Χρήστος Παργινός: Η ζωή και το επάγγελμα του αστυνομικού δεν είναι παιχνίδι

Η τοποθέτηση του Χρήστου Παργινού, αντιπροσώπου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, στο 28ο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων

0

Το katechaki.gr δημοσιεύει την τοποθέτηση του Χρήστου Παργινού, αντιπροσώπου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, στο 28ο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων που διεξήχθη το διήμερο 7/8 Μαρτίου στην Ερέτρια.

Το κείμενο της παρέμβασης του κ. Παργινού

Διμοιρίες απέναντι σε καλάσνικοφ, τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού σε πόστο αστυνομικού σκοπού, ρίψη χειροβομβίδας σε αστυνομικό τμήμα, συνάδελφοι λουσμένοι από πυροσβεστήρες στους πλειστηριασμούς, έγχρωμοι αστυνομικοί από ρίψη μπογιάς, αστυνομικοί τραυματίες σε επεισόδια, και εγχώριοι διάσημοι που μηνύουν και λοιδορούν συναδέλφους επειδή απλά, κάνουν την δουλειά τους καλά.

GAME OVER…Η ζωή και το επάγγελμα του αστυνομικού δεν είναι παιχνίδι.

Λίγες μόλις ημέρες πριν τιμήσαμε τη μνήμη των δυο συναδέλφων της ομάδας Δ.Ι.ΑΣ., και λίγες εβδομάδες νωρίτερα τη μνήμη των πεσόντων στο καθήκον αστυνομικών. Έδωσαν και τη ζωή τους υπηρετώντας ύψιστα ιδανικά, όπως αυτό της ασφάλειας. Για τους θεσμούς όλοι αυτοί ίσως ήταν ένας αριθμός μητρώου εργαζομένου, για εμάς όμως ήταν ο Γιάννης, ο Γιώργος, ο φίλος μας και ο συνάδελφος, που δε γύρισε ποτέ σπίτι του, από τη δουλειά. Σας το φωνάζουν οι νεκροί μας, το επάγγελμα του αστυνομικού είναι επικίνδυνο!!! Και αν ακόμα δεν πείθονται κάποιοι ας μας ακολουθήσουν σε μια εκτελούμενη μάχιμη υπηρεσία μας, εκεί έξω στον αληθινό κόσμο.

Ας σταματήσουν κάποιοι να (παρα”νομο)θετούν”, λοιπόν, φέρνοντας ειδικά φτωχολόγια, και ας νομοθετήσουν για μια σύγχρονη Αστυνομία, σεβόμενοι τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, και την ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος του αστυνομικού. Άλλωστε ο Έλληνας αστυνομικός με υψηλό το αίσθημα της ευθύνης και με επαγγελματισμό, γίνεται στυλοβάτης της ευημερίας της κοινωνίας, διαφυλάττοντας το αγαθό της ασφάλειας.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω και για μια πλειάδα άλλων λόγων, καταλήγουμε στο πόσο επίκαιρο είναι και το μήνυμα του τωρινού συνεδρίου. Η ασφάλεια και η δικαιοσύνη αποτελούν θεμέλιους λίθους της κοινωνικής ευημερίας.

Επίδομα παραμεθορίου: Άρχεται της τοποθέτησης μου το επίδομα παραμεθορίου και επισημαίνω την απαραίτητη επαναπλαισίωση του, για τις περιοχές που δικαιούνται καταβολής του επιδόματος. Η κοινή ανακοίνωση των πέντε Ενώσεων είναι το πρώτο βήμα. Αρκεί να ανατρέξει κάποιος στα στατιστικά συλλήψεων λαθρομεταναστών και ναρκωτικών, να παρατηρήσει τη συσσώρευση προσφύγων σε αρκετά κέντρα φιλοξενίας και τη δίοδο των προσφυγικών ροών από τη γείτονα προς την Ευρώπη, και ας δούμε επιτέλους συνολικά την ιδιαιτερότητα των ευαίσθητων αυτών περιοχών. Άλλωστε με την χορήγηση του επιδόματος δίνεται ένα επιπλέον κίνητρο στο να στελεχωθούν και οι όμορες αποδυναμωμένες υπηρεσίες.

Επιλογή εκτέλεσης υπηρεσίας γραφείου: Καθότι υπήρξε αναπροσαρμογή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, να δίνεται η επιλογή στο συνάδελφο που είναι στην ηλικία των 52 ετών και εφόσον έχει διανύσει τα 2/3 της έως τώρα θητείας του σε μάχιμη υπηρεσία, ή έχοντας εκτελέσει κάποιος 27 χρόνια σε μάχιμη υπηρεσία, με την κατάλληλη κατάρτιση να μπορεί να επιλέξει να εκτελεί εσωτερική υπηρεσία γραφείου.

Δημιουργία cyber unit σε κάθε Διεύθυνση: Στην ακμάζουσα εποχή της τεχνολογίας απαραίτητη θεωρώ την δημιουργία και στελέχωση μονάδων σε κάθε διεύθυνση με εξειδικευμένο προσωπικό, ακόμα και αν πρωταρχικά το αντικείμενο τους θα είναι η ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους του διαδικτύου.

Αποσυμφόρηση τηλεφωνικών κέντρων: Report a crime on line: Εφαρμογή ηλεκτρονικής καταγραφής μη μείζονος σημασίας καταγγελιών, που θα ερευνώνται σε μεταγενέστερο χρόνο.

Πολίτες δεύτερης κατηγορίας: Να εξεταστεί και να διευρυνθεί η ταξιδιωτική ισχύς της υπηρεσιακής μας ταυτότητας σε χώρες shengen αλλά και εκτός, σε χώρες με διακρατικές συμφωνίες μετακίνησης πολιτών. Δυστυχώς ο αστυνομικός, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη υπηρεσιακή του ταυτότητα ως ταξιδιωτικό έγγραφο, παρά τα χαρακτηριστικά ασφαλείας που διαθέτει, σε αντίθεση με τις ταυτότητες των πολιτών, και αναγκάζεται να επωμιστεί το κόστος έκδοσης διαβατηρίου για να μπορεί να ταξιδέψει, και να μην ταλαιπωρείται, στους υφιστάμενους ελέγχους. Επανέρχομαι επίσης των προτάσεων μου στο προηγούμενο συνέδριο, και σας τις καταθέτω.

Τέλος ας ιεραρχήσουμε τις διεκδικήσεις, όσον αφορά τα οχήματα, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και την θέσπιση και αύξηση επιδομάτων, βάζοντας σε πρώτο πλάνο, όλους αυτούς που υπό αντίξοες συνθήκες υπερβάλλουν εαυτούς. Τους μάχιμους αστυνομικούς των διμοιριών υποστήριξης, των συναδέλφων της δίκυκλης αστυνόμευσης και των πληρωμάτων περιπολικού.

Ο αστυνομικός δεν υπηρετεί έτσι γενικά και αόριστα την κοινωνία. Εκεί έξω με αυταπάρνηση αγωνίζεται για να νιώθουν ασφαλείς η οικογένεια του, οι ηλικιωμένοι γονείς του, οι φίλοι του. Αγωνίζεται για την κοινωνία που ανήκει και για την πατρίδα του. Χωρίς πάντα να αμείβεται όπως θα έπρεπε, αλλά με μονή ανταμοιβή το αίσθημα εμπιστοσύνης της κοινωνίας για τον Έλληνα Αστυνομικό.

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.