«Φόβοι για επιχείρηση της ΜΙΤ στην Ελλάδα, με στόχο Τούρκο αξιωματικό»

Ο συντάκτης του άρθρο, Γκέρντ Χέλερ, επισημαίνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα ήθελε να ξέρει πού βρίσκεται ο πρώτος Τούρκος αξιωματικός που αφέθηκε ελεύθερος, Σουλεϊμάν Οζκανγιακσί

0

«Οι Τούρκοι πολίτες που έχουν υποβάλει αίτηση για πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα ζουν συνεχώς με το φόβο των πρακτόρων του Ερντογάν», γράφει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Badishe Zeitung. Αφορμή τα όσα έχουν συμβεί με τους οχτώ αξιωματικούς που διέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Ο συντάκτης του άρθρο, Γκέρντ Χέλερ, επισημαίνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα ήθελε να ξέρει πού βρίσκεται ο πρώτος Τούρκος αξιωματικός που αφέθηκε ελεύθερος, Σουλεϊμάν Οζκανγιακσί. Το ίδιο δημοσίευμα σχολιάζει επίσης ότι, οι ελληνικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες μπορεί να προσπαθήσουν να τον απαγάγουν ή ακόμη και να τον σκοτώσουν.

«O Οζκανγιακσί είναι ένας από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα, τον Ιούλιο του 2016… Υπό την προστασία πάνω από 100 αστυνομικών, ο Τούρκος αξιωματικός βρίσκεται σε μυστική τοποθεσία από το Σαββατοκύριακο. Οι ελληνικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες μπορεί να προσπαθήσουν να απαγάγουν ή και να σκοτώσουν τον Οζκανγιακσί», γράφει η εφημερίδα και προσθέτει: «Στις 16 Ιουλίου 2016, την επομένη της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, προσγειώθηκε χωρίς να το περιμένει κανείς ένα ελικόπτερο των τουρκικών δυνάμεων κοντά στην Αλεξανδρούπολη. Στο ελικόπτερο επέβαιναν οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί. Ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό εξελίχθηκε σε μία υπόθεση που έριξε φιτίλι στις ήδη τεταμένες σχέσεις Αθηνών- Άγκυρας».

«Ασφαλής κατοικίας» και προστασία 100 αστυνομικών

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμα ότι «η Τουρκία απαίτησε την άμεση έκδοσή τους. Από την πλευρά τους, οι Τούρκοι αξιωματικοί αρνούνται ότι συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην πατρίδα τους. Ο Σουλεϊμάν Οζκανγιακσί ήταν ο πρώτος αξιωματικός που αφέθηκε ελεύθερος την περασμένη εβδομάδα. Αλλά δεν είναι ελεύθερος. Ένα ελικόπτερο της αστυνομίας τον μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία. Ο Οζκανγιακσί βρίσκεται σε μια «ασφαλή κατοικία», την οποία οι ελληνικές αρχές νοίκιασαν στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, όπως αναφέρουν ορισμένα ΜΜΕ. Περισσότεροι από 100 αστυνομικοί ανέλαβαν την προστασία του, συμπεριλαμβανομένων δέκα ελεύθερων σκοπευτών. Κανείς δεν πρέπει να ξέρει πού βρίσκεται. Ειδικότερα, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες «ΜΙΤ», υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει:

«Τους τελευταίους μήνες, η MIT έφερε πίσω στην Τουρκία πάνω από 80 φερόμενους ως υποστηρικτές του εχθρού του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλάν, από 18 χώρες παρακάμπτοντας τις διεθνείς διαδικασίες έκδοσης. Για τον Ερντογάν, ο Γκιουλέν είναι ο αρχηγός της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία… Στην Ελλάδα, η MIT είναι ιδιαίτερα ενεργή. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, περισσότεροι από δύο χιλιάδες Τούρκοι πολίτες έχουν υποβάλει αίτηση για πολιτικό άσυλο στη χώρα. Η μεγάλη πλειοψηφία μπορεί να αναμένει ότι θα τους χορηγηθεί προστασία στην Ελλάδα. Αλλά ζουν συνεχώς με το φόβο των πρακτόρων του Ερντογάν», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.