Σύλληψη «γκιουλενιστή» δικηγόρου παραμονές της επίσκεψης Ερντογάν

0

O Τούρκος Salih Akinci έχει αφιερώσει τη ζωή του στον Νόμο και τη Δικαιοσύνη, υπερασπιζόμενος τους αδύναμους. Μολονότι είναι μόλις 44 χρονών, έχει καταφέρει να θεωρείται ένας από τους κορυφαίους δικηγόρους της Τουρκίας, με ειδίκευση στο ποινικό δίκαιο. Μεγάλωσε και σπούδασε στην Αττάλεια όπου και ζούσε με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του, έχοντας μία έντονη καθημερινότητα, αλλά χωρίς προβλήματα.

Εγινε ευρύτερα γνωστός ως ο δικηγόρος των αντιφρονούντων, καθώς αναλάμβανε τη νομική εκπροσώπηση ατόμων που έμπαιναν στο στόχαστρο του καθεστώτος Ερντογάν. Μέσα στις αίθουσες των ειδικών δικαστηρίων, υπερασπιζόταν με πάθος τους αντιφρονούντες Τούρκους που εν μια νυκτί ήρθαν αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων, για «γκιουλενισμό», συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, κ.ά.

Τελικά, βρέθηκε και ο ίδιος στη θέση του κατηγορούμενου αντιμετωπίζοντας τις ίδιες κατηγορίες που πάλευε μέχρι εκείνη τη στιγμή να καταρρίψει στις δικαστικές αίθουσες, προφανώς πληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο την νομική υπεράσπιση που παρείχε σε συμπολίτες του. Οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης εις βάρος του, για τα ίδια αδικήματα των ανθρώπων που υπεράσπιζε στα δικαστήρια.

Τον Απρίλιο 2016, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση στο σπίτι του, όμως ο ίδιος και η οικογένειά του, απουσίαζαν. Επειτα από αναζητήσεις της αστυνομίας, ο 44χρονος Salih Akinci αναγκάστηκε να κρυφτεί σε φιλικά σπίτια, ώστε να γλιτώσει τη σύλληψη. Προκειμένου να μην διαφύγει στο εξωτερικό, οι τουρκικές Αρχές καταχώρισαν το διαβατήριό του ως «απολεσθέν» στη διεθνή βάση δεδομένων της Ιντερπόλ, την οποία ελέγχουν όλες οι διωκτικές αρχές παγκοσμίως. Μ’ αυτόν τον τρόπο ακύρωσαν ουσιαστικά την ισχύ του διαβατηρίου του.

Επί ένα χρόνο κρυβόταν στη χώρα, ενώ την ίδια στιγμή κατέφθαναν πληροφορίες για «πογκρόμ» συλλήψεων συνάδελφών του δικηγόρων, αλλά και δικαστών. Τα νέα δεν αφορούσαν μόνο τον εγκλεισμό των συλληφθέντων, αλλά και τους φρικτούς βασανισμούς που υφίσταντο στις φυλακές – κολαστήριο. Πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, καθώς ήρθαν στο φως της δημοσιότητας εκατοντάδες μαρτυρίες για βασανισμούς στα κελιά από αστυνομικούς και δεσμοφύλακες – ακόμα και σε δικαστές.

Με το όνομά του να συμπεριλαμβάνεται στο ογκωδέστατο «Κατηγορητήριο των Γκιουλενιστών», έκτασης 500 σελίδων, στο οποίο πρώτος κατηγορούμενος είναι ο εξόριστος ιεροκήρυκας, Φετουλάχ Γκιουλέν, οι επιλογές αντίδρασης του Salih Akinci μειώθηκαν δραματικά.

Στο κατηγορητήριο των τουρκικών Αρχών αναφέρεται ως απόδειξη της ενοχής του, το δήθεν – κατά τους Ελληνες δικηγόρους του Salih Akinci – γεγονός ότι εκπροσωπεί νομικά εταιρείες που χαρακτηρίστηκαν από το καθεστώς Ερντογάν ως συμφερόντων του Φ. Γκιουλέν. Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, ο 44χρονος δικηγόρος βρίσκεται κοντά στον Φετουλάχ Γκιουλέν και ως δικηγόρος εκπροσωπεί εταιρείες του εξόριστου ιεροκήρυκα. Τα ΜΜΕ που πρόσκεινται φιλικά στην κυβέρνηση Ερντογάν τον τοποθετούν στον πυρήνα των γκιουλενιστών και τον χαρακτηρίζουν δικηγόρο του σε εταιρείες συμφερόντων.

Τον Σεπτέμβριο του 2016, δύο μήνες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, πραγματοποιήθηκε νέα επιχείρηση σύλληψης εις βάρος 15 δικηγόρων, ανάμεσά τους και ο Salih Akinci. Τότε αποφάσισε να διαφύγει στην Ελλάδα και αναζήτησε τρόπους για να το επιτύχει.

Μένοντας στις σκιές για παραπάνω από ένα έτος, κατάφερε να περάσει στη χώρα μας, όπου και παρέμεινε για άγνωστο χρονικό διάστημα. Λίγες ημέρες πριν ο Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα και συγκεκριμένα την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, ο ποινικολόγος αποπειράθηκε να ταξιδέψει αεροπορικώς για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Κατά τον διαβατηριακό έλεγχο, χτύπησε καμπανάκι καθώς οι τουρκικές Αρχές είχαν ακυρώσει το διαβατήριό του, καταχωρώντας το ως απολεσθέν στη βάση δεδομένων της Ιντερπόλ. Μολονότι ο ίδιος ως κάτοχος του διαβατηρίου εμφάνισε το ακυρωμένο διαβατήριο, καθώς δεν το γνώριζε ότι το είχαν χαρακτηρίσει απολεσθέν, συνελήφθη από τους αστυνομικούς του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» για «λάθρα είσοδο στη χώρα, στερούμενος νομιμοποιητικών εγγράφων διαμονής».

Αποφασίστηκε δια της Αστυνομικής Διεύθυνσης η απέλαση του και τέθηκε προς τούτο σε διοικητική κράτηση. Επιπλέον, οι αστυνομικές Αρχές προχώρησαν στην εγγραφή του στον Εθνικό Κατάλογο Ανεπιθύμητων Αλλοδαπών και στο σύστημα πληροφοριών της Σένγκεν (SIS).

Οι συνήγοροι του 44χρονου Salih Akinci, Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης, υποστηρίζουν ότι είναι επιβεβλημένη η θεσμική προστασία του Τούρκου Ποινικολόγου. «Θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Αν ο 44χρονος επιστρέψει στην Τουρκία, η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο πριν ακόμα εισαχθεί σε δίκη, που σε καμία περίπτωση δεν αναμένεται ως δίκαιη. Τυχόν απέλασή του σημαίνει θάνατος. Η άρση της κράτησης του και η παροχή πολιτικού ασύλου είναι αναγκαία», δηλώνουν στο «Εθνος της Κυριακής».

Πηγή: Έθνος της Κυριακής

Του Λευτέρη Μπιντέλα

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.