Με 17 λεπτά καθυστέρηση έφτασε η ΕΛ.ΑΣ. στην Ομόνοια

0

Δεν δείχνει ικανό το ΑΤ Ομονοίας να προστατεύσει τα στελέχη του. Υποστελεχωμένο, χωρίς οχήματα, την ίδια ώρα που αστυνομικοί φυλούν, γραφεία κομμάτων, την υφυπουργό Κατερίνα Παπακώστα, τον ΣΥΡΙΖΑ, τον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ακόμα και εταιρεία ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

άρθρο του Παναγιώτη Σπυρόπουλου
Αναδημοσίευση από το thetoc.gr

Την ανύπαρκτη αστυνομική δύναμη αλλά και τις ελλείψεις εξοπλισμού εμμέσως παραδέχθηκε και η υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Παρόλα αυτά, πολιτική και αστυνομική ηγεσία επιχειρεί με «μπαλώματα», αλλά και τις… παρωχημένες πεζές περιπολίες, να καλύψει κενά, παραλείψεις και κακές αξιολογήσεις αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Καθυστέρηση… 17 λεπτών

Ο χρόνος ανταπόκρισης των αστυνομικών δυνάμεων στην επίθεση που δέχονταν αστυνομικοί ήταν… 17 λεπτά μετά την εκδήλωσή της. Αυτός ήταν ο χρόνος που χρειάστηκε η πρώτη ομάδα ΔΙ.ΑΣ. να φθάσει στο σημείο της επίθεσης και τρία λεπτά αργότερα τα περιπολικά της Άμεσης Δράσης. Η καθυστέρηση ανταπόκρισης επιβεβαιώνεται από το υλικό που κατέγραψε κάμερα ασφαλείας καταστήματος στη συμβολή της Γ’ Σεπτεμβρίου με την οδό Βερανζέρου.

Ο χρόνος της επίθεσης καταγράφεται στις 20:23, ωστόσο το ρολόι της κάμερας πήγαινε πέντε λεπτά πίσω, με την πραγματική ώρα να είναι στις 20:28, ενώ η Ελληνική Αστυνομία έδινε ως χρόνος εκδήλωσης του περιστατικού τις 20:45. Εκείνη ήταν η ώρα διαβίβασης της πρώτης αστυνομικής δύναμης που έφθασε έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας.

«Αόρατες» και ουσιαστικά ανύπαρκτες περιπολίες ασφάλειας και τάξης δεν είδαν περίπου 70 κουκουλοφόρους να έρχονται από τρεις διαφορετικές διαδρομές προς το αστυνομικό τμήμα. Έτσι εξηγείται η ανυπαρξία συλλήψεων και προσαγωγών, ενώ οι αστυνομικοί δεν ήταν σε θέση να αντιληφθούν ακόμη και το δρομολόγιο διαφυγής των κουκουλοφόρων, εικάζοντας πως αυτό ήταν προς την… Πλατεία Εξαρχείων!

Α.Τ. … υπουργών και κομμάτων

Το Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας που δέχθηκε την επίθεση, παρουσιάζει εικόνα αποδιοργάνωσης με… κομματικά χαρακτηριστικά. Συνολικά 16 άτομα από τη συγκεκριμένη υπηρεσία υπηρετούν στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στην πλατεία Κουμουνδούρου, ενώ τρεις αστυνομικοί βρίσκονται στις… υπηρεσίες της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, μπορεί η οργανική δύναμη να είναι 293 αστυνομικοί, ωστόσο η πραγματική είναι μόνο 186 άτομα και οι αποσπασμένοι 47. Με πρόχειρους υπολογισμούς η παρούσα δύναμη είναι 139 άτομα, αλλά απομένουν… 105. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές που έχουν εικόνα της αποδυνάμωσης του τμήματος, από αυτούς αφαιρούνται οι εξής:

– πέντε άτομα σε ανατροφή τέκνου

– δυο άτομα σε υπηρεσία γραφείου

– τρεις πολιτικοί υπάλληλοι

– τρεις αστυνομικοί υπηρετούν στην υφυπουργό

– 16 στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

– Πέντε άτομα στην εβραϊκή συναγωγή.

Αυτομάτως μετά την αφαίρεση των συγκεκριμένων ατόμων, μένουν οι εξής οι οποίοι διατίθενται σύμφωνα με τις ίδιες αστυνομικές πηγές στους παρακάτω στόχους:

– τέσσερις στους σταθμούς ΜΕΤΡΟ

– τρεις σε υπουργείο (δύο σκοπιές το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και μία το υπουργείο Υγείας)

– δύο στη Δημοκρατική Αριστερά και στην Ένωση Κεντρώων

– πεζή περιπολία στο Σύνταγμα και στο Εφετείο.

Ταυτόχρονα το ίδιο Α.Τ. «βγάζει» στον δρόμο τρία περιπολικά την ημέρα με ειδικές εντολές για επιτήρηση στόχων, ωστόσο από τη Δευτέρα έχουν ζητηθεί, βάσει ανώτατων εντολών περιπολικά σε όλα… τα ωράρια, δηλαδή εν τω συνόλω έξι. Σταθερό περιπολικό βρίσκεται στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και ένα ακόμη… σταθερό, έξω από εταιρεία ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στην Καλλιθέα που είχε δεχθεί στο πρόσφατο παρελθόν επίθεση αντιεξουσιαστών.

ΕΔΕ: Ποιος; Που; Πότε;

Την ίδια ώρα το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. μετά από εντολή του Αρχηγού, Αριστείδη Ανδρικόπουλου, διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη μηδενική αντίδραση της αστυνομίας, την καθυστερημένη άφιξη αστυνομικών δυνάμεων στο τμήμα αλλά και για το γεγονός πως δεν έγινε καμία προσαγωγή μετά το βίαιο συμβάν, κάτι που είχε προαναγγείλει νωρίτερα και η αρμόδια υπουργός.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πληροφορίες έχει ζητηθεί από τους υπεύθυνους λεπτομερής καταγραφή. Που ήταν οι αστυνομικοί που ήταν διατεθειμένοι, ποιος ήταν ο πρώτος που έδωσε την πρώτη πληροφορία για την επίθεση, τι ώρα ενημέρωσαν το Κέντρο Επιχειρήσεων, ποιος αξιωματικός ήταν στο Κέντρο Επιχειρήσεων και συντόνιζε τις αστυνομικές δυνάμεις, ποιοι έφθασαν πρώτοι στο σημείο της επίθεσης, που βρίσκονταν οι διμοιρίας και το κυριότερο πώς κινήθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις αμέσως μετά την επίθεση με απώτερο σκοπό τον εντοπισμό των ατόμων.

Στο πλαίσιο της ΕΔΕ, απάντηση σε πολλά από τα παραπάνω ερωτήματα θα δώσει η απομαγνητοφώνηση των διαβιβάσεων, οι καταθέσεις των επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν στην περιοχή και το υλικό από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, που βρίσκονταν στη «γνωστή» συμβολή των οδών Πατησίων και Τοσίτσα και άλλη μία στην Πλατεία Αιγύπτου για άγνωστο λόγο παρέμειναν ακίνητες, με την δεύτερη διμοιρία να φθάνει στον αστυνομικό τμήμα, μισή ώρα μετά την επίθεση.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.