Στα… θρανία της ΕΛ.ΑΣ. 150 Εισαγγελείς και Δικαστές

0

Στα… θρανία κάθισαν για μία ημέρα 150 Εισαγγελείς και δικαστές, με σκοπό την παρακολούθηση εκπαιδευτικού σεμιναρίου σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

Η διοργάνωση έλαβε χώρα στο πλαίσιο προσπάθειας της Δικαιοσύνης για ακόμα μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και επαγρύπνηση απέναντι σε φαινόμενα ρατσισμού, σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία παρατηρείται έξαρση της ρητορικής μίσους.

Το σεμινάριο φιλοξενήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. στη λεωφόρο Αθηνών. Εκεί μία αίθουσα γέμισε προχθές από Εισαγγελείς και Δικαστές, οι οποίοι ενημερώθηκαν για την εφαρμογή των προτύπων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ομοφυλόφιλων, των Λεσβιών και των Διεμφυλικών.

Την εκδήλωση άνοιξε η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου, η οποία σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης πήρε την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή του. Ακολούθησε ομιλία του αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. και εμπειρογνώμονα του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα ομοφοβικών εγκλημάτων μίσους, Μιχάλη Λώλη. Οι Εισαγγελείς και οι Δικαστές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και έκαναν αρκετές ερωτήσεις στον κ. Λώλη, ο οποίος υπηρετεί στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Κρατικής Ασφάλειας.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο γεγονός ότι τα θύματα ρατσιστικών επιθέσεων σε πολλές περιπτώσεις φοβούνται να προσφύγουν στις Αρχές με αποτέλεσμα πολλά περιστατικά να μένουν στο σκοτάδι. «Ο στόχος είναι, μεταξύ άλλων, οι ‘κεραίες’ της Δικαιοσύνης να είναι ακόμα πιο ανοιχτές και ευαίσθητες, προκειμένου να υπάρχει άμεσα αντίδραση όταν εκδηλώνεται ένα αδίκημα αυτής της φύσης. Επίσης, η επαγρύπνηση της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης θα αλλάξει σταδιακά το κλίμα φόβου και έτσι τα θύματα ρατσισμού δεν θα φοβούνται να μιλήσουν. Όταν κάποιος γνωρίζει ότι υπάρχει το πλαίσιο για να διεκδικήσει το δίκιο του και ότι η καταγγελία του δεν θα πέσει στο κενό, τότε δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια και έτσι θα αποδοθεί Δικαιοσύνη. Το θετικό είναι ότι με αφορμή το σεμινάριο ανταποκρίθηκαν στο σύνολό τους οι Εισαγγελείς και οι δικαστές, δείχνοντας το δρόμο για ακόμα μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση στα θέματα αυτά», λέει αστυνομική πηγή.

Ανάμεσα στους παρευρισκομένους στο σεμινάριο ήταν εννιά Εισαγγελείς, αρμόδιοι για εγκλήματα με ρατσιστικό κίνητρο, από όλη την Ελλάδα. Μεταξύ των ομιλητών ξεχώρισε η υπεύθυνη του Τμήματος Σεξουαλικού Προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ελένη Τσετσέκου και η Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών Μαρίνα Γαλανού, η οποία μίλησε ως Εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα ταυτότητας φύλου.

Πηγή: Εφημερίδα Έθνος

Του Αλέξανδρου Καλαφάτη

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.