Τα ΜΑΤ ντύθηκαν… ΕΚΑΜ στα Εξάρχεια υπό το φόβο νέου χτυπήματος

0
Αναδημοσιεύουμε ρεπορτάζ και φωτογραφία από την εφημερίδα «Έθνος»

Εκαμίτες… ντύνονται οι άνδρες των ΜΑΤ στα Εξάρχεια υπό το φόβο να δεχθούν νέα τρομοκρατική επίθεση με καλάσνικοφ.

Η δολοφονική ενέργεια της περασμένης Δευτέρας στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, έχει αναγκάσει την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. στη λήψη έκτακτων μέτρων ασφαλείας, προκειμένου να προστατευτούν -όσο αυτό είναι δυνατόν- οι αστυνομικοί των ΜΑΤ που κάνουν υπηρεσία στην περιοχή. Πληροφορίες του «Έθνους» αναφέρουν ότι από το περασμένο Σάββατο οι σκοποί των ΜΑΤ που κρατάνε υποπολυβόλο (mp-5) είναι υποχρεωμένοι να φοράνε ειδικό αλεξίσφαιρο γιλέκο των ΕΚΑΜ, το οποίο συγίζει περίπου 10-12 κιλά, όπως και κράνος, το οποίο επίσης μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν μόνο από τα ΕΚΑΜ.

Το συγκεκριμένο αλεξίσφαιρο είναι το μοναδικό που διαθέτει η Αστυνομία που δεν το διαπερνά σφαίρα από καλάσνικοφ (αν και βολή από κοντινή απόσταση μπορεί υπό κάποιες συνθήκες να προκαλέσει θάνατο). Το κράνος επιβλήθηκε διότι ο τρομοκράτης που στόχευσε την περασμένη Δευτέρα τους άνδρες των ΜΑΤ ήθελε να πετύχει είτε στήθος είτε κεφάλι. Έτσι, προκρίθηκε ως μία λύση για μεγαλύτερη προστασία απέναντι σε μακρυνές βολές.

Τα κράνη και τα αλεξίσφαιρα των ΕΚΑΜ τα είχε προμηθευτεί η Μονάδα Αποκατάστασης Τάξης από τη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής τον περασμένο Ιανουάριο, όταν τρομοκράτες είχαν χτυπήσει ξανά με καλάσνικοφ άνδρες των ΜΑΤ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη. Το περασμένο Σάββατο, ωστόσο, ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν, καθώς τότε είχαν κριθεί ως δύσχρηστα λόγω του μεγάλου βάρους τους. Οι αστυνομικοί που θα τα φοράνε εφεξής είναι αυτοί που κρατάνε υποπολυβόλο, καθώς θεωρείται ότι είναι οι πιο εκτεθειμένοι σε περίπτωση επίθεσης.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του «Έθνους», το ενδεχόμενο ενός νέου -του τρίτου κατά σειρά- τρομοκρατικού χτυπήματος έχει προβληματίσει έντονα τα τελευταία 24ωρα, τόσο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα όσο και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνο Τσουβάλα.

Αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κλήθηκαν να εκπονήσουν νέο επιχειρησιακό σχέδιο για να μην αποτελέσουν ξανά στόχο τα ΜΑΤ. Στους κόλπους της συγκεκριμένης υπηρεσίας το κλίμα είναι βαρύ με τους αστυνομικούς να προσπαθούν να εντοπίσουν οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση γύρω τους. Ενδεικτικό είναι ότι το περασμένο Σάββατο προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση όταν άνδρας των ΜΑΤ που βρισκόταν στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Αραχώβης ανέφερε ότι είδε ένοπλο σε μπαλκόνι 2ου ορόφου πολυκατοικίας ένοπλο.

Η πληροφορία διαβιβάστηκε στο επιχειρησιακό κέντρο της ΓΑΔΑ και αμέσως κινητοποιήθηκαν αστυνομικές δυνάμεις για να ελέγξουν τη μαρτυρία. Μετά από έρευνα που διήρκησε αρκετή ώρα διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε ένοπλος άνδρας στην πολυκατοικία. Όπως διαπιστώθηκε, το πιθανότερο είναι ο σκοπός να είδε παιδί που έπαιζε με πλαστικό πιστόλι.

Νέα μέτρα

Το επικαιροποιημένο σχέδιο ασφαλείας για τη φύλαξη των γραφείων του ΠΑΣΟΚ θα εφαρμοστεί σταδιακά και περιλαμβάνει εποχούμενες περιπολίες ανδρών της ΔΙ.ΑΣ. και της ΟΠΚΕ γύρω από τη Χαριλάου Τρικούπη. Σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να αγοραστούν δύο αλεξίσφαιρες σκοπιές, που θα τοποθετηθούν στις δύο γωνίες, δεξιά και αριστερά από τα γραφεία του κόμματος.

«Από τη στιγμή που δεν μπορούμε να απομακρύνουμε τις διμοιρίες, γιατί φοβόμαστε ότι κάθε λίγο θα πέφτουν μολότοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιφρουρήσουμε τις διμοιρίες για να μη γίνει ξανά το σημείο πεδίο βολής», λέει χαρακτηριστικά αστυνομική πηγή. Πληροφορίες του «Έθνους» αναφέρουν, επίσης, ότι εκδόθηκε διαταγή, προκειμένου να αποσπαστούν στα ΜΑΤ αστυνομικοί από άλλες υπηρεσίες. Στόχος είναι να ενισχυθούν διμοιρίες που θεωρούνται υποστελεχωμένες αλλά και να επανδρωθούν μηχανοκίνητες ομάδες συλλήψεων, στο πρότυπο της παλιάς ομάδας «Δέλτα», που θα ανήκουν επίσης στα ΜΑΤ.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης προσθέτουν, πάντως, ότι ούτε στο νέο επικαιροποιημένο σχέδιο ασφαλείας περιλαμβάνεται αστυνόμευση (περιπολίες, έλεγχοι κτλ) στην οδό Ζωοδόχου Πηγής και στους δρόμους που βρίσκονται γύρω από την πλατεία Εξαρχείων. Πρόκειται για ένα κομμάτι των Εξαρχείων στο οποίο δεν μπαίνουν οι αστυνομικές δυνάμεις υπό το φόβο επίθεσης από κουκουλοφόρους.

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.