Τόσκας: Ανεκτοί οι ακτιβισμοί Ρουβίκωνα όχι όμως όταν… σπάνε

0

Ναι μεν θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη (Ρουβίκωνας) όταν σπάνε ή προσβάλουν πρεσβείες, όχι όμως όταν προβαίνουν σε ακτιβισμούς μέσα σε όρια επιτρεπτά από το νόμο, είναι το συμπέρασμα των όσων είπε ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σε μία ακόμη συνέντευξη σχετική με την καταδρομική επίθεση της αναρχικής συλλογικότητας, ανήμερα των Χριστουγέννων, στην πρεσβεία του Ισραήλ. Όταν ρωτήθηκε, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον REAL FM, αν υπάρχει η δυνατότητα τα μέλη του Ρουβίκωνα να κατηγορηθούν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης σε βαθμό κακουργήματος, ο αρμόδιος υπουργός απάντησε πως αυτό θα ήταν «μια εύκολη λύση αλλά πρώτα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα νομικά μέσα».

Αναφορικά με την βομβιστική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών και την πιθανή καθυστέρηση ανταπόκρισης των αστυνομικών δυνάμεων στην καταδίωξη των δραστών, όταν μάλιστα η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής είναι σε μικρή απόσταση, ο κ. Τόσκας απάντησε:

«Σε πέντε λεπτά μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα και αν έχουμε τέτοια ετοιμότητα να αντιμετωπίζουμε σε πέντε λεπτά όλες τις καταστάσεις τότε θα είχαμε υπερφυσικές δυνατότητες»…

Όπως γράφει στο Thetoc ο Παναγιώτης Σπυρόπουλος, σχετικά με την αιχμηρή ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών, ο αναπληρωτής υπουργός ήταν εξίσου καυστικός:

«Εγώ πιστεύω ότι προστάτες της δικαιοσύνης και οι λειτουργοί της δικαιοσύνης θα πρέπει να είναι πιο συνετοί και θα πρέπει να καταλαβαίνουν ότι είναι διαφορετικό πράγμα η κριτική και διαφορετικό πράγμα ενέργειες εγκληματικές σαν και αυτή που συνέβη. Λάθη έγιναν και έχουμε πάρει και μέτρα σε πολλές περιπτώσεις για τα αστυνομικά όργανα. Και οι δικαστές από τη μεριά τους θα πρέπει να διορθώσουν τα του οίκου τους και να επανεξετάσουν και την κριτική την οποία ασκούν σε διάφορες κατευθύνσεις».

Την ίδια ώρα η αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία θέλησε να αποτινάξει την «παραφιλολογία περί δήθεν “ανοχής” και “ευνοϊκής μεταχείρισης”» τους, προβαίνοντας σε μια παράθεση αναλυτικών στοιχείων για περισσότερες από 100 προσαγωγές και συλλήψεις, αναφέροντας αναλυτικά ποινές και χρηματικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν.

«Όταν ρίχνουν προκηρύξεις, δεν υπερβαίνουν τα όρια»

Σε επίμονες ερωτήσεις που δέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας για την αστυνομική «ελαστικότητα» που επιδεικνύεται στις δράσεις του Ρουβίκωνα, υποστήριξε πως αρκετές φορές έχουν συλληφθεί μέλη του και έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη.

«Δεν πρέπει όμως να συγχέουμε τους διάφορους ακτιβισμούς μέσα σε όρια επιτρεπτά από το νόμο. Τέτοιες ενέργειες που έχουν σχέση με σπασίματα ή με προσβολή πρεσβειών άλλων χωρών. Όταν κάποιοι ρίχνουν προκηρύξεις, δεν υπερβαίνουν τα όρια, δεν κάνουν παράνομες ενέργειες. Όταν όμως σπάνε ή προσβάλλουν πρεσβείες ξένων χωρών ή μπαίνουν μέσα σε Πρεσβείες ξένων χωρών, υπερβαίνουν τα όρια της νομιμότητας, υπενθυμίζω την περίπτωση της Ισπανικής Πρεσβείας, που συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν» εξήγησε στην συνέχεια.

Σχετικά με την περίπτωση της επίθεσης στην Ισραηλινή Πρεσβεία ξεκαθάρισε πως αυτοί οι δράστες θα λογοδοτήσουν, καθώς διέπραξαν παραβατικές ενέργειες και προσβάλλουν πρεσβείες άλλων χωρών.

Σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλη Λεβέντη στον ΣΚΑΙ, ότι ο Ρουβίκωνας είναι «συνιστώσα» του ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει τις «βρωμοδουλειές» και υπάρχει υποδαύλιση «επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ψήφους από κάτι τρελούς», κ. Τόσκας απάντησε σκωπτικά: «Τώρα να μιλήσουμε σοβαρά και να μιλήσουμε και αποδεχόμενοι την άλλη άποψη της αντιπολίτευσης, αλλά προπαντός να μιλήσουμε σοβαρά».

«… θα είχαμε υπερφυσικές δυνατότητες»

Ο κ. Τόσκας σχετικά με την βομβιστική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών υποστήριξε πως με τέτοιους βίαιους τρόπους δεν άλλαξε ποτέ τίποτα αλλά «ίσα-ίσα συντηρητικοποιήθηκε σε όλες τις περιπτώσεις ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ενώ δεσμεύτηκε ότι οι δράστες θα συλληφθούν αργά ή γρήγορα και θα παραπεμφθούν.

Ο αρμόδιος υπουργός ισχυρίστηκε ότι σε αυτές τις συνθήκες μεγάλης ύφεσης και προβλημάτων υπήρχε ο κίνδυνος έξαρσης των τρομοκρατικών φαινομένων όπως μετά τα έντονα γεγονότα του 2008, «εμείς προσπαθήσαμε ακριβώς να κρατήσουμε ένα κλίμα τέτοιο, που να μην δημιουργήσει νέες ομάδες».

Όταν ρωτήθηκε για την καθυστερημένη ανταπόκριση της αστυνομίας να καταδιώξει τους δράστες, ο κ. Τόσκας απάντησε:

«Σε πέντε λεπτά μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα και αν έχουμε τέτοια ετοιμότητα να αντιμετωπίζουμε σε πέντε λεπτά όλες τις καταστάσεις τότε θα είχαμε υπερφυσικές δυνατότητες». Συμπλήρωσε επίσης πως: «Εντάξει δεν μπορεί όμως γύρω από το τετράγωνο της ΓΑΔΑ ή γύρω από τα τετράγωνα της ΓΑΔΑ να έχουμε απλωμένες αστυνομικές δυνάμεις σε εικοσιτετράωρη βάση και να φυλάμε με πλήρη κάλυψη όλα τα δημόσια κτίρια».

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφερόμενος στις ανακοινώσεις των δικαστικών λειτουργών σχολίασε:

«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση η κριτική να σταματήσει μέσα στα πλαίσια τα συνταγματικά κατοχυρωμένα, όσο και αν θέλουν κάποιοι να την περιορίσουν ή αν νομίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει η κριτική, γιατί τους εμποδίζει στους ελέγχους, οι οποίοι πρέπει να υπάρχουν από όλους και για όλα. Οι έλεγχοι πρέπει να υπάρχουν. Δεν πρέπει κανένας πολίτης να ξεφεύγει από τους ελέγχους είτε αυτοί είναι οικονομικοί είτε είναι του πόθεν έσχες είτε είναι έλεγχοι για οποιοδήποτε άλλο θέμα προβλέπει ο νομός».

Πηγή: Thetoc

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.