου, διερμηνέα σε ΜΚΟ. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και usb που κατασχέθηκαν, όπως και ιδιόχειρες σημειώσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να «κάψουν» άγνωστα πρόσωπα. Στις ατζέντες υπήρχαν μεταχρονολογημένα ραντεβού με μετανάστες που θα εξετάζονταν το επόμενο διάστημα από τη ψυχολόγο, όπως και τα ποσά που θα εισπράττονταν από τον καθένα.

Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Λέσβο είναι και ένας δικηγόρος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία, ο οποίος στο παρελθόν έχει υπάρξει νόμιμος εκπρόσωπος γνωστής ΜΚΟ, με διεθνή δραστηριότητα. Την περίοδο εκείνη φερόταν να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των προσφύγων και να επιζητά τη μείωση της γραφειοκρατίας στις υπηρεσίες ασύλου. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος δικηγόρος, ο οποίος αρνείται την εμπλοκή του στην υπόθεση, είχε δώσει συνεντεύξεις για το μεταναστευτικό σε διεθνή ΜΜΕ, όπως το γερμανικό Spiegel. Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε προκαταρκτική εξέταση.

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.